Sizce Dünya denizcilik piyasasına Türkiye’nin açılamamasının nedeni ne

• Konuyu açan Konuyu açan asiş
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

asiş

Küpeşteci
Denizci
Sizce Dünya denizcilik piyasasına Türkiye’nin açılamamasının nedeni ne

neden açılamıyoruz; ve ilerde bu durum değişebilir mi??:?

Bence azim ve disiplin eksikliği.. Aynı zamanda Türk denizcilerinin kibirli olduğunu duydum ve gözlemledim.. Yani Filipinli bir ikinci kaptan gemiciyle veya reisle birlikte alabanda boyamakta gocunmazken bir Türk Kaptan sadece köprüüstünde sorumluluk sahibi olduğunu düşünüyor... Bu nedenle örneğin yabancı bir nakliyat firması Türk denizcilerini tercih ederken iki kez düşünüyor ve fikrini diğer ülkelerden denizcilere yöneltiyor...

Daha disiplinli eğitimin ve çalışma ortamlarının oluşturulması gerekmektedir...

Biz denizcilere de bu tarz düşüncelere yer vermemek düşmektedir..

türk olduğumuz için çünkü türklerde genellikle riziko olayı yoktur hep ya zarar edersem düşüncesi baskındır ve bunun dünyada örneği çoktur mesela cep tlfonunu türk tasarlamıştır ama bizim şirketlerin hepsi tutmaz diye tasarlayan adamı hep kapı dışarı etmişler

bence bunun pek çok sebebi var ilk başta organizasyon eksikliği devlet denizcilik sektörüne daha fazla destek vermeli 2. olarakta eğitim ve yabacı dil ben denizcilik lisesinde okuyorum ve öss de itü yü tercih edince puanım kırılıo çok saçma ama düz liseden yada and. liseleinde mezun olup zerre kadar denzicilik eğitimi almamış olan kişilerin puanları kırılmıo onlara bi lafım yok çünki bu onların suçu diil bir diğeride türk olduğumuz için olabilir bilirsiniz bizim insanımız samimidir insanın güvenliğine armatörün parasındn daha çok değer verir tabi bu da bir çok armatörün hoşuna gitmeyebilir die düşünüorum kısacası hepsi diyebilirim

Yabancı dil eksikliği yeterli bir cevap tek başına. Pek çok meslektaşım bu konuda ilgisiz, haspel kader sınavı geçiyor ondan sonra da gemide ingilizce yetersizliğinin eksikliğiyle mahçup ve komik durumlara düşüyor, bir de bu adamı hiç kendi dilini konuşmayanların arasına koyarlarsa ki biz daha türk gemilerinde türkçe iletişim kurmayı dahi beceremiyoruz. O gemi batar arkadaşlar. Gemide ki en önemli konu personelin ve zabitlerin arasında ki iletişimdir. Koca capesize gemide çok da iyi bir firmada süvari 2.3.4. kaptan arasında ki iletişimsizlik sebebiyle gemi bir türlü büyük daire seyri yapamadı. :) İçler acısı bir durumdu. Süvari ve ikinci kaptan fakülte mezunu, 3. tüdev 4. yine fakülte mezunu. Büyük daire seyrini beceripte yapamadık diyorum size daha ne diyim.

En önemli eksiklik organizasyon olmamasıdır. Bizim haklarımızı gözeten bir sendika veya benzeri bir kuruluş olsa, dünyadaki büyük şirketlerin gemilerinde çalışma imkanı olur. Bireysel çabalarla olmaz bu iş. Yabancı şirketler Türk personel ile çalışmayı düşünüyorlarsa grup olarak gemilerine donatırlar.

yabancı dil ikinci planda. ilk olarak devletinin sana sahip çıkması lazım. Filipinler dünya piyasına devletlerinin kurduğu kurumla açılıyorlar. yani filipinliyi msc mearsk vs gibi firmalara devletin sendikası yolluyor.

Devletin sana sahip çıkmıyorsa bireysel olarak bizzar firmalara başvurursun. ordada bizim zabitler geri vitesde kalıyor çünki önden yol açan yok.

üçüncüsü Bizim ehliyetlerin dünya KALİTE standardında olmaması. ingilizler ruslar eliyeti bizim gibi yazılı sınavı geçip almıyorlar. Ayrıyeten birde uygulamalı sözlü sınava tabi tutuluyorlar ( GOC gibi ) ne zamanki hükümet sınavları böyle yapmaya başlar işde o zaman yabancı firmalara yaptılan bireysel başvurularda feedback ler artış meydana gelir.

selametle

Arkadaşlar organizasyon eksikliği tabi ki en büyük etmendir.Şu çok iyi bilinmelidir ki hiç kimse anasının karnından ingilizce konuşarak doğmuyor.Dünya denizlerinde dolaşan gemilerde çalışan personelin çoğunun anadili ingilizce değil tabi filipinlileri bunun dışında tutuyorum.Bir lisanı siz ne kadar iyi bilirseniz bilin pratik yapmadıkça yani yabancılarla çalışmadıkça ilerletemezsiniz zira uluslararası sularda çalışan gemilerdeki doğu avrupa kökenli denizcilerde ilk gemiye çıktıklarında yarım yamalak konuşmaya çalışıp 1-2 kontrat sonra kendilerini ilerletmiş duruma gelmektedirler.
Şunu da belirtmek gerekir ki şu an Türkiye'de yabancı şirketlerin karışık personel çalışan gemilerine Türk denizci gönderen şirketler vardır;Bluemar,Vships,Thomes vs...
Demek ki bu işin öyle ırkçılık,Türk olmak,bilgi eksikliği,ingilizce ile alakası yok..Neden derseniz Bluemar şirketinin gönderdiği bir alman firması,Thomes ise bir Singapur firması..İkiside çok farklı coğrafya ve kültürler ancak yine de başarılı bir şekilde arkadaşlarımız oralarda çalışmaktadır..
Diyeceğim odur ki bu aşağılık duygusundan kurtulun ve bilin ki o yabancı denizciler de sizden çok daha farklı bir durumda değiller ve zamanla herkes kendini geliştirmektedir sadece biraz cesaret..
Bu konuda bu kadar kesin konuşmam yabancı personeller ile birlikte çalışmış olmamdan kaynaklanmaktadır bilginize..

Mesakatli olan bir iste verilen ucret az oldugunda calisanlarin ekstra gayret gosterip kendisini gelistirmesi beklenemez.

Cimrilik yapan is verenlerde kaliteli personel bulamaz.

Hal boyle olunca dunyanin diger denizci ulkeleriyle rekabet edilmesi soz konusu olmaz.

Azim disiplin eksikliği, eğitim ve yabancı dil sorunu ana nedenler bunlar...
Türkiyede IMO yeterliliğinde okul yok malesef, iyi denilen okulların içi boş, yabancı dil eksikliği bir diğer neden, bu meslek uluslararası bir meslekse dersler ingilizce olmalı, kağıt üzerinde ingilizce değil ama... Gerçekten ingilizce olmalı, iyi ingilizce ve bilgi donanıma sahip hocalarda çok çok az olduğundan ülkemizde denizcilik hep geride kalıyor. Köklü eğitim reformunun yapılması lazım önce sonra gerisi gelir zaten...

Geri