Seyir Bilinmeyen Sorular

mbmnbm

Küpeşteci
Denizci
1) gps sistemi ufkun ... derece üstünde ... adet yerlestirilmiştir diye bi soru vardı ?

A) 15-4
B) 25-4
C) 45-2
D) 90-6
E) 5-4

2) Asagıdakı navtex harflerinden kac tanesi özel harf kısmına girer ve yayınlanır ?

harfler : v, x, y, w

sorunun cvbını bılen var mı ?

V = Balıkçılara Duyurular ( Amerika'da kullanılmaktadır.-Artık aktif değil.)
X = Boş
Y = Özel Servisler ( IMO tarafından belirlenir.)
W = Çevresel Uyarılar ( Amerika'da kullanılmaktadır.-Artık aktif değil.)

arkadaşlar selam bu soruların cvbını bilen var mı selamlar.....

1) Ses bulunduğu ortama göre yayılma hızı gösterir. bu açıklamaya göre sesin yayılım hızını büyükten küçüğe göre sıralayınız ..
- KATI-SU-HAVA
- HAVA-KATI-SIVI
- KATI-HAVA-SIVI bunun gibi şıklar vardı
2-Bir soru daha gelmişti navtax hangi işletim sistemini kullanır diye bir soruydu?
a ARQ
b SELCALL
C FEC
D
3--navtex mesajlarının güverte jurnaline kaydıyla ilgili hangisi doğrudur :
a.sadece 00 ile başlayanlar kaydedilir
b.tüm mesajlar kaydedilir
c.sadece korsan mesajları kaydedilir
d.sadece seyir uyarıları ve meteorolojik uyarılar kaydedilir
e.navtex mesajları güverte jurnaline kaydedilmez.
4- Aş. gemilerden hangisi AIS cihazını bulundurmak zorunda değildir?
-savaş gemisi ?
-romorkör
-yolcu gemisi
-balıkçı gemisi
-acente gemisi ?
5- Gemi 8 yöne saldırarak aşağıdaki yapay sapma değerleri bulunmuştur. Bu duruma göre E emsalinin değeri nedir?
Pruva N NE E SE S SW W NW
Yapay Sapma 5°E 1°E 6°W 7°W 10°W 6°W 7°W 0°
a) 5°W
b) 8°W
c) 2°E
d) 3°E
e) 7°E
6- Geminizin rotası 015 ve hızı 10 mildir. Seyir yapılan alanda akıntı vardır. Haritada mevkii belli bir sabit şamandıradan radarla aldığınız kerteriz ve uzaklıklar aşağıdaki gibidir.
Zaman Kerteriz Uzaklık
0100 005 5 mil
0106 006 3.8mil
Alandaki akıntının yönü ve hızı (Yön/Hız) olarak aşağıdakilerden hangisidir ?
a) 135-6
b) 315-4 XXX emın değilim
c) 150-4
d) 015-5
e) 185-4
7- 187° cayro rotasına gitmekte olan bir gemi radarı ile bir A cismini SANCAK 30° de kerteriz
etmektedir. Cayro hatası 2° W olduğuna göre hakiki kerteriz kaç derecedir?
a) 28°
b) 32°
c) 157°
d) 159°
e) 215°
8-RADAR SORUSU VARDI. PRUVA 270 İKEN İSKELE DE CİSMİN NOKTASI VERİLMİŞTİ. ŞIKLARDA NORTH UP TRUE VECTOR RELATİVE MOTİON VS GİBİ BİRBİRİNE BENZER ŞEYLER VARDI.
BEN HEAD UP İLE BAŞLAYAN Bİ ŞIKKI İSARETLEDİM.
9-)gök cisimlerinin meridyen geçişini almanaktan bakarken aldığımız saat hangi zamana göredir?
a.lmt
b.gmt
c.zt
10-amerikan tide table hangi zaman dilimini kullanır?
a. utc
b gmt
c zd
d zt

1- Hava-Su-Katı
2- ?
3- Benim bildiğim navtex msj ları gv jurnaline değilde gmdss jurnaline kaydedilir. Cvp: E
4- Savaş gemisi
5- 2e
6- 315-4
7- 215
8- ?
9- lmt
10- e şıkkı lmt olması lazım ama lmt yoksa o zaman zt

sınava bugün girdim;

-navtex mesajlarının güverte jurnaline kaydıyla ilgili hangisi doğrudur :
a.sadece 00 ile başlayanlar kaydedilir
b.tüm mesajlar kaydedilir
c.sadece korsan mesajları kaydedilir
d.sadece seyir uyarıları ve meteorolojik uyarılar kaydedilir
e.navtex mesajları güverte jurnaline kaydedilmez, 2 sene saklanır ben bunu işaretledim doğrumu bilmiyorum

-volta seyrinde hangi kaynaktan yararlanırız ?
notic almanac b)norıes table ben nories table yaptım

- Aş. gemilerden hangisi AIS cihazını bulundurmak zorunda değildir?
-savaş gemisi ?
-romorkör
-yolcu gemisi
-balıkçı gemisi
-acente gemisi ben bunu yaptım savaş gemilerinde wais var diye bildiğim için

-akustik parakete kaç metreye kadar ölçer gibi bişey vardı? 200 metre yaptım

-b bölgesinde sancak şamandıra nasıl olur vardı ? yatay yeşil kırmızı yeşil yaptım

yukardaki sorular sıklıkla gelen sorular bilen birileri varsa yardımcı olsun sınava girecek ve birdaha girecekler için çok faydası olacaktır........

