Sancak Bordadan Yanaşmak

MustafaErdal8080

Küpeşteci
Denizci
İyi akşamlar.Ben Sefa Atakaş M.T.A.L güverte işletme bölümü öğrencisiyim.Bugün öğretmenim bana bir soru sordu bu soru sancak bordadan yanaşmak nasıl yapılır.Bu konu hakkında sizden bilgi almak istiyorum.Ödevim acil cevap vermenizi istiyorum.

1. Belirli bir açı ile ve alçak sürat ile iskeleye yanaşılacak
2. Başı iskeleden açmak ve kıça rıhtıma savurmak dümen iskeleye basılır.
3. Emniyetli mesafede makine stop edilir.
4. Dümen ortalanır.
5. Yarım yol tornistan vurulur.
6. Makine stop edilir.
7. Halat manevrası ile gemi sahile yanaştırılır.
-Sahilde akıntı veya rüzgar varsa açıcı etki edeceğinden baş ve kıç halatlar süratle verilerek kuvvetle vira edilecek
-Rüzgarı baştan alan bir gemi aborda olacağı zaman baş omuzluktan başa kumanda eden bir halat verildiğinde manevra üzerinde büyük kolaylık sağlar halatların voltası ile geminin kıçı sahile kendiliğinden yanaşacaktır.
-Bunun aksine rüzgâr kıçtan alındığında kıç omuzluktan kıça kumanda eden bir halat verilmesi gerekir.
-Sahile doğru kuvvetli bir rüzgar esiyorsa gemi rıhtıma süratle gelip Hasar almaması; rıhtıma 45 derecelik gibi büyük bir açı ile gelinecek

BAŞ İTERLİ GEMİ İLE SANCAK TARAFA ABORDA OLMAK
1. Belirli bir açı ile rıhtıma yaklaşılır.
2. Sahile yaklaşma düşük süratle yapılmalıdır.
3. Bu manevradaki amaç baş tarafı mümkün olduğu kadar rıhtıma yakın getirerek baştan halat vermek
4. Sürat kademeli azaltılır.
5. Sürat düştüğü için gemi muhtemelen dümen dinlemez
6. Rıhtıma yaklaşma açısını koruyabilmek için baş iter sancağa doğru çalıştırılır. Önce iteri % 50 güç sonra % 100 güç verir. Yaklaşma gerçekleşir. İse halat manevrası yapılır

Geri