Sınırlı Makine Zabitliği'nden Uzakyol'a

Trevithick

Küpeşteci
Denizci
Merhaba,
Öncelikle Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi'nden mezun olduktan sonra ön lisansımı "MEÜ - Denizcilik MYO - Gemi Makineleri İşletme Programı"nda; lisans eğitimimi de "DEÜ - Makine Mühendisliği Bölümü"nde tamamlayarak 3000kW sınırlı makine zabiti ve makine mühendisi ünvanlarına sahip oldum.

Yüksek okuldan aldığım 3000kW sınırlı makine zabiti ehliyetimi uzakyola tamamlamak istiyorum ancak nereye gidersem gideyim "makine mühendislerine tamamlama eğitimi kaldırıldı" gibi bir cevap alıyorum. Denizcilik ile ilgili dersleri halihazırda lise + yüksek okulda aldım ve üzerine mühendislik eğitimi gördüm, böyle bir kursa neden hala ihtiyacım var anlamış değilim. DİDGM ve Liman Başkanlığı'na yaptığım başvurularda da sürekli tamamlama eğitiminden bahsediyorlar. Benim değinmek istediğim nokta anlaşılmıyor sanırım. Çeşitli sitelerden denizcilerin (özellikle kaptanların) yazdığı yazıları okuyorum ve etrafta "tamamlama eğitimleri haksızlık - biz o kadar okuduk" tadında bir hava var. Ben bu işi 6 sene okudum. Denizse deniz, mühendislikle mühendislik. O yüzden böyle bir tartışma ortamı yaratmadan ne yapabileceğim konusunda yardımcı olabilecek arkadaşlara minnettar kalacağım.

Kağıt üzerinde veya almış olduğunuz eğitim üzerine eğitim ile şuan yapabileceğiniz birşey yok.
Gemi Makineleri Mühendisliği ile Makine Mühendisliği arasında bir eğitim farkı olmayabilir diyorsunuz ancak IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) tarafından belirli standartlara oturtulmuş eğitimler mevcut. Bunlara Deniz Ticaret Hukuku, Denizde Güvenlik Eğitimleri vb. Denizciliğe ait, mesleği denizcileştirmeye yönelik bazı eğitimler bu bölümlerde verilmektedir.
Uluslararası Kanunlarda da sadece onaylanmış eğitimlere seritifika hakkı verilebileceği anlaşmalarla sabitlenmiştir.
Sınırlandırılmış ehliyetlerde kurum sayısı fazla iken, Sınırlamasız ehliyetlerde onaylı eğitim sadece belirtilen bölümlerde mevcuttur.

Şuan yapabileceğiniz Liman başkanlığına başvurup gerekli evraklarınızı tamamlayıp 3000 KW Makine Zabiti ehliyetinizi alıp çalışmaya başlayabilir, 24 ay hizmet verdikten sonra YDS, TOEFL yabancı dil sınavlarından başarılı olup (Genellikle şuan 60 geçer kabul ediliyor) Uzakyol Vardiya Mühendisi ehliyetine geçiş yapabilirsiniz.

Not olarak ehliyetiniz 3000kW Makine Zabiti olarak adlandırılır,
Sınırlı Makine zabiti 750kW'ya kadar olan gemilerde görev yapar.

Başarılar

Kardeşim bende senin gibi makina mühendisi yim ve fark derslerini alarak denize çıktım.Ancak bilindiği üzre bu eğitimler kaldırıldı. Fakat bildiğim kadarıyla Bulgaristan da bu eğitimler veriliyor. İçeriğini tam bilmiyorum ancak universium olarak internet te aratırsanız karşına bir şeyler çıkar sanırım.

Tekrar merhaba arkadaşlar,
Konuyla ilgili bir de BİMER'e başvuruda bulundum ve aynı cevapları edindim. Benimle aynı durumda olabilecek arkadaşlar için cevabı buraya da gönderiyorum.

Gemiadamları Yönetmeliği hükümlerine göre, sahip olduğunuz Makine Zabitliği yeterliği ile iki yıl deniz hizmeti ibraz etmek ve KPDS’den veya ÜDS’den en az 60 puan almak veya ulusal veya uluslararası geçerliği bulunan bir sınavdan buna denk puan almış olmak şartıyla; uzakyol vardiya makinisti yeterliğini sınavla alabilirsiniz. Gemiadamları Yönetmeliğinde bir yıllık İngilizce hazırlık eğitiminden sonra, Sözleşmenin öngördüğü A-III/1 müfredat programlarını uygulayan dört yıllık fakülte veya yüksekokulların gemi makinaları işletme mühendisliği bölümlerinden mezun olmak ve altı ayı onaylanmış bir staj defterine uygun olarak liman seferi dışında çalışan 750 kW’den büyük ana makine ile yürütülen gemilerde deniz eğitimi ve altı ayı da onaylanmış bir staj defterine uygun olarak İdarece onaylı atölye tesislerinde atölye becerilerini geliştirme eğitimi olmak üzere toplam 12 aylık onaylı eğitim programını başarı ile tamamlayanlara Uzakyol Vardiya Mühendisliği yeterliği verileceği belirtilmiştir. Mezun olduğunuz ve Makine Mühendisliği diploması aldığınız okul, Bakanlık tarafından A-III/1 eğitimi vermek üzere yetkilendirilmemiş ise bu yeterliği alamazsınız. Meslek Yüksekokullarınındana mezunlara fark dersleri alarak Uzakyol Vardiya Makinistliği verilmesine ilişkin hüküm, Danıştay Onuncu Dairesi tarafından iptal edilmiştir.

