http://www.balikavi.org/yemler/sardalya.shtml
Tuzlanmış olarak muhafaza edilen sardalya
yağı
kokusu ve parlaklığıyla sualtında balıkların o bölgeye toplanmasını sağlar ve çok başarılı bir yemdir. Ayrıca paragat içinde kullanılmaktadır.
Sardalyanın denizde ne kadar mükemmel bir yem olduğunu olta balıkçılarının bilmesi gerekir
sardalyayı diğer doğal yemlerden ayrı kılan özelliği kokulu ve yağlı olmasıdır
su altında bu kokuyu alan hiç bir balık kesinlikle böyle bir yeme hayır demez. Sardalyanın yem olarak kullanılması hakkında bilgiyi yemler bölümümüzde ayrıca anlattım
şimdi gelelim bu sardalyanın muhafaza işlemine..
ilk önce sardalyayı alırken mutlaka ama mutlaka taze olmasına dikkat edin dip diri olması lazım buna çok dikkat edin
günlük olduğundan emin olun.. aldığınız sardalyayı (kilosu hiç önemli değil)
ilk önce pullarını bıçak kullanmadan suyun altında temizleyin
zaten elinizle ovuşturunca hemen pulları dağılıyor.. eğer bıçak kullanırsanız o parlak en önemli gövdesine zarar verirsiniz.. sardalyanın pullarını ayıkladıktan sonra pisliklerini temizlemenize gerek yok..
hemen 2 kat gazete kağıdı açıyoruz ve sardalyaları sıra halinde yan yana diziyoruz vede her dizdiğimiz sıra üzerine güzelce tuzluyoruz
taki tuz sardalyanın üstünü hafifçe kaplayana kadar tuzluyoruz
ardından ikinci sırayıda üzerine diziyoruz ve tekrar o sırayı tuzluyoruz.. bu sıra her gazete kağıdı için 2 sıra yapılmalıdır daha fazla sıra olursa balıklar sağa sola kayıp tuzları dökülür.
güzelce tuzladığınız sardalyaları gazeteyle güzelce sardıktan sonra üzerine hafifçe nem olacak şekilde su serpiyoruz mutlaka ıslak olmalı gazete kağıdı. Bu işlemden sonra sardalyayı buz dolabında saklıyoruz ama buzlukta değil sadece buz dolabında.. ben bu yöntemle 2 hafta kadar sardalyayı taze tutabiliyorum vede 20 günlük sardalyayla bile çipura avladığım oldu.. belki daha fazlada saklanabilir bekleyip görmek lazım.
tuzlanmış sardalyalar ilk sırası
tuzlanmış sardalyalar ikinci sırası
Tuzlanmış olarak muhafaza edilen sardalya
Sardalyanın denizde ne kadar mükemmel bir yem olduğunu olta balıkçılarının bilmesi gerekir
ilk önce sardalyayı alırken mutlaka ama mutlaka taze olmasına dikkat edin dip diri olması lazım buna çok dikkat edin
hemen 2 kat gazete kağıdı açıyoruz ve sardalyaları sıra halinde yan yana diziyoruz vede her dizdiğimiz sıra üzerine güzelce tuzluyoruz
güzelce tuzladığınız sardalyaları gazeteyle güzelce sardıktan sonra üzerine hafifçe nem olacak şekilde su serpiyoruz mutlaka ıslak olmalı gazete kağıdı. Bu işlemden sonra sardalyayı buz dolabında saklıyoruz ama buzlukta değil sadece buz dolabında.. ben bu yöntemle 2 hafta kadar sardalyayı taze tutabiliyorum vede 20 günlük sardalyayla bile çipura avladığım oldu.. belki daha fazlada saklanabilir bekleyip görmek lazım.
tuzlanmış sardalyalar ilk sırası
tuzlanmış sardalyalar ikinci sırası