Sefaköy Vardiya Uzakyol, Cevaplayamadığım Sorular

efe_hızlı

Küpeşteci
Denizci
vardiya sınavı cevabından emin olamadığım bazı sorular
1- ağlarını topladıktan sonra seyirdeki balıkçı teknesinin durumu ne olur.
-kumanda altında olan balıkçı teknesi (bunu işaretledim)
-seyir halinde balıkçı teknesi
-kuvvetle yürütülen tekne ( cevap bu olmalı galiba)
-kuvvetle yürütülen balıkçı teknesi

2- safety management a göre hangisi yanlıştır
kaptana şirket, emniyet ve kirlenme konusunda baskı yapabilir. (bunu işaretledim)
kaptan emniyet ve kirlenme konusunda son sorumlu son yetkili kişidir. gibi 2 ayırt edici şık

3-zabit rota hazırlamada hangisini dikkate almaz.
-gemninin manevrası, meteorolojik olaylar, gelgit, pervane pitch pervane yaptım büyük ihtimal bu

4- tekne hangi durumlarda kumanda altında bulunmayan tekne durumundadır.
pervane hasarı,
yangın patlama,
korsan saldırısı,
su üstünde duran tekne
yük kayması
su alan tekne

daha önce kumanda altında olmayan tekneye dair böyle senaryoları görmedim diğer kaynaklarda zor geldi bu soru

5- rüzgar pruvadan gelirse
-dümen dinlemesi zorlaşır gemi çabuk durur

Pruva rüzgârları, ileri yol alan gemilerin su içinde durgun havada yaptıkları hızda bir
azalma ortaya çıkartırlar. Bu nedenle durgun hava kosullarında, belirli bir pervane tornası ya
da adımıyla su içinde belirli bir hız yapan gemi, bir pruva rüzgârında aynı hızı yapamaz.
Dolayısıyla, bir pruva rüzgârında ilerlerken, geminin hızını belirlemek için pervane tornasına
ya da pervane adımına dayanan hesaplar yerine, paraketeye ya da iki kesin konumlama
arasındaki uzaklığın geçen zaman aralığına bölünmesine dayanan hesaplar kullanılmalıdır.
Geminin normaldeki hızını azaltmalarından ötürü pruva rüzgârları, ileri yol alan gemilerde
belirli bir zaman aralığı sonunda, bir geri düsme uzaklığı olusturur.
Pruva rüzgârında ileri yol alan gemiler, genellikle kolay dümen tutar; yani rotalarını
korumak için sık ve büyük açılı dümen basılmasına gerek göstermezler, seyrek ve küçük
açılı dümen kullanılması yeterli olur Bununla birlikte kıça çok eğimli ve bas
tarafı yüksek üstyapılı gemilerde, basın, çabucak rüzgâr altına savrulma eğilimi vardır.
Özellikle çok kıçlı boĢ gemilerde bu eğilim kuvvetli olup dikkat edilmez ve basın rüzgâr
altına doğru savrulması baslangıçta önlenmeye çalısılmazsa iyice savrulduktan sonra bası
yeniden rüzgâra getirmek oldukça zordur.
Pruva rüzgârında ileri yol alırken, makinesi durdurulup ileriye akmaya bırakılan
gemilerde, hız normalinkinden daha çabuk düser. Durma mesafesi de durgun havadakinden
daha kısa olur. Kuskusuz pruva rüzgârının durma uzaklığını kısaltma etkisi bos gemilerde
çok, yüklü gemilerde ise azdır. Ayrıca pruva rüzgârında ileri yol alırken makinesi
durdurularak akmaya bırakılan gemilerde genel eğilim, rüzgâra aykırılamaya çalısmaktır.
Böyle bir gemi, baslangıçta dümen yardımıyla rotasında tutulabilirse de dümen dinleme yolu
kaybolmaya yüz tuttukça rüzgâra aykırılama eğilimi giderek kuvvetlenir ve sonunda pervane
ileri çalıstırılmadıkça denetlenemez.

Geri