Sextant IE Hatası Sorusu , Cevap Bulamadım Yardım Lutfen

Maxrune

Küpeşteci
Denizci
Mrb Seyir sınavından kaldım sınavımda 2 soru yanlıs cıktı ve sımdı tekrar gırıcem yanlız bugun tekrar yaparken sextant IE hatalarının hesaplanmasıyla ılgılı sorularda kafam karıstı soru soyle

16. Güneşin almanaktan saptanan yarıçapı 15',8 dir. Sextant ile yapılan ölçümde artı yay tarafından ölçülen değer 31',0 asli yay kısmından ölçülen değer 32',2 dir. IC değeri nedir?

A) + 1',0
B) -1',2
C) + 0',6
D) – 0',6
E) + 1',2

Konuyu araştırdım cevap olarakta ----->>>

GÜNEŞİN YARI ÇAPININ RASADI İLE HATA TESPİTİ:
Sextant ile güneşe bakarak güneşin hakiki görüntüsüne bir defa hayali ligörüntüsü alt kenardan teğet durumuna getirilerek değer okunur. Bir defa da hayaligörüntüsü hakiki güneşin üst kenarından teğet alınarak değer okunur. Yapılan ölçmenindoğru olup olmadığını kontrol için notik almanağın günlük sayfasından güneşin yarıçapdeğeri çıkartılarak yarıçap 4 ile çarpılır. Bulunan değer rasat ile bulunan değerlerintoplamına eşit ise ölçüm doğru yapılmıştır. Ölçümün doğru yapılması halinde İndex Error şu şekilde bulunur. İki ölçü değeri arasındaki fark alınıp ikiye bölündüğünde bulunan değer İndex Error dur. Artı yay kısmındaki değer büyük olduğunda IE (+), Asli yay kısmındakideğer büyük olduğunda IE (-) olur İki ölçüm değerleri aynı ise yani aralarında fark yok isehata sıfır demektir.

Buldum yukarıda anlatılana gore hesap ettiğimde EI -0,6 olacak. Buradan sonrasını IC e geçerken ne yapcaz bilen varsa ve anlatırsa cok sevinirim.

Benim anladıgım 32.2-31.0 = 1.2 sonra 1.2/2 = 0.6 asli yay buyuk oldugu ıcın I.E = -0.6 olacak IE - oldugu ıcınde IC + mı olacak onu anlamadım

31,2-31,0=-1,2 eder 31,2 aslı yay kısmı oldugu için eksi 2ye bölünme olayını unutmuştum 1,2y/2=0,6 yani eksi olcak cünkü aslı yay kısmı 31,2 artı yay kısmı 31,0 yani aslı yay kısmı artı yay kısmından büyük

15,8*4=63,2 ve asli yay > artı yay oldugu icin IE hatası eksi işaretli olur.

IE=32,2-31,0/2 olur ve IE=0,6 (hata eksi oldugundan) IE=-0,6 olur.

IC nin bulunması için sextantın fabrika hatasının bilinmesi gerekir ve verilmediği için ben sıfır olarak düşünerek IC=IE+Fab.hatası formuluyle IC=-0,6 olmalıdır diye düşünüyorum

Geri