Trakonya Balığı / Trachinus Draco

VolkanUZ

Denizci
Denizci
TRAKONYA BALIĞI




Trachinus Draco









Trachinidae familyasındandır. Denizlerimizdeki dikenleri en zehirli balıklardandır. Sularımızda farklı türleri bulunmaktadır. Ortalama boyları 15-20 cm. 'dir. En irileri olan kum trakonyası 35-40 cm. civarındadır. en zehirli dikenlere sahip olan VARSAM 'ın ( Trachinus Vipera ) boyu ise 10 cm. 'dir.


Trakonyaları gövdeleri şekil itibariyle füzeyi andırıp , yan tarafları yassıdır. Solungaç kapaklarının üzerinde birer sivri zehirli diken mevcuttur. Sırtı leopar desenli gibi tabir edilebilir ve sarı üstüne kahverengi beneklidir.


Birinci sırt yüzgecinin altı dikeninden ilk üçünün diplerinde kuvvetli zehir taşıyan bezler bulunmaktadır. Bu bezler kanallar vasıtası ile dikenlerin uçlarına kadar zehir akıtırlar.



Gözleri kırmızı renkte olup kafanın üstünde yana doğru çevriktir. Üstünde geçen balıkları rahatlıkla görme becerisine sahiptir. Genel olarak dipte yatan bir balıktır. Kuvvetli kasları sayesinde avının üstüne dipten fırlarlayıp atlar ve yakalar.



Boğazlar, Ege, Marmara ve Batı Karedeniz 'in çamurluk ve kumluk sahillerinde bol miktarda bulunurlar.


Sinarit ve Levrek gibi balıklara yem olanbilen bu balık avcı tarafında yutulduğu takdirde sırt yüzgeçlerini açarak balıkların midelerine batırır ve çoğunun ölmesine sebep olurlar.



Denizden çıktıktan, hatta öldükten sonra dahi zehirliliği devam eder. Özel olarak avcılığı yapılmaz. Aynı zamanda Çarpan Balığı olarak adlandırılan Trakonya Kış aylarında derinlere çekilir. Eti lezzetli olmakla beraber, az avlandığından ekonomik değeri yoktur.



Dikkatsizlik veya kötü tesadüf sonucu balığı dikenlerine maruz kalan kişiye , dikenlerin battığı yere temiz bir bez yada şişenin ağzı ile hemen amonyak sürülmelidir. eğerki amonyağın bulunmadığı durumlar mevcut ise 3-4 adet kibrit ucu ıslatılıp iğnenin battığı yere sürülebilir. Fakat bu kısa zaman kazanmadan ileri gitmeyecektir. Kişi hemen en yakın sağlık kurum yada kuruluşuna götürülmelidir.



Zehir hızla vücuda yayılarak sinir sistemini etkiler , battığı yer el , kol yada bacak gibi bölgeler ise kişi tedavi olmadığı takdirde bu uzuvlarını kaybedebilir. vücutta ise organlarına çok yüksek hasarlar verebilir.
 
Geri
Üst