Seyir-yardım.

captainluger

Denizci
Denizci
12.06.2014 tarıhinde İstanbul-merkez sınav salonunda çıkan soru;

23 mayıs 1999 Güneş meridyen geçişini LMT olarak kaçtır ?

Bu soru ek cetvel olmadan çözülebilir mi ?sınavımda 23 mayıs gününün ek cetveli yoktu.65'le kaldığım için itaraz etmeyi düşünüyorum,yardım ederseniz sevinirim.

merhaba güneş meridyen geçişi zaten standart lmt olarak 11:57 olur, ek cetvel boylama göre zt yada utc zamanlarının bulunmasında kullanılır ancak ek cetvel olmaması garip tabi ki, itiraz edilebilir

Soruda x bir mevkide dememiş eğer deseydi ozaman boylam değerini, ek cetvellerde verilmiş olan derecenin zamana çevrilmesi sayfasından bulup sonucu 11:57 standart zamanına enterpole etme yöntemiyle sonuç bulunurdu. Ayrıca eğer sorunun orjinali buysa yani Greenwich meridyeni demediyse ozaman itiraz edilebilir.

Greenwich boylamı(meridyeni) deseydi, 11:57 olması lazim ki şıklarda yok dediniz ozaman 12:00 yi işaretlerdim.

Grenwich dememiş ve ayrıca hangi merdiyen olduğu da belli değil.(çünkü boylam verilmedi.)

Bana göre; bu soruyu hazırlayan arkadaş herhangi bir boylam belirtmediğine göre %100 greenwich standart boylamını kasdetmiştir ama soruda greenwich meridyeni veya standrat boylam demediği için soruda kelime düşüklüğü oluşmuş ve itiraz hakkı size doğmuştur, bu yönde itiraz edin. Ben olsam ederdim!

Şimdi almanağa baktım 23 mayıs günü güneşin merdiyen geçişi 11:57 yazmaktadır. Cevap 11:57 dir.
Siz cevap şıklarında 11:57 yok dediniz varsayalım şıklarda vardı da siz hatırlamıyorsunuz genede itiraz edin. Çünkü Almanakta senenin bütün günlerinde güneşin meridyen geçişi 11:57 değil. Mart ayında başka ekimde başka, 11:46, 12:04 gibi zamanlar var.

Ozaman itiraz hakkını kesin kullanın! şayet itirazınızda; soruda ek cetvel verilmedi veya hangi boylam olduğu belirtilmedi diye yazarsanız belki kabul edilmeyebilir fakat şöyle belirtirseniz; senenin her günü güneşin merdiyen geçişi almanakta farklılık gösterdiğinden yani aynı olmadığından dolayı ve ilgili 23 mayıs 1999 tarihinin almanakt sayfası verilmediği için soru çözülemez.
Ben bu şekilde itiraz ederdim.

bu arada bugun izmitte yaşadığım olayı anlatayım.. yanımdaki arkadaş seyir sınavına giriyordu.. o da ek cetvel yok dedi sorumlu kişiye. sonra adam gösterdi sağ tıklayınca ek cetveli göster die bir seçenek var tıklayınca ek cetvel çıkıyor.. slmlar..

Ben sınav görevlilerine ek cetvelinin olmadığını söyledim,kendileri de bana soruyu 3 mayısa göre çözmemi söylediler.3 mayısa göre cevap 11:57 oluyordu fakat şiklarda 11:57 yoktu.ve soruda boylam da verilmemişti.Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

Geri