Soruların Doğru Cevapları Nedir?(hukuk)

volkann

Küpeşteci
Denizci
1.Yola elverişlilik belgesi olmayan gemi:
A)Yük taşıyamaz
B)Ticari faaliyette bulunamaz
C)Yolcu taşıyamaz
D)Yük taşır,yolcu taşıyamaz
E)Hiçbir şekilde hareket edemez.

2.Denize elverişlilik belgesi olmayan veya süresi biten gemi:
A)Hiçbir şekilde hareket edemez.
B)Yük taşıyamaz
C)Yolcu taşıyamaz
E)Ticari faaliyette bulunamaz

3.Kıdem tazminatında gecikme faizi ne kadar olabilir?
a) %30
b) %10
c) Mevduata uygulanan en yüksek faiz
d) Bankalararası en yüksek faiz
e) TÜFE enflasyon oranı

4.400 GRT’dan büyük yük gemileri için makine daireleri sintinelerinde oluşan kirlenmeyi önlemek üzere EK-I gereği bu gemilerde bulunmaması gereken eçhize(teçhizat) aşağıdakilerden hangisidir?
A) IOPP sertifikası
B) Yüklü su hattı üzerinde balast tahliyesi cihazı
C) Petrol atıklarını izleme ve kontrol cihazı
D) Sintine separatörü, 15 ppm alarm otomatik stop aleti
E) Atıklar için slop tank

5.187. 400 GRT’dan büyük yük gemileri için makine daireleri sintinelerinde oluşan kirlenmeyi önlemek üzere EK-I gereği bu gemilerde bulunmaması gerekmeyen eçhize(teçhizat) aşağıdakilerden hangisidir?
A) IOPP sertifikası
B) Yüklü su hattı üzerinde balast tahliyesi cihazı
C) Petrol atıklarını izleme ve kontrol cihazı
D) Sintine separatörü, 15 ppm alarm otomatik stop aleti
E) Atıklar için slop tank

6.Liman seferini aşağıdakilerden hangisi tanımlar?
A) İdari bölge, sınırları belli limanlar içinde yapılan seferlerle, sınırları belli olmayan limanlarda merkez iskeleden 30 mil açılmadan yapılan seferler
B) Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler
C) Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından yirmi milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler
D) İdari bölge, sınırları belli limanlar içinde yapılan seferlerle, sınırları belli olmayan merkez iskeleden 20 mil açılmadan yapılan seferler
E) Sadece liman hudutları dahilindeki seferler

7.Yıllık izin süresi 10 ay çalışan bir gemi adamı için en az ne kadardır?
a)10
b)15
c)20
d)25
e)30

8.Yıllık izin süresi 18 ay çalışan bir gemi adamı için en az ne kadardır?
a- 15 gün
b-40 gun
c-45 gun
d-1 ay
e-2 ay

9.Aşağıdaki maddelerden hangisi özel alanda denize boşaltılamaz veya atılamaz?
a-Gıda atığı,kağıt parçası,cam,orselen eşya kırıkları
b-Kalıntı bırakmayan renk değiştirmeyen pis su atıkları
c-B sınıfı zehirli maddeler(1ppm)
d-Sintine suları (15 ppm)
e-C sınıfı zehirlli maddeler(1 ppm)

10.Aşağıdaki maddelerden hangisi özel alanda denize boşaltılamaz veya atılamaz?
a-Gıda atığı,kağıt parçası,cam,orselen eşya kırıkları
b-Kalıntı bırakmayan renk değiştirmeyen pis su atıkları
c-B sınıfı zehirli maddeler(1ppm)
d-Sintine suları (15 ppm)
e-C sınıfı zehirlli maddeler(1 ppm)

11.Gemide işin 1 haftadan fazla süre tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında bu süreye rastlayan hafta tatili ücreti ne kadardır?
a-Tam gün
b-10 saat karşılığı
c-2 gün
d-Yarım gün
e-1,5 gün

12.Aşağıdaki uluslararası düzenlemelerden hangisi taşıyanların sorumluluğu ile ilgili değildir?
a-1976 Londra konvansiyonu
b-1924 Brüksel konvansiyonu
c-1924 La Hey kuralları
d-1968 Visby kuralları
e-1978Hamburg kuralları

1.Yola elverişlilik belgesi olmayan gemi:
A)Yük taşıyamaz
B)Ticari faaliyette bulunamaz
C)Yolcu taşıyamaz
E)Hiçbir şekilde hareket edemez.
cevap b gasm a göre

3.Kıdem tazminatında gecikme faizi ne kadar olabilir?
a) %30
b) %10
c) Mevduata uygulanan en yüksek faiz
d) Bankalararası en yüksek faiz
e) TÜFE enflasyon oranı cevap c

6.Liman seferini aşağıdakilerden hangisi tanımlar?
A) İdari bölge, sınırları belli limanlar içinde yapılan seferlerle, sınırları belli olmayan limanlarda merkez iskeleden 30 mil açılmadan yapılan seferler
B) Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından on milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler
C) Yüz mil ile sınırlı bölge, en yakın kıyı noktasından yirmi milden çok açılmadan ve kalkma limanının merkez iskelesinden 100 milden fazla uzaklaşmadan yapılan seferler
D) İdari bölge, sınırları belli limanlar içinde yapılan seferlerle, sınırları belli olmayan merkez iskeleden 20 mil açılmadan yapılan seferler
E) Sadece liman hudutları dahilindeki seferler 6 b gasma göre

8.Yıllık izin süresi 18 ay çalışan bir gemi adamı için en az ne kadardır?
a- 15 gün
b-40 gun
c-45 gun
d-1 ay
e-2 ay d cevapı

2.Denize elverişlilik belgesi olmayan veya süresi biten gemi:
A)Hiçbir şekilde hareket edemez.
B)Yük taşıyamaz
C)Yolcu taşıyamaz
E)Ticari faaliyette bulunamaz cevap e

7.Yıllık izin süresi 10 ay çalışan bir gemi adamı için en az ne kadardır?
a)10
b)15
c)20
d)25
e)30 7 b

12 a 11 de d olması lazım

Oncelikle cevaplarin icin tesekkur ederim
1 ve 2. Sorularin cevaplari ticari faaliyette bulunamaz ama ghicbir sekilde hareket edemez olmali diye dusundugum icin soruyorum.
3. Sorunun cevabi bazi yerlerde A sikki olarak geciyor.net bilgisi olan var mi?
6. Sorunun cvbi cogu yerde E sikki geciyor.
7 ve 8. Sorular 10 ay icin 30 gun 18 ay icin 45 gun olarak geciyor.kesin bi bilgi mi 15 ve 30 gun?
11. Soru A 12. Soru C olarak verilmis farkli yerlerde.

Bunlari bi sekilde tartisip bulabiliriz.Ama asil kafa karistiran sorular 4-5 ve 9-10 nolu sorular4ve 5 in cevaplari birbirini yalanliyor.9-10 da ayni sekilde birbirini yalanliyor.
4. Soruda gereken diye sormus cvp D sikki yani digerlerinin hicbiri gerekmiyor.
5. Soruda da gerekmeyen diye sormus cvp B sikki yani digerlerinin hepsi gerekiyor olmasi lazim.siklarin hepsi ayni.
9. Soru cvp A 10 B.bunlarda da ayni sey soz konusu.sorularda hata oldugunu dusunuyorum bi bilgisi olan varsa ve paylasirsa sevinirim.yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

Bi diger soru.daha yeni gordum.donatanin cevre kirliliginden dogan sorimlulugunun hukuki niteligi hangisidir.kitapta sinirsiz ayni baska biyerde de sinirsiz olarak cvplanmis.dogrusu hangisidir?

