Şirketlere Karşı Dernek yapılanması

zeromancer

Küpeşteci
Denizci
arkadaşlar kriz yüzünden çoğu denizci maaşını alamamak ta yada geç almakta. üstelik denizcilik şirketleride maaş skalasını kriz bahanesi ile geri çekmekte. bizde buna karşı sesimizi çıkartamıyoruz, hakkımızı savunamıyoruz.denizcilik şirketlerine karşı hakkımızı savunacak bir dernek yapılması için imzalarını bekliyoruz.
saygılarla

Bunu dile getirdiğin için seni tebrik ediyorum,
Bazı denizci arkadaşlar standartların altında ücretle çalışıyorlar tabi kabul ettikleri ücretler de onların standartlarını belli ediyor zaten,

Maaşlarını alamayan arkadaşların muhakkak kendilerini savunmalarını, kontratlarıyla beraber işçi mahkemelerine başvurmalarını bekliyorum, Ayrıca işci mahkemelerinde kararlar herzaman işçi leyhinedir bunu unutmayın, ayrıca masraflardan korkmayın, kazandıgınız takdirde tüm masrafları davalı tarafdan yani (şirketten) alınacaktır.

Üstüne basarak vurguluyorum, kriz bahaneleriyle düşük ücrete asla çalışmayın, hayır deyin !
Denizde gemiden bol birşey yok , ayrıca standart maaşınızın yarısına çalışırsanız , 1 ay çalıştıgınızda alacağınız maaşı 2 ay gemide kalarak alırsınız, bunu da unutmayın.

Herkes eywallah derse birgün asgari ücretle gemiye çıkanları da göreceğiz demektir.

Selamlar
Kaptan Sakin Türk

-Türkiye denizciler sendikası adında bi sendika var TÜRK-İŞ'e bağlı bir sendika ama anlaşılan ne yaptığını bilen pek yok bende dahil...Sanırım temsilciliklerine bakıldığında yurtiçi, çoğunlukla kamu alanında etkin ama çoğu limanlarının da satıldığını düşünürsek sanırım özelde de etkin denilebilir, hakkında daha fazla bilgi edinmek gerekiyor.
Daha sefere çıkmamış biri olarak yeminle şu sitede okuduklarımdan gidip gelmişte işverenin eziyetine maruz kalmış kadar oldum. Niye derseniz yani bu kadar mağdur insanın feryat ettiği bi alan zor bulunur yazık bu kadar insana(gerçi bende aranıyomuşum bulmuşum).

1- Bu konuda site yöneticileri daha yetkin gibi görünüyor konulardan okuduklarım kadarıyla sendikayla bi görüşme ve bilgi alış verişi yapılabilir siteye üye olanlarda bu konuda bilgilendirilebilir , ya da bir toplantı ayarlanabilirse herkesin gelme gibi bir durumu olmaz elbette ama bu gibi birşey de kamerayla çekilip siteye konulur herkeste bilgilenir.

2- Ne gibi bir yol izlenmesi gerektiği konusunda da herkes hem görüş bildirebilir hemde toplu hareket edilmiş olur. Bu konuda üye sayısını bilmiyorum ama sitenin üye sayısı şu kadar yetersiz diye de düşünülmemeli illa herkesin bi denizci tanıdığı vardır. Bu iş kulaktan kulağa bile yayılsa bir adım atılmış demektir.

3- Bunun içinde mesela site yöneticileri şöyle birşey yapabilir ne bileyim sanal bir sendika veya dernek gibi limanlarda gemilerde şirketlerde vs. çalışan ve site üyesi kişiler yapılan etkinlikleri ve bilgilendirmeleri haberi olmayan çalışanları bilgilendirmekle görevlendirilir. Böylece hem ilgisiz kişiler de bilgi edinir hemde topluluk büyür ve işverenin eziyetine karşı birlik oluşur.

4- Böyle bir harekette de sendikanın uğraşması gereken gayet açık ve zaruri meseleler
a-)Rütbeye göre en düşük maaş ne kadar olmalı ve buna uygun sigorta zorunluluğu, ayrıca sigortasız işçi çalıştırmak bildiğim kadarıyla suç (seferin mesafesi, geminin tonajı ve özelliklerine vs.. akla gelen herşeye (siz daha iyi bilirsiniz) maaş standartları konulması )
-örnek: mesela 1000-2000 , 3500- 5000 vs... gibi gemilerde çalışanların rütbesine göre alacağı asgari maaş düzenlemeleri
-örnek: Mesela bildiğim kadarıyla mühendisler odası belli bir primin altında çalıştırılmayı yasaklıyor böyle bir durumda o mühendis odadan atılıyor. Böyle birşey bizim alanımızda yapılırsa ve yaptırımı mesela 1 yıl seferden men etme, cüzdan iptali gibi kimse düşük fiyattan çalışmaz, çalıştırılamaz ve işveren de o şartlarda çalıştıracak eleman bulamaz. Buna ek olarak işverene de ceza verilmesi için yasa teklifi de verilebilir...

b-)Kumanya kalitesinin ve günde çalışana kaç kere tedarik edilmesinin standarta kavuşturulması
c-)Maaş Ödemeyen veya geciktiren kurumlara yaptırım uygulanması için gerekli adımları atması ve şikayetleri değerlendirmesi
d-)Gerekli yönetmelik ve yasa teklifleri önermeleri gibi

vs.vs.vs.vs çoğaltılabilir...

Şimdi bunları yazmadan önce Zeromancer ve Kaptan Sakin Türk'ü okududuğumda bende bi sendikanın olduğunu açıkçası bilmiyordum.İlk anda aşağıdakileri yazmıştım Silmek istemedim... Dur bakayım bi diye arayıca bi sendika buldum ordan da yukardaki yazılar bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Nerden nereye varabileceğimiz açısından bir umut bir kıvılcım olur umarım.

SAYGILAR...

- ''Bunun bi sendikası falan olamaz mı peki daha da sağlam olur... maden işçilerinin , metal işçilerinin, tekstil, hava meydanları çalışanlarının vs... hepsinin var değil mi? DENİZCİLERİN NİYE YOK ARKADAŞ ... Bu sendikalaşma ile ilgili bilgisi olan arkadaşlar paylaşırsa çok faydalı olur.Katkıda bulunmaktan çekinmeyin lütfen...''​

Geri