Kardeşim , öncelikle üniversite sınavında barajı geçemediğini düşünerek konuşuyorum.İlk olarak; önümüzdeki haftalarda başlayacak olan üniversitede sınav başvurularında, "SINAVSIZ GEÇİŞ HAKKIMI KULLANMAK İSTİYORUM" ibaresini kesinlikle işaretlettir. Daha sonra
www.google.com 'a gir. ÖSYM 2013 KILAVUZ yaz,arattır. En üstte çıkan (
http://www.osym.gov.tr/belge/1-19181/2013-osys-yuksekogretim-programlari-ve-kontenjanlari-ki-.html ) linkine tıkla. Orada okuyacağın en altta yazan TABLO6A,TABLO6B,TABLO6C,TABLO7 VE TABLO8 yazan kısma tıkla ve "TABLO6C senin okulunun tercih edebileceği ÖNLİSANS (2 yıllık) üniversite bölümlerini gösterir. Kısaca senin üniversitede bölüm edeceğin bölüm; DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME M.Y.O. 'dur. sakın olaki Deniz ve LiMAN İŞLETME 'yle karıştırma,mağdur olursun!!! Şimdi bunu öğrendikten sonra bir önceki sayfaya geri dön ve en üstte yazan TABLO