Şamandiralar..

  • Konuyu açan Konuyu açan asiş
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

asiş

Küpeşteci
Denizci
Birbirleri arasında ayırt edilebilmeleri için, şamandıralar farklı renk ve biçimlerde bulunurlar - genellikle de bir veya iki tane üst markaları vardır.

Tüm şamandıraların ışıklandırması yoktur. Fakat olanlar ise, gece kolaylıkla seçilebilmeleri için, ayarlanmış ritmlerle çakarlar. Örneğin, izole edilmiş tehlike şamandırasının ışığı beyazdır ve ikili gruplar halinde çakar.
İki adet Uluslararası Şamandıra Bölgesi vardır. Bunlar IALA A ve B olarak ikiye ayrılırlar ve markaları farklıdır. ( IALA : International Association of Lighthouse Authorities)

Türkiye IALA A Bölgesine girmektedir.

Aşağıda hem A hem de B bölgelerine ait şamandıraları inceleyebilirsiniz.
 
paylaşım için teşekkürler.konu özellikle denizcilik eğitimine yeni başlayanların çok işine yarayacaktır sanırım.bende bunların daha iyi akılda kalmasını sağlayacağını umduğum bikaç ipucu vereyim :)

kardinal şamandıraları tepeliklerine göre ayırt ederken haritada olduğu gibi yukarısı-kuzey, aşağısı-güney şeklinde düşünürsek konik şekilli tepeliklerin ok gibi gösterdikleri tarafa bakarak şamandıra tipini tayin edebiliriz.kuzey şamandırası yukarıyı, güney şamandırası aşağıyı işaret eder.
batı şamandırasının tepelikleri (uçları birbirine bakan iki koni) kum saati şeklindedir, B karfini andırır.aynı şekilde doğu şamandırasının tepeliklerinide (biraz kasarsak) D harfine benzetebiliriz.

bu şamandıraların ışık karakterleri tamamen saat gibidir.(yine haritadaki gibi düşünüyoruz.) sağ taraf-doğu-saat 3 Q(3), alt taraf-güney-saat 6 Q(6), sol taraf-batı saat 9 Q(9) şeklinde yani.

tercihli yol şamandıralarının şekillerini ezberlemek yerine şunu bilmek iyidir; tercihli iskele taraf şamandırası, sancak taraf şamandırasına yatay tek kırmızı şerit çekmek suretiyle elde edilir.tercihli sancak taraf şamandırası da benzer şekilde iskele taraf şamandırasına yatay yeşil şerit şekilmesiyle oluşur...

bide denize henüz çıkmayanlara önerim ilk stajınızda özellikle kerch boğazını geçerken yapacağınız gözlem system-a şamandıralarını unutmamak üzere aklınıza kazımaya yetecektir.istanbul boğazında ise hiç kafa yormayın derim ben pilotu dinleyin çözümlenemiyo bizim şamandıralarımız :)
 
Geri
Üst