Türk Denizcilerin Çalışabileceği En İyi Tanker Firmaları Hangileri??

[Cpt.] Elite

Küpeşteci
Denizci

Size göre çalışma şartları, sosyal haklar, personele verilen önem, güvenilirlik, kendini geliştirebilme imkanı sunma, maaş, kumanya, kontrat süreleri vb... bakımından türklerin çalışabileceği en iyi yerli veya yabancı tanker firmaları hangisidir?

Anketteki firmalarda çalışan kişilerin firmanın tam veya eksik bulduğu yanları nelerdir?

Ankette olmayan firmalarda çalışanlarda kendi çalıştıkları firmayı belirtip, iyisiyle, kötüsüyle ele alırsa çok faydalı olur.

Thome;

2.Maaşı 9 civarı..Bütün yol,yemek,sertifika vs. ücretleri sorgusuz sualsiz gemide fatura karşılığı ödenir..Maaş 25inde hesaba geçer..Sabah kahvaltıda Nutella şu kadar çıktı,yumurta verilmedi gibi şeyler konuşulmaz..Kim hangi ülkeden,hangi dinden gibi ayrıntılarla ilgilenilmez..Çalışkanlık ve işini yapan herkes kabuldür..Bizdeki gibi hangi okuldansın gibi "ırkçı" sorularla asla karşılaşılmaz..Her türden gemi işletildiği için farklı gemi ve şirketlere geçme şansınız vardır..

Bizim Türk denizcisi açısından tek sorun organizasyon eksikliği ve dil yetersizliği gibi görünmektedir..Ama daha önce de bahsettiğim gibi cesur olup şansını deneyen herkes olumlu sonuç alma ihtimali vardır..

Thome;

2.Maaşı 9 civarı..Bütün yol,yemek,sertifika vs. ücretleri sorgusuz sualsiz gemide fatura karşılığı ödenir..Maaş 25inde hesaba geçer..Sabah kahvaltıda Nutella şu kadar çıktı,yumurta verilmedi gibi şeyler konuşulmaz..Kim hangi ülkeden,hangi dinden gibi ayrıntılarla ilgilenilmez..Çalışkanlık ve işini yapan herkes kabuldür..Bizdeki gibi hangi okuldansın gibi "ırkçı" sorularla asla karşılaşılmaz..Her türden gemi işletildiği için farklı gemi ve şirketlere geçme şansınız vardır..

Bizim Türk denizcisi açısından tek sorun organizasyon eksikliği ve dil yetersizliği gibi görünmektedir..Ama daha önce de bahsettiğim gibi cesur olup şansını deneyen herkes olumlu sonuç alma ihtimali vardır..

Cevabınız için teşekkürler... Peki thome firmasında çalışmış biri olarak, bu firmanın daha meslekle yeni tanışan stajerler veya mesleğe yeni atılan yeni mezun 3. zabitler için eğitici ve kendini geliştirebilme imkanı sunan bir firma olduğunu söyleyebilir misiniz? Tabiki iş kişide biter, çalışıp azmeden kendini geliştirebilir. Ancak bazı yabancı ve yerli firmalarda stajerlere çok birşey gösterilmiyor ve stajerler gemici olarak kullanılıyor. Birçok türk firmasındada duyduğum kadarıyla yeni mezun 3. zabitler birçok şeyi hala bilmediklerinden sanki hala stajerlermiş gibi muamele görüp köprüüstünde yalnız bırakılmıyorlar. Oysa yabancı firmalarda 3. zabit olmadan önce yeni mezun denizci trainee third officer olup kaptan onayı almadan 3. zabitlik yapamadığı için bu durum pek olmuyor. Thome da training programları nasıl? Kontrat süreleri nasıl? Yeni mezun 3. zabit maaşları yaklaşık nekadar acaba?

Türkiyede bir an önce gemiye çıkıp bir an önce para kazanayım mantığı var. Bu mantık uzun vadede zararlı olmasına karşın Türkiyedeki armatörlerin her zaman denizcilere ihtiyacı olduğundan dolayı bu gerçek gözardı ediliyor ve türkiyede kalitesiz zabitlerin olmasına neden oluyor. Buda denizciliğin gelişmemesine neden oluyor maalesef. Oysa bu mesleğin doğası gereği herkesin iyi ingilizce bilmesi gerekir. Bu bir artı değil bir zorunluluk olmalı... Ama nerdee... Bizim insanımız nato kafa nato mermer.

Kontrat süreleri bağlı olduğunuz personel ofisine (Manning Office) göre değişiyor..İlk 4 Zabit (Senior Off.) 4 ay ancak diğer zabitler için (Junior Off.) durum farklılık gösteriyor..Mesela şuan Çinli 4.kpt.nın kontratı 9 ay..Ukraynalı ve Rus zabitler için ise 6 ay..Personel Sri Lankalı ve onların şartları bizim yerli firmalarda çalışanlardan çok daha ağır ve maaşları da bizim yerli personele göre daha düşük..Personel olarak genelde bizim personelden artıları olmasına karşılık çalışma koşulları daha zor..

Maaşlar da geldiğiniz ülkeye göre değişkenlik gösteriyor..Tabii çalışacağınız gemi tipine göre de..Benim yukarı da söylediğim LPG/LEG gemileri için geçerli..Ancak Thome'nin gönderdiği kimyasal ve Ham petrol tankerleri de mevcut..

Ben bizdeki zabitlerin yabancılardan daha kötü olduğunu düşünmüyorum..Velhasıl olay hangi milletten alakalı birşey değil..Eğer bir organizasyon bu işi sırtlayıp bizim zabitlerimizi gemiye göndermeden önce gerekli eğitimi verirse Türk denizcisinin de dünya sularında diğer milletlerle eşit koşullarda çalışması için bir engel ben görmüyorum..

Yerli ve yabancı firmalar arasında yemek,kumanya,yaşam koşulları açısından tabii ki büyük farklılıklar var ve herkesin çalışma koşullarından beklentisi farklıdır..Ama en azından şunu açıkca söyleyebilirim uluslararası firmalarda denizcinin hakkına daha çok saygı duyulduğu kesin..

Çünkü bunlar kazanılmış haklar ve Türkiye'de biz denizde çalışan emekçi denizciler türlü sebeplerden bir araya gelip bir yaptırım yaratamadığımızdan herhangi bir standart oluşamıyor ve işletme mezunu ya da sadece olaya ''okul gözlüğü'' ile bakan bir ofis çalışanı yüzünden türlü saçmalıklarla uğraşıyoruz..

Ben bu durumun değişmesinin yolunu yabancı şirketlerde görüyorum..Eğer bizim armatör elindekini kaybetmeye başlarsa belki o zaman değerini anlar..

tanker vs bulk

Neden sadece tanker firmalari gosterilmis, hic mi dokmede calisan yok aramizda ?? Yabanci firmalarin dokmecilerinde calisan arkadaslarda basvuru sartlari ve firma isimleri konusunda yardimci olurlarsa sevinirim. :)

Herkese Allah Selamet versin..
U.Y. 1 Zabit E.B.

Geri