Telsiz Zabiti Ehliyeti (STCW ve GOC ile)

acemici

Küpeşteci
Denizci
Tüm denizci ve deniz sevenlere slmlar,izmirde oturmaktayım ve aöf halkla ilişkiler 1.sınıfım.Küçüklüğümden beri babam vasıtaıyla hep denizle içiçe olmuşumdur son bir kaç sene haricinde.şimdi stcw belgesi alarak ve ardından inşallah goc ehliyetiyle telsiz zbiti olarak geri dönmek istiyorum fakat kafama takılan bir soru var.

forumlardan araştırdığım ve genel mailleşmelerime göre ,stcw kursu yaklaşık 2 hafta sürüyor,ve sonrasında gemi de çalışma hakkı kazanılıyor fakat ben miço olarak değil daha üst kademede çalışmak istiyorum ve telsiz zabiti de çok olumlu geldi,bu stcwyi aldıktan sonra tekrar goc kursuna gidip hayırlısıyla her ne kadar zor dense de o ehliyeti de alırsam,artık direk telsiz zabiti ünvanına kavuşup direk gemilerde çalışmaya başlayabilir miyim?peki önceden denizciliğin üniversitesinde okuyan arkadaşla benim aramdaki fark ne oluyor?sonuçta 4 seen okumuş ben ise 2 kurs sonunda bu hakkı almış olacağım,cvplarınız için çok teşekkürler.

senin kursla aldığın hak sadece telsizle ilgili olacak.yani 4 yıllık üniversite bitirmiş biriyle aynı anda mesleğe başladığını düşünürsek, olay şöyle olur;

başlangışta o uzakyol vardiya zabiti, sen telsiz zabiti..ikinizinde amiri 2.kaptan, onun maaşı 2000, seninki 1500 dolar civarı

2 yıl sonra o 2.kaptan, sen telsiz zabiti...o senin amirin oldu artık, onun maaşı 3500, seninki 1500 dolar civarı

tekrar 2 yıl sonra, o artık gemi kaptanı, sen hala telsiz zabiti, o artık iş konusunda muhattabın değil, senin amirinin amiri konumunda...o 5500 dolar kadar maaş alıyo, sen hala 1500 civarı...

tabii üniversiteli zabitlerin çalıştığı bi gemide telsiz zabiti olarak iş bulabilirmisin orasını bilemem...büyük gemilerde bütün zabitlerin goc ehliyeti oldugu için telsiz zabitine gerek olmaz.telsiz zabiti olarak çalışacağın gemilerde gemi kaptanı ve 2. kaptanı (senin üstlerin yani) yüksek ihtimal çekirdekden yetişme, yani ilkokul mezunu kişiler olur.

cvbın için çok saol,maaşın yerinde sayması o kadar önemli değil şu an için,önemli olan dediğin koşullarda da olsa bu kursları verip ehliyeti alıp iş bulma olasılığım nedir aynı zmnda eğitimimde devam etcek mesela seneye 2 senelik önlisans diplomam olucak ve ardından ben 3.sınf olarak devam edeceğim sonrası da işte 4senelik lisans üni diploması oluyor bu arada ben de telsiz zabiti olarka da olsa bir nevi deneyim kazanmış olmaz mıyım? ingilizcem de çok iyi.ama henüz denizcilik ingilizcesi hakkında geliştirmedim kendimi.
yorumlarınız ve fikirleriniz için çok teşekkürler ,mümkün olduğu derecede ölçüp biçip tartıp öyle başlamak istiyorum çünkü.

-İlk Ehliyetinizi Gemici olarak alacaksınız (STCW Kursu ardından yapılan diğer işlemlerle Liman Başkanlığına başvurduktan sonra.)

-GOC için herhangi bir yeterliliği Müsteşarlıkca onaylanmış GMDSS GOC Kursu'na gidip, ardından
GMDSS GOC Sınavı için liman başkanlığına başvuracaksınız, kazandığınızda başarı belgeniz ile başvurarak gemi adamı cüzdanınıza GOC yeterliliğinizi işleteceksiniz.