Yani 2 yıl hizmet, tamamlama eğitimi ya da Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği mezunu olmadan ne kadar okursanız okuyun uzakyol ehliyetini alamıyorsunuz.

@dumlu41 cevabın için teşekkür ederim kardeşim, Bulgaristan'da böyle bir eğitimin varlığından haberim yoktu biraz bakınarak aşağıdaki adrese ulaştım:
http://www.universium.com.tr/tr/detay.asp?id=1537&tur=6003

İlerleyen zamanlarda adresin silinmesine karşın sitedeki bazı metinleri buraya ekliyorum:

MAKİNA ve GEMİ İNŞA MÜHENDİSLERİNE YÖNELİK UZAKYOL VARDİYA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ

Programa katılabilmek için Makine ya da Gemi İnşa Mühendislik Fakültesi mezunu olmak ve herhangi bir sağlık problemi olmamak yeterlidir.

İlgili bölüm mezunu kişiler almış oldukları “Makine Mühendisliği ve Gemi İnşa Mühendisliği” derslerine ek olarak alınacak olan “Uzak yol Vardiya Mühendisliği” fark dersleri ile eğitimlerini tamamlayacaklardır.

Eğitim dili İngilizce olup, program fark ders eğitiminin alınması ile 2 eğitim dönemi (toplam 9 ay ) devam mecburiyeti ile uygulanacaktır.

Programın eğitim ücreti 3000 Euro olarak üniversite tarafından ücretlendirilmiştir. Eğitim ücretleri üniversiteye makbuz karşılığında ödenmektedir.

Bulgaristan’dan alınacak olan ehliyet ile tüm Yabancı Bayraklı gemilerde çalışabilen mezunlar, dilerlerse Türkiye Cumhuriyeti Denizcilik Müsteşarlığı’na da ehliyetlerini tanıtabilmektedirler. Ülkemiz Denizcilik Müsteşarlığı yapılmış olan ikili anlaşmalar ve Varna Deniz Harp Akademisinin IMO üyesi olması sebebi ile Bulgaristan Devleti ve Üniversitelerini tanımakta olup, alınacak ehliyetleri de onaylamaktadır.

Türkiye ile Bulgaristan arasında bir uyum sorunu çıkmazsa tamamlama eğitimi buradan alınabilir diye düşünüyorum ancak Gürcistan'da denizcilik okumuş bir arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre, Gürcistan'dan alınan eğitimin Türkiye'dekine denk sayılabilmesi için sanırım YÖK'e bağlı bir denklik sınavına girilmesi gerekiyormuş. Sitede yazılı metine rağmen acaba aynı durum Bulgaristan'da da geçerli mi yoksa fark derslerin alınması yetiyor mu diye Universium ile iletişime geçtim ve cevap bekliyorum.

Tekrar merhaba arkadaşlar,
Konuyla ilgili bir de BİMER'e başvuruda bulundum ve aynı cevapları edindim. Benimle aynı durumda olabilecek arkadaşlar için cevabı buraya da gönderiyorum.

Yani 2 yıl hizmet, tamamlama eğitimi ya da Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği mezunu olmadan ne kadar okursanız okuyun uzakyol ehliyetini alamıyorsunuz.

@dumlu41 cevabın için teşekkür ederim kardeşim, Bulgaristan'da böyle bir eğitimin varlığından haberim yoktu biraz bakınarak aşağıdaki adrese ulaştım:
http://www.universium.com.tr/tr/detay.asp?id=1537&tur=6003

İlerleyen zamanlarda adresin silinmesine karşın sitedeki bazı metinleri buraya ekliyorum:

Türkiye ile Bulgaristan arasında bir uyum sorunu çıkmazsa tamamlama eğitimi buradan alınabilir diye düşünüyorum ancak Gürcistan'da denizcilik okumuş bir arkadaşımdan edindiğim bilgiye göre, Gürcistan'dan alınan eğitimin Türkiye'dekine denk sayılabilmesi için sanırım YÖK'e bağlı bir denklik sınavına girilmesi gerekiyormuş. Sitede yazılı metine rağmen acaba aynı durum Bulgaristan'da da geçerli mi yoksa fark derslerin alınması yetiyor mu diye Universium ile iletişime geçtim ve cevap bekliyorum.

hocam tam bir bilgi alabildiniz mi ?

(Değişik:RG-7/9/2016-29824) Dört yıllık fakülte ve yüksekokulların gemi inşaatı ile gemi makineleri mühendisliği veya makine mühendisliği veyahut gemi inşaatı ve deniz teknolojisi mühendisliği bölümlerinin lisans programından mezun olmak ve İdarenin öngördüğü ve Eğitim ve Sınav Yönergesinde belirtilen İngilizce Başarı Esaslarına göre İngilizce yeterliğini sağlamak, Sözleşmenin öngördüğü İdare tarafından onaylanan uzakyol vardiya mühendisliğine yönelik A-III/1 eğitiminde öngörülen derslerden öğrenimi esnasında süre ve müfredat olarak eksik aldığı dersleri, İdare tarafından uzakyol vardiya mühendisliği eğitimi için yetkilendirilmiş eğitim kurum/kuruluşunda, bu kurumların uyguladığı uzakyol vardiya mühendisliği müfredatını içerik ve süre olarak karşılayacak şekilde başarı ile tamamlamak ve altı ayı onaylanmış bir staj defterine uygun olarak liman seferi dışında çalışan 750 kW’den büyük ana makine ile yürütülen gemilerde deniz eğitimi, altı ayı da onaylanmış bir staj defterine uygun olarak İdarece onaylı atölye tesislerinde atölye becerilerini geliştirme eğitimi olmak üzere on iki aylık onaylı eğitim programını başarı ile tamamlamak

Geri