4. soruya düşünmeden cevap verdim, doğru cevap hizmet gemisi olmadığı için, Balıkçı gemisidir.

balıkçı gemilerinde var ondan kesinlikle eminim çalıştığım zamanlarda balıkçı gemilerinde ais görüyodum.

aşağıdaki mevzuatı buldum burdan savaş gemilerinde yoktur çıkıyor;

Gemiler ve donatılma tarihleri
MADDE 6 – (Değişik:R.G.-6/2/2008-26779)(1)
(1) Aşağıdaki gemiler 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren AIS Klas-B CS cihazı ile donatılacaktır.
a) SOLAS kapsamına giren, uluslararası sefer yapmayan 500 GT veya üzeri tüm yük gemileri,
b) İstanbul ve Çanakkale Boğazları ile Marmara Denizinde;
1) Düzenli sefer yapan 12 ve üzeri yolcu taşıyan tüm yolcu gemileri (SOLAS kapsamına giren ve uluslararası sefer yapmayan tüm yolcu gemileri dahil),
2) Askeri gemiler hariç, arama kurtarma faaliyeti yürüten gemiler,
3) Kılavuz, römorkör, acente gemileri ve tam boyu 10 metre ve üzeri ticari yatlar ile diğer tüm ticari gemiler,
4) Tehlikeli yük taşıyan gemiler.
(2) (Değişik:RG-17/2/2009-27144) Aşağıdaki gemiler 1 Ocak 2010 tarihi itibariyle AIS Klas-B CS cihazı ile donatılmış olacaklardır;

a) Özel tekneler hariç sefer bölgesine bakılmaksızın 15 metreden büyük tüm ticaret gemileri, 15 metreden büyük yat işletme belgesi alarak faaliyette bulunan yabancı bayraklı yatlar ve 15 metreden büyük balıkçı gemileri,

b) Askeri gemiler hariç boyuna bakılmaksızın, kılavuz, römorkör, acente gemileri, tehlikeli yük taşıyan tüm gemiler ve arama kurtarma faaliyeti yürüten gemiler,

c) Köyceğiz Gölü, Dalyan Kanalında çalışan gemiler ile denizde çalışan açık güverteli sandal tipi yolcu motorları hariç olmak üzere, sefer bölgesine bakılmaksızın 12’den fazla yolcu taşıyan tüm yolcu gemileri.

15 metreden büyük balıkçı gemilerinde zorunludur denmiş kuralda.
şıklarda balıkçı gemisi derken 15 metreden büyük diye belirtilmesi lazımdı, çünkü gemi, kuvvetle yürütülen bir tekne demek, pancar motorlu balıkçı sandalı da bir gemidir fakat ais zorunlu değildir. yani soruda 15 metreden büyük diye belirtilmesi lazımdı.

doğru cevap savaş gemisi.

b bölgesi sancak şamandıraları şekil olarak konik sütün veya kazık şeklinde olabilir fakat tepelikleri konik olma şartı vardır, a bölgesi içinde aynıdır kardeş. şekiller aynıdır sadece renkler farklıdır.
eğer soruda b bölgesi sancak tercihli kanal şamandıraları sorduysa (onu belirtmedin) ozaman kırmızı yeşil kırmızı olur

15 metreden büyük balıkçı gemilerinde zorunludur denmiş kuralda.
şıklarda balıkçı gemisi derken 15 metreden büyük diye belirtilmesi lazımsı, çünkü gemi kuvvetle yürütülen tekne demek, balıkçı sandalı da bir gemidir fakat ais zorunlu değildir. yani 15 metreden büyük diye belirtilmesi lazımdı.

doğru cevap savaş gemisi.

b bölgesi sancak şamandıraları şekil olarak konik sütün veya kazık şeklinde olabilir fakat tepelikleri konik olma şartı vardır, a bölgesi içinde aynıdır kardeş. şekiller aynıdır sadece renkler farklıdır.
eğer soruda b bölgesi sancak tercihli kanal şamandıraları sorduysa (onu belirtmedin) ozaman kırmızı yeşil kırmızı olur

tercihli vardı diye hatırlıyorum çünkü yatay yeşil kırmızı yeşil dikey yeşil kırmızı yeşil vardı.. yani ya yatay ya dikey olan olucak sanırım

anladım kardeş,
lateral şamandıralarda renklendirme yukardan aşağıya doğrudur yani dikey.
b bölgesi sancak tercihli şamandıra yukardan aşağıya kırmızı yeşil kırmızıdır.

geçtinmi seyirden?

kapali kapilar arkasidan seslenince mi ses daha net duyulur yoksa acik havadami?
''net'' ten kasitim; ses ne kadar net gelirse o kadar hizli yayiliyor demektir. yani acik havada daha hizli yayilir ve havanin atmosfer karsiligi gaz oldugu icin, siralama Gaz - Sivi - Kati olmasi lazim.

Geri