Seyir Planı Yaparken Kullandığınız Pratik Yöntemleriniz Var Mı?

abcdenizci

Küpeşteci
Denizci
Merhaba,
biliyorsunuz gemide işler yoğun ve seyir planı hazırlamak çok uzun sürüyor.Buna,sürekli rota değiştirip,yeni rotalama isteyen süvari de eklenince,seyir planı yapmak çok uzun sürüyor.Sorum şu;seyir planını yapmak için kullandığınız pratik yöntemleriniz nelerdir?

Ben genelde ecdis yada kağıt harita farketmez kopyala yapıştır yapardım. Eski voyage planlardan waypoint araklardım. Formüllü waypoint list kullanırdım mesafe ve rota versin tekrar ölçmek zorunda kalmayım diye. Mesela damietta-hamburg seferi yapılmış yeni sefer talimatı haifa-amsterdam cebelitarıktan sonrasını araklardım eski voyage plandan plt to berth kendim yapardım. Kimisine bu daha zor gelir oturur baştan yapar. Ben sefer talimatı gelir gelmez gemi daha önce en yakın nerden nereye gitmiş diye bakardım 5 dakika. Daha kolayıma gelirdi.

Rotayı navigasyon programıyla (MaxSea, OpenCPN vb) çizip ardından programın Rota listesinden koordinatları, mesafe ve rotaları excele uyarlanmış bir Sefer Planı formuna kopyala yapıştır ile 5 dakikadan fazla sürmez. Normalde ISM formlarında Sefer Planı word dosyasında olabilir, birebir aynısını excel olarak yapabilirseniz kopyala yapıştır sorunsuz olur, bir daha zorluk çekmezsiniz.

kardesım benle ırtıbata gecersenız yada antalyaya yakınsanız elden de teslım edebılırım,SPOS dıye hava durumu programı var maersk ın kullandıgı onda dunyanın heryerıne sadece kalkıs varıs lıman ve gececegınız bogaz vs varsa onu yazıyorsunuz hemen waypoıntlerı verıyor sızde ufak tefek duzeltme yapabılırsınız ,mesafe vs de verıyor cok kullanıslı ,program 600 mb cıvarı ,yada faırplay dıstance tables,bp dıstance tables,ihs distance tables programları var,bunlarda kalkıs varıs lımanlarını gırdıgınızde sıze mesafeyı ve gıdecegınız rotayı verıor ama waypoıntlerı vermedıgınden sadece mesafe ıcın kullanıslı,bende ecdıssız gemıde calıstım orda daha once calıstıgım gemıde ecdıs den aldıgım rotalar vardı onu ıcınde harıta yuklu open cpn programı ıle acıp ordan ufak eklemelerle seferımı cıkartıyordum gemı sureklı 7 senedır avrupa calıstıgından butun lımanlar var gıbıydı,su ankı avrupa fırmalarında ecdıs yoksa excel programı kullanıyorlar onu da ısteyen olursa atabılırım anlaması bıraz zor ama çözersenız işi cok kullanıslı ,ama kısısel olarak SPOS u kullanmanızı tavsıye ederım

kardesım benle ırtıbata gecersenız yada antalyaya yakınsanız elden de teslım edebılırım,SPOS dıye hava durumu programı var maersk ın kullandıgı onda dunyanın heryerıne sadece kalkıs varıs lıman ve gececegınız bogaz vs varsa onu yazıyorsunuz hemen waypoıntlerı verıyor sızde ufak tefek duzeltme yapabılırsınız ,mesafe vs de verıyor cok kullanıslı ,program 600 mb cıvarı ,yada faırplay dıstance tables,bp dıstance tables,ihs distance tables programları var,bunlarda kalkıs varıs lımanlarını gırdıgınızde sıze mesafeyı ve gıdecegınız rotayı verıor ama waypoıntlerı vermedıgınden sadece mesafe ıcın kullanıslı,bende ecdıssız gemıde calıstım orda daha once calıstıgım gemıde ecdıs den aldıgım rotalar vardı onu ıcınde harıta yuklu open cpn programı ıle acıp ordan ufak eklemelerle seferımı cıkartıyordum gemı sureklı 7 senedır avrupa calıstıgından butun lımanlar var gıbıydı,su ankı avrupa fırmalarında ecdıs yoksa excel programı kullanıyorlar onu da ısteyen olursa atabılırım anlaması bıraz zor ama çözersenız işi cok kullanıslı ,ama kısısel olarak SPOS u kullanmanızı tavsıye ederım

herhangi bir dosya yükleme sitesine upload edip linki paylaşırsanız herkes faydalanır size de dua eder :) saygılar...

En son kullandığım ecdis furuno fmd 3300'di. Ecdis de çizdiğim rotanin wp leri ve ENC List i sadece furuno ecdis de kullanabildigimiz excell formatinda sefer planına ekliyordum... Gerekli olan düzenlemeleri ve kontrolleri( navtex Tp msjlari işlenmesi manual updates fix int & method alternatif rota, demir alanları pilot noktaları abort position vs...) yaptiktan sonra sefer planı hazır oluyordu.. Ancak tankerde 6 saat liman vardiyasindan sonra ve seferler ARA bölgesinde olunca ecdis ile hazırlanan sefer planı bile uzun geliyordu..

Gelelim kağıt haritaya.. arkadaşımızın bahsettiği SPOS programını gemide kullandım. . Kağıt haritada gerçekten büyük kolaylık sağlıyor.. ben ayrıca formullu wp list programi kullanarak gps e girdiğim wp leri karşılaştırıp mesafe kontrolü yapıyordum. . Kağıt haritada rota çiziminde kolay bir yöntem bence bulunmuyor tamamen pratiklik ve tecrübe ile işiniz kolaylaşıyor.. chart katalog kullanımı Tp düzeltmeleri NP 133a düzeltmelerın işlenmesi ve kaydı ve büyük kolaylık sağlayan tracing kullanımı bütün bunları nasıl yapacaginizi bildiginizde zaten gerisi kendiliğinden geliyor..

Birde şahsi düşüncem titizlikle yapılan bir sefer planı gemide ki en zor ve meşakàtli ISM evragidir.. Çeken bilir ☺

Geri