Tatlı Suda Kullanılan Yemler

VolkanUZ

Denizci
Denizci
SOLUCANLAR:
Tatlı sularda kullanılan tüm yemlerin arasında en geniş kullanma alanı olan yem hiç kuşkusuz solucandır. Turna hariç hemen hemen tüm tatlı su balıklarını solucan ile yakalamak mümkündür. Solucan özellikle bahar ve yaz aylarında iyi yemdir.

TOPRAK SOLUCANI:
(Oligochaeta)
topraksolucaniwincefs4.jpg
Akarsu yakınlarında, ya da çeşme civarı gibi nemli yerlerde her mevsimde bolca bulunan toprak solucanları, kürekle toplanabilen, çıkarılması kolay, nemli toprak içerisinde uzunca saklanabilen, özellikle de; sazan, yılan balığı gibi tatlı su balıklarının avında en çok yararlanılan, dayanıklı bir yemdir.
Toprak solucanı veya yağmur solucanı. Ilık gecelerde nemli çayırların üzerinde fenerle aranır. Toprağın dışına çıkmış olan solucan görüldüğünde elle toplanır. Ormanlık yerlerde nemli yaerleri dikkatlice kazarak da bulunabilir. Oldukça irilerini bulmak mümkündür. İğneye bütün veya parçalar halinde de takılabilir. İriliği neden ile özellikle yayın avında tercih edilir.

GÜBRE SOLUCANI:
(Oxyuris)
gbresolucaniwinceur7.jpg
Genelde büyükbaş hayvanların en az bir haftalık beklemiş gübreleri altında bulunur. Taze gübre de bulunmaz. Gübre yığınının kürekle alt üst edilmesi sonucu bulunup toplanır. Pek iri değildir. Toplaması biraz zahmetlidir ama parlak kırmızı rengi ve kokusu ile ideal bir yemdir. İri balıklar için iğneye bir kaç tane takılabilir, küçük balıklar için tek tek de olur.

YAPRAK SOLUCANI:
yapraksolucaniwincejb5.jpg
Dere ve göllerin kıyılarındaki ağaçların dökülmüş ıslak yaprakları altında veya aralarında bulunur. Ufak boydadır, iğneye takılışı gübre solucanı gibidir. Ağaçlarla çevrili sularda bu solucanlar o suda yaşayan balıkların doğal yemi olduğundan toplanıp kullanılırsa çok başarılı sonuçlar almak mümkündür.

BÖCEKLER

Böcekler tatlısu balıklarının geri çeviremeyeceği kadar onları cezbedici bir yemdir.Bunlara örnek vermek gerekirse Çekirge,Danaburnu,Mayıs Böceği,Sinekler,helikopter böceği,v.s Avlağın civarında yaşayan her türlü böcekler balığın iştahını kabartır.

DANABURNU:


MAYIS BÖCEĞİ:
mayisbocegi4hhwincemu7.jpg

HELİKOPTER BÖCEĞİ:


TATLISU KARİDESİ:
(----penaeus monoceros)
tatlisukardeswinceko4.jpg
Şeklen deniz karidesini andırır. Kullanımı da aynen olabilir. özellikle sudak için gayet iyi bir yemdir. Tatlı sularda daha çok karidesin etini kullanma alışkanlığı vardır, ama sudak için yapılacak sürütmede aynı canlı olarak da oltaya takılabilir

KEREVİT:
(Astacus leptodactylus)
kerevit2wincemg7.gif

Üstte görüldüğü gibi deniz istakozunun küçüğü gibidir ancak farklı bir türdür. Sığlıklarda taşların altlarında elle toplanabilir veya iki kişi tarafından bide sürülerek çekilecek kör gözlu bir ağ parçası ile de toplamak mümkündür. Eti özellikle yayın balığı için değerli bir yemdir. İstenirse karides gibi canlı olarak da takılabilir. Bu durumda kuyruk yüzgecini mutlaka dibinden kesmek gerekir. Çünki kerevid de kariden veya mamun gibi kuyruğunun sert bir hareketi ile anında gözden kaybolabilir. Kuyruk kesilmez ise takımı dolaştırarak zarar verir. Nemli tutulmak kaydı ile uzun süre canlı olarak muhafaza edilebilir. Kerevit aynı zamanda lezzetli eti ile sofralarımızın da değerli bir yiyeceğidir. Ekonomik değeri yüksektir.

