Tankerlerde ODME Sistemi Hakkında

oktay-yilmaz

Denizci
Denizci
Merhaba arkadaşlar,

Öğrenci olduğum için çok soru sormak istiyorum ama cevap bulmak konusunda biraz sıkıntı yaşamaktayım.

Tankerlerde ODME veya ODMCS sistemi hakkında bilgi verebilecek arkadaşlara bir kaç sorum olacak.

Malum internette bununla ilgili bir similator videosu yok bilen varsa link atmasını rica ederim, açıklama

olarakta bir sürü makale okudum ama bir türlü ODME çalışma prensip şemasını oturtamadım, şöyle ki;

1) ODME adı üzerinde Oil Disch... sistemi, bu sistemin valfleri Ballast Overboard çıkışında mı bulunur?

2) İnternet açıklamalarında, Ballast ve Slop tanktaki malın denize basarken belli seviyeden fazla yağ

karışımının denize basılmasını önlüyor deniyor peki; Slop tanktaki malın neden denize basma ihtiyacı

doğmuş? Sahile verilmiyormu?

3) Bu sistemin, kirli yağ çıkışını kontrol etmesi için, ODME kontrol valfinin Slop ve Ballast çıkışının ortak bir

devrede birleştiği yerde olması lazım, ballast devresinde slop iştirak line ı ben hiç bir gemide görmedim.

Bunun gibi sorular sorular ve cevaplar kafama takılıyor. Dedim ya sistemin prensibini detaylı

kavrayamadım, bunun için fikirde de yürütemiyorum.

Not: Marpol Regulasyondaki ODME kurallarını biliyorum, 15ppm, 30ltr mil başı vs bunlarda sıkıntı yok, sadece çalışma prensibini araştırıyorum arkadaşlar.

Merhaba arkadaşlar,

Öğrenci olduğum için çok soru sormak istiyorum ama cevap bulmak konusunda biraz sıkıntı yaşamaktayım.

Tankerlerde ODME veya ODMCS sistemi hakkında bilgi verebilecek arkadaşlara bir kaç sorum olacak.

Malum internette bununla ilgili bir similator videosu yok bilen varsa link atmasını rica ederim, açıklama

olarakta bir sürü makale okudum ama bir türlü ODME çalışma prensip şemasını oturtamadım, şöyle ki;

1) ODME adı üzerinde Oil Disch... sistemi, bu sistemin valfleri Ballast Overboard çıkışında mı bulunur?

2) İnternet açıklamalarında, Ballast ve Slop tanktaki malın denize basarken belli seviyeden fazla yağ

karışımının denize basılmasını önlüyor deniyor peki; Slop tanktaki malın neden denize basma ihtiyacı

doğmuş? Sahile verilmiyormu?

3) Bu sistemin, kirli yağ çıkışını kontrol etmesi için, ODME kontrol valfinin Slop ve Ballast çıkışının ortak bir

devrede birleştiği yerde olması lazım, ballast devresinde slop iştirak line ı ben hiç bir gemide görmedim.

Bunun gibi sorular sorular ve cevaplar kafama takılıyor. Dedim ya sistemin prensibini detaylı

kavrayamadım, bunun için fikirde de yürütemiyorum.

Not: Marpol Regulasyondaki ODME kurallarını biliyorum, 15ppm, 30ltr mil başı vs bunlarda sıkıntı yok, sadece çalışma prensibini araştırıyorum arkadaşlar.

Merhabalar;

ODME’nin amacı gemideki ballast ve tank yıkama sularının denize geri basılırken kontrolünü yapmak, herhangi bir nedenle denizi kirletebilecek suların denize gönderilmesine engel olmaktır.

O.D.M.E. Sistemi tüm formul verilerini kendisine bağlı sensörler vasıtası ile ölçerek oluşturur. Buraya kadar bildiğimiz konular cok kısa ek olarak biraz Regulasyondan da bahsettikten sonra özünü sema ile anlatmaya calısıcam.

MARPOL EK I kural 34 der ki;

Özel alan içinde bulunulmaması,

Karaya en yakın mesafenin 50 milden fazla olması,

Rota üzerinde gidilmesi,

Boşaltılan yağın miktarının mil başına 30 litreyi geçmemesi

Toplam denize boşaltılan yağ miktarının ,tahliye edilen toplam kargonun 15C’deki hacminin 1/30000 ‘ni geçmemesi gerekmektedir.

ODME Seması; sorularının hepsı semada ve asagıdakı acıklamam da mevcut.. Semanın linki;

http://www.myseatime.com/blogadm/wp-content/uploads/2016/05/odme-elelments.jpg

Semayı kısaca acıklamaya calısalım bildiğimiz kadarıyla;

Ana hat üzerinden gecen kucuk bır sample hattı, flow meter dan gecer ve tekrar ana hat uzerine bağlanır..

Flow meter ın fonksıyonu saatte kac m3 akıs oldugunu hesaplamak ve sinyal kabloları yardımıyla computıng unıt e iletmektir..

Analysıng unıt sistemin beynını olusturur kararlar burada alınır. Görevi, yıkama suyu veya ballast suyu ıcerısınde bulunan mılyonda bir ppm yag oranını hesaplamaktır.. Numunenın Analysıng Unıt e ulasması Sample pump sayesınde olur ve numune tekrar ana hat uzerıne gonderılır.. Sistem calısırken devamlı olarak numunenın ppm değeri olculur düzenli kontrol saglanır ve hesaplanan ppm degeri computıng unıt e gonderilir.. ( Analyısıng unıt sistemın beynı oldugundan düzenli kontrolu ve bakımı yapılmalıdır. Semada kı FW line bunun içindir.)

son olarak da Computıng unıt tarafından IRD degeri hesaplanır.

IRD (in litres/Nautical mile)= Oil content(ppm) x Flow rate (m3/hr) / Speed (Knots) x 1000

Yani 1nm de ki tahliye mıktarı 30L/NM den az ıse computıng unıt selenoıd valf aracılıgıyla overboard valfı acar, slop valfı kapar..

30L/NM den fazla ıse overboard valfı kapar; slop u acar..

Bir tek ikinci sorunun cevabı yok aslında dikkatlı ıncelendiğinde onun da cvbı mevcut.. Slop tankın gorevı ızın verılen den fazla mıktarda yag bosalımı oldugunda pompayı stop edene kadar yıkama suyunun denıze basılmasını onlemektır..

Selametle..

Geri