-Gemici olarak ilk ehliyet çıkartacagınızdan dolayı ilk başvuru yaparken PVC Kart almamanızı, Defter Cüzdan istemenizi öneririm. Çünkü GOC'dan sonra yine defter cüzdan alacaksınız, boşuna PVC ücreti ödemeyin.

-GOC Yeterliliği aldıktan sonra GOC'lu PErsonel ihtiyacı olan gemilerde Telsiz Zabiti kadrosunda görev yapacaksınız.

-Yapılan değişiklikler ile Telsiz Zabiti Ehliyeti ehliyeti kaldırılmıştır, artık aldıgınız liman cüzdanlarında Gemici (yada başka bir ehliyetli) oldugunuz ve + GOC sahibi oldugunuz yazacaktır.

- Bu husus Gemilerde Telsiz zabiti olarak çalışmanızı etkilemez.

Bu yeterlilik hakkında sorulan bazı sorular ve cevapları:
- Sefer Bölgesi Kısıtlaması var mı ? : Hayır Dünya üzerinde bulunan DENİZ ALANLARI A1-A2-A3-A4 KISACASI TÜM DÜNYA ÜZERİNDE ÇALIŞABİLİRSİNİZ.
- Gemideki hangi personel sınıfındasınız : Zabit Sınıfındasınız, fakat bazı gemilerde GOC ve GEMİCİ ihtiyacı olduğunda Gemici olarak çalıştırmak istendiğini gördük.
- Telsiz zabitliğinden terfi mümkün müdür? - Yapılan değişiklikler ile Telsiz Zabiti ehliyetinin kaldırıldığını ve sadece cüzdanınızda GOC Yeterliliğiniz olacağını söylemiştik.
Eski düzenlemelerde Telsiz Zabiti Ehliyeti olanlar 3 Yıl deniz hizmetine istinaden VARDİYA ZABİTLİĞİ ehliyetine geçiş yapabiliyor.
Bu nedenle yapacağınız terfi asıl yeterliliğinizden olacaktır. Örneğin: GEMİCİ ehliyetiyle başlamış iseniz USTA GEMİCİ olarak devam edecektir.

merhab benim sorum. sınırlı kaptan ile sınırlı vardiya zabiti aynı görevler mi?değilse sınırlı kaptan sınavı için gerekli dökümanları (kitap, hangi konuların çıktığı vb) neredenn edinebilirim?
tesekkurler...

Sınırlı Kaptan > Sınırlı Vardiya Zabitinden bir sonraki ehliyettir.Ayrıca sorduğunuz sorunun konuyla alakası yoktur.
Lütfen ekranınızın sol köşesindeki soru-cevap butonuna tıklayarak konu açın

Tum arkadaslara oncelikle Allah selamet versin
Benim de bi sorum olucakti ben ekol mezunuyum stajimi acik denizlerde kimyasal tankerde yaptim ve suan sinavlara girmekteyim ama ben yakin yol vardiya zabiti kagidi yerine sinirli kaptan almak istiyorum suan var olan kagidimi buna cevirebilirmiyim veya kagidimi nelere cevirebilirim bi bilgisi olan varsa bu konuda yardimci olabilirmisiniz

Tum arkadaslara oncelikle Allah selamet versin
Benim de bi sorum olucakti ben ekol mezunuyum stajimi acik denizlerde kimyasal tankerde yaptim ve suan sinavlara girmekteyim ama ben yakin yol vardiya zabiti kagidi yerine sinirli kaptan almak istiyorum suan var olan kagidimi buna cevirebilirmiyim veya kagidimi nelere cevirebilirim bi bilgisi olan varsa bu konuda yardimci olabilirmisiniz

Selamlar,
Limanınıza dilekçe verip bir alt yeterlilik Sınırlı Kaptan'a geçiş talebinizi iletin.
Size GOSS Sınavları açacaklar, sınavları geçtiğinizde yeni yeterliliğinize geçersiniz.
Ayrıca istediğiniz zaman Vardiya Zabiti ehliyetine geri dönebilirsiniz.

Geri