UKC Hesabında Tide Değerinin Fonksiyonu Hakkında

oktay-yilmaz

Denizci
Denizci
Merhabalar.

Forumdaki öğretim görevlisi hocalarımdan ve meslektaş arkadaşlardan şu konuyu aydınlatmaları konusunda

yardım istiyorum.

Staj yaptığım tankerin köprüüstü masaüstü pc deki 3.kpt klasöründen aldığım bir UKC hesaplama

programında TIDE değeri mevcut. TIDE satırına yazdığım her değer UKC yi arttırıyor. Admiraly'nin Tide kitabından alçak

ve yüksek su değerlerini 1,5m-3,5m bulduğum bir liman için UKC hesabında, TIDE değeri satırına 1,5m yi mi yoksa 3,5m yi mi

yazmam lazım? Yoksa ikinin farkı olan 2m yi mi yazmam lazım?

Ben bildiğim kadarını anlatayım sana, Öncelikle Ukc hesabının mantığını anlamak lazım, bu hesabı yaparken amacımız referans bir derinlikten geçerken geminin omurgasının altında kalan su derinliğini hesaplamak. Tide değerini hesaplarken tahmini olarak teferans noktasından geçeceğin saatin tide değerini alacaksın. Bunun içinde ya bilgisayardan Admiralty Total Tide programını kullanacaksın yada el ile tide kitaplarını kullanarak yapacaksın. Bunun sonucunda bulduğun bu değeri hesap yaparken derinliğe ekleyeceksin. Örneğin tide belirlediğimiz saatte 2.6, derinlik 12,4 ve draftın 11,0, squat : 0,5 m. Hesap şöyle olacak: ( 12,4 + 2,6: 15,0 ) - (11,0+0.5 :11,5) = Ukc 3,5m. Bunu anlaman için kaba taslak yazıyorum. Tide ve ukc hesabı bu şekilde yapılıyor. Umarım doğru anlatabilmişimdir.

Tamam hocam sağolun. Gemideki 3.kpt klasöründen aldığım excell programında değerleri yazınca hepsini otomatik veriyor, işlem yapmaya

gerek kalmıyor. (Tabi neyin nerde kullanılma mantığının bilinmesi iyidir).

Ozaman UKC Programında tide değeri satırına o zamanki tide değerini girmem gerekecek.

Teşekkürler.

Geri