KARASİNEK LARVASI:
(Musca domestica)
karasineklarvaswinceog9.jpg
Karasinek Larvası : Ülkemizde pek kullanılmayan ancak Avrupalı amatörler arasında oldukça yaygın olan ve balık malzemesi satan dükkanlarda da satılan bu yem özellikle sazan ailesi için bahar ve yaz aylarında çok iyi yemdir.

SİVRİSİNEK LARVASI:
(Anopheles gambiae)
sivrisineklarvaswincehl1.jpg
Sazan ailesi için sonbahar ve kış aylarında ideal yemdir. Toplanması ve temini oldukça zordur. Çamurlu dere veya göl dipleri kazınarak toplandıktan sonra özel eleklerle birkaç kez yıkanarak süzülür. Son süzme ve yıkamadan sonra sivrisinek larvaları süzgeç içinde kalacaktır. Baştan sona su içinde yapılan bu işlemler özellikle soğu havalarda yürütüldüğünden hem çok yorucudur hem de romatizmaya davetiye çıkartır. Özel ince elekler ve malzeme gereği de düşünüldüğünde temininin zorluğu daha iyi anlaşılır. Yurdumuzda şimdilik pek kullanılmamaktadır, veya yöresel olarak kullanımı varsa bunu bilemiyorum. Yanda bir grup larva görülmektedir, koyu olan tarafları baş taraflarıdır. İğneye kuyruk tarafından takılır ve uzun süre canlı kalabilir, Kullanılacak iğnenin ince telli olması şarttır.

GÜMÜŞ BALIĞI:
(Atherina)
Latterino.JPG
Gümüş balığı dişli balıklar grubundan olan her balığın afiyetle yiyebileceği bir yemdir.Bu balıklara örnek olarak;Turna,Sudak,Levrek,Yayını sayabiliriz.Pek nadir olmakla beraber Dişsiz balıklarında gümüşe geldiği gözlemlenmiştir.
PARÇA BALIKLAR:
Bu yemlerde genellikle avlakta bulunan ayrı tür balıklar kullanmak koşuluyla fleto şeklinde kesilerek iğnenin taşıyabileceği ölçüde balıklar dilimlenerek avlanılır.Bu yöntemdede dişli balık grubuna hitap eder.
DANA CİĞERİ:
Özellikle akarsu avcılığında kullanılan bu yöntemi Erhan abiyle bizzat deneyip verimli bir av yapmıştık.Taze ve kanlı olması balığın kokuyu hemen almasını sağlıyor.
SALAM,SUCUK,KAŞAR PEYNİRİ:
Bu yöntemlede gözlemlemelerim ve duyumlarıma göre balığın bu tür yemlere az ama iri balıkların oltaya geldiğini gördüm.
DUT:
Eğer avlakta dut ağacı varsa hiç durmayın.Kum kurduna benzediğinden ve suya dökülen dutların balığın istemedende olsa severek yemesine sebeb oluyor.İğnenize bir tane takarak suya gönderin.Alacağınız verim sizleride şaşırtacaktır.;)
CİVCİV YEMİ:
Bu sistemi uygulayabilmek için 1 kilo civciv yemine 5 adet ufak paketlerde satılan şeker vanilyası,4 adet yumurta,belirli bir miktarda normal un katılarak hamurun çok sert olmaması koşuluyla
sazan yayı'na takılarak atılır.1-2 saat arayla yem değiştirlir.Eğer yem erimemişse yaptığınız hamuru biraz daha yumuşatın.Bu sistemin özelliği hem yemleme yapmak; hemde balığın yayın etrafındaki iğnelere takılmasını beklemektir.;)
MISIR:
Genellikle sazangiller türünden olan balıkların severek ve büyük iştahla yediği bir yemdir.Kaynamış veya konserve olarak iğneye takılmalıdır.
 
Geri
Üst