SEYİR SORUSU

dreamcatcher

Denizci
Denizci
Merhabalar;

Basit ancak her yerde farklı cevabı olan bir seyir sorusu hakkında yorumlarınızı merak ediyorum.

Hatası 3W olan bir cayro pusula ile 050 cayro rotasına giden bir geminin radarında pruva çizgisi 2 derece iskelede çakmaktadır. Vardiya zabiti cismi Radarla sancak 35 de kerteriz ediyor. Bu cismin hakiki kerterizi nedir?

kendi yorumum;

Öncelikle pruva çizgisinin radarın merkezinde olduğunu ve o şekilde kerteriz alındığını farzedelim.

Cayro hatası 3w olduguna göre hakiki rotamız 047 olacaktır.

Hakiki Kerteriz= Rota + (-) Nisbi kerteriz

Sancak 35 de kerteriz ettiğimize göre 47 + 35 = 82 olurdu.

Ancak pruva çizgisi 2 derece iskelede olan radarla kerteriz aldığımızdan en başta aldığımız kerterizin hatalı olduğunu düşünüyorum. Pruva 045 de iken kerteriz sancak 35 radarın pruva cizgisini düzeltip 047 ye sekronize ettiğimizde cismi sancak 33 de göreceğimizden cevabın 80 olması gerekmez mi?

çözümünü doğru görüyorum,problem sende değil kardeşim.

Merhabalar;

Daha bunun gibi pek cok soru var; kitaplarda hata olmasını anlayışla karşılarım benim anlayamadığım nokta araştırıp doğru cevabı bulsanız bile, GASM ın doğru kabul ettiği cevap o değil yorumları. Bir sınav sistemi bile bile neden yanlış cevabı kabul etsin. Kaldı ki son zamanlarda girdiğim sınavlarda eskiye yakın soru sayısı cok az. Sorular yenilenmekte ve güncellenmekte. Gasm ın doğrusundan ziyade sorulan sorunun doğrusunu bulmak, fikir üretmek mantıklı olan değil mi.

Geri