Oncelikle cevaplarin icin tesekkur ederim
1 ve 2. Sorularin cevaplari ticari faaliyette bulunamaz ama ghicbir sekilde hareket edemez olmali diye dusundugum icin soruyorum.
3. Sorunun cevabi bazi yerlerde A sikki olarak geciyor.net bilgisi olan var mi?
6. Sorunun cvbi cogu yerde E sikki geciyor.
7 ve 8. Sorular 10 ay icin 30 gun 18 ay icin 45 gun olarak geciyor.kesin bi bilgi mi 15 ve 30 gun?
11. Soru A 12. Soru C olarak verilmis farkli yerlerde.
1 ve 2 de haklısın ama bendekı goss kaynagında bide bu sitede ticari falliyete bulunamaz fiyor 3.cü soruyu araştırdım kıdem tazmınatı için en yüksek mevzuata göre diyor 8. soru içinse deniz iş kanuna göre en az 6 ay çalışan gemi adamı 15 günlük izin hakkı kazanır 10 ay çalışanda 15 gündür ama 1 seneyi geçtiyse 18 aysa 1 aydan az olmamak kaydı ile izin süresi vardır 12.ci soru a olması lazım cünkü taşıyanın sorumlulugunu gereketiren sözleşmeler la hey la visby brüksel hamburg sözleşmeleridir
11. soruyu bilmiyordum yene araştırmalara göre yarım gün deniyor ...

merhabalar ben usta gemiciym is ariyorum istambuldaiym rusce turkce konisiyorum biraz inglisce de biliyrimdumen tutma biliyrim cok serdumen yiaptiym iyhtiagci olursa ara bilirsiyniz tel nom 05393905428 tesetkur ederim

arkadaslar sınavdan 70 aldım.buraya yazdığım şüpheli sorulardan hiçbirisi çıkmadı.ama kitap haricinde çok soru vardı.aklıma gelen soruları yazacağım.şıkları tam hatırlamıyorum

(kitaptan sadece 8 soru çıktı)kitap harici çıkan sorular:

1- int. shore conn. hangi tonaj üstü gemiler için zorunludur.

-150
-300
-500
-18
500

2-kaptanın disiplin yetkisini personel üzerinde orantısız kullanırsa ve şikayet edilirse hangi cezayı alır diye bisoru vardı.(ben 3 ila 6 ay ceza ve ağır para cezası yaptım.)

3-tr limanlarına uğrayan yabancı bayraklı gemilerden kaç grton üstü gemilerrim sigortalanması gerekir idye bi soru.

4-denize elverişliik belgesinin süresi sorusu çıktı ama.şıklarda 1 yıl yoktu.(ben 6 ay yaptım)

5-geminin sertifika tarihleri bitmiş ve sertifikaların yenileneceği limana gemi uğramamışsa sertifikalar ne kadar uzatılır diye bi soru vardı.(uzak sefer için 3 ay yakın sefer için 1 ay yaptım)

6-uzak sefer yapan gemilerde liferaft içindeki malzemeler hangi pakete göre olmalıdır gibi bi soru.(paket A yaptım).öyle hatırlıyorum.yakın sefer de paket b olması lazım.
şıkları falan tam hatırlamıyorum.
aklıma geldikçe yazarım.

arkadaslar sınavdan 70 aldım.buraya yazdığım şüpheli sorulardan hiçbirisi çıkmadı.ama kitap haricinde çok soru vardı.aklıma gelen soruları yazacağım.şıkları tam hatırlamıyorum

(kitaptan sadece 8 soru çıktı)kitap harici çıkan sorular:

1- int. shore conn. hangi tonaj üstü gemiler için zorunludur.

-150
-300
-500
-18
500

2-kaptanın disiplin yetkisini personel üzerinde orantısız kullanırsa ve şikayet edilirse hangi cezayı alır diye bisoru vardı.(ben 3 ila 6 ay ceza ve ağır para cezası yaptım.)

3-tr limanlarına uğrayan yabancı bayraklı gemilerden kaç grton üstü gemilerrim sigortalanması gerekir idye bi soru.

4-denize elverişliik belgesinin süresi sorusu çıktı ama.şıklarda 1 yıl yoktu.(ben 6 ay yaptım)

5-geminin sertifika tarihleri bitmiş ve sertifikaların yenileneceği limana gemi uğramamışsa sertifikalar ne kadar uzatılır diye bi soru vardı.(uzak sefer için 3 ay yakın sefer için 1 ay yaptım)

6-uzak sefer yapan gemilerde liferaft içindeki malzemeler hangi pakete göre olmalıdır gibi bi soru.(paket A yaptım).öyle hatırlıyorum.yakın sefer de paket b olması lazım.
şıkları falan tam hatırlamıyorum.
aklıma geldikçe yazarım.
shore connetcion 500 grt ve üzeri gemilerdedir

Geri