Stabilite Yeni Hogging Sagging Sorusu?

ArifKaptan3

Küpeşteci
Denizci
sınırlı vardiya zabitliği sınavından son 2 hakkımda stabilite yük istifi dersinden 45 - 45 alarak kaldım şimdi son bir hakkım olan 7 . hak bütünleme sınavına giricem , size sormak istediğim , sınavda son iki defadır 2 tane soru geliyor cevabını bir türlü bulamadık yardım edebilirmisin lütfen, soruyu tam hatırlayamıyorum ama cavapları şöyle ,
a) 0,50 m hogging
b) 0,5 m sagging
c) 0,50 m sagging
d) 0,5 m hogging
son şıkkı hatırlayamadım
iki tane birden geliyor bu sorudan şıkları aynı sadece soruda az değişiklik var yani birtanesini bilsek zaten diğeri tam tersi olacak , ama hiç bir kaynakta böyle bir soru yok cevapta yok,
lütfen yardım edin tşk.......

rakamlar olsa iyi olurdu ama tahminim draftların ortalamasıyla ilgili çıkan en son sonuc bize hog yada saggingi vericek yani draft bulma sorusu bulunan draftların ortalamasından cıkan sonuç bize sagging yada hoggingi vercek yani çökme yada kaburlaşma tahminime göre kesın bişi demiyorum

bu cevapların sorusunun içinde rakam falan yok sadece açıklama var rakam yok ve baş kıç ve vasat kelimeleri geçiyor soruda , birinde büyük birinde küçük diye bişey var aşağıdakilerden hangisi diyor . cevaplar :
a) 0,50 m hogging
b) 0,5 m sagging
c) 0,50 m sagging
d) 0,5 m hogging

hogginmi sogginmi olduguu bulman için kaç cm hog yada sag oldugunu bulmak için df+ da/2 misal atıyorum baş draft 7-.40 vasat 7,30 kıç draft 7.60 m dimi bize nekadar sogging yada hogging oldugunu soruyor ilk önce başla kıçı toplar ortalamasını alırız 7,40 +7,60= 7,.5 cıkar dimi bu cıkan ortalamayıda vasattan cıkartırız 7,50-7,30 = 0,20 cm hogging eder

işte bende onu diyorum böyle bi soru yok yaaa, acayip bişey bu soru
baş kıç ve vasatı vermiyor soruda, bence bu bir mantık yada hog ve sag hakkında bilinmesi gereken genel bir bilgi o yüzden böyle , ama buna dair hiçbir eski yada yeni kaynak yok soruda yok, ama bana son iki sınavımda çıktı arkadaşımada çıktı , cevabı birtürlü tutturamadık.

Cevaplara bakıyorum 0,5 ile 0,50 arasında hiçbir fark yok.Birbirlerine eşdeğerler ve hiçbir formülde farklılık da göstermezler.Soruyu iyice hatırladığınızdan eminseniz hatalı cevaplardan oluşmuş.

işte bende onu diyorum böyle bi soru yok yaaa, acayip bişey bu soru
baş kıç ve vasatı vermiyor soruda, bence bu bir mantık yada hog ve sag hakkında bilinmesi gereken genel bir bilgi o yüzden böyle , ama buna dair hiçbir eski yada yeni kaynak yok soruda yok, ama bana son iki sınavımda çıktı arkadaşımada çıktı , cevabı birtürlü tutturamadık.

soruda rakam istemeyipte cevapta rakamlı cevap istemesi komedi sizin sordugunuz aynı soruyu kaynakta soru cozerken gördüm draftları verip altta kaç cm hogging yada sagging oldugunu yazıyordu şıklarda peki sizin soruda ne vardı sözele dayalı olsa desem yene rakamları verir ama hesaplama yapmadan vasatın küçük yada büyük oldugunu soruda görsen direk aşşagıda hog yada sag diye geçmesi gerekir yene ilginç cevaplarda rakam istiyor eğer rakamlıysa hesaplayarak bulunması gerekir diye düşünüyorum

gasm sınav sorularımı verse size göstermek istiyorum soruyu çünkü çok önemli bu soru son iki defadır geliyor bana ve zaten 20 soru var 2 si bu şekilde uçup gidiyor..,

soruda gerçekten rakam falan yok , peki soruda büyük geçerse ne olmalı sizce küçük geçerse ne olmalı ?

kitaplarda şöyle bir formül buldum acaba bununla mı ilgili, yoksa bana bu formülümü sordular acaba . soruda birinde büyür birinde küçülür kelimeri geçiyordu

MCT1 = MMM drafta 50 cm ilave edilerek bulunan MCT dir.
MCT2 = MMM drafta 50 cm çıkartılarak bulunan MCT dir.

acaba büyür denileni 50 cm hogging
küçülür denileni 50 cm sagging mi yapmalıydım ?

Ustad draft rakamlarını verir sana tamamı baş kıç draftların ortalamasını alıp sonra başla kıçı toplayıp 2 ye böldükten sonra vasatı bulursun o buldugun vasatlada soruda verilen vasatı cıkarırsın sana kaç cm hoggin yada sagging olduguna gelir kaldı ki demın yazdıgın cevaba bakarak eğer vasatta küçülme varsa hoggingtir büyüme varsa eğer saggingtir yani kısaca 50 cm büyükse saggingtir

Baş 4.5
Kıç 4.9
Vasat 4.6 bunlar size verilmiş , okunan draftlar. Sizin yapmanız gereken hesap baş ve kıçı toplayıp ikiye bölmek ; 4.5 + 4.9 = 4.7 olması gerekir... Şekil çizebilsem daha iyi anlatırdım ama deneyeceğim ;

------------------------------- 4.6 çizgisi ( okunan )
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ ( vasat kabarmış , buna hagging deniyor )
------------------------------- 4.7 çizgisi ( olması gerken )

sag ise tam tersidir.

yani
vasatta küçülme varsa 50 cm hogging
vasatta büyüme varsa 50 cm sagging mi yapmalıyım ?

ozaman bu formüle göre bunun hangis hog hangisi sag ?

yani
vasatta küçülme varsa 50 cm hogging
vasatta büyüme varsa 50 cm sagging mi yapmalıyım ?

ozaman bu alttaki formüle göre bunun hangis hog hangisi sag ?

Arifkaptan hogging sagging olayını en kolay ezberleme yolu şudur:
Boğaz köprüsünü düşün hafif yukarı doru şişiktir, nasıl desem anlamışsındır ve H harfine benzer. Gemi H harfine benzer bir bükülme yapmışsa şayet bu HOGGINGdir.

Vasat draft olması gereken baş+kıç/2 den fazla ise HOGGINGdir, az ise SAGGINGdir.

üsteki

1.formülde ilave edilerek bulunan diyor bu ne anlama geliyor vasatta büyüme mi yoksa küçülmemi ?

2. formülde de çıkartılarak bulunan diyor be nu anlama geliyor vasatta büyüme mi yoksa küçülme mi ?

MCT'lerin konuyla ilgisi yok, üstte belirttiğin formül draft sörveyde kullanılan delta MCT'nin nasıl alındığıdır.
Bence sınavlardan önce bir stabilite anlatım kitabı alıp çalışmalısınız yada bir ders görmelisiniz bunun yanında pratik eğitim de çok önemli.
Bunlara vagıf olmadan stabiliteyi anlayamazsınız.Hangi sınava gireceksiniz bilmiyorum ama önce bunun dersini alın.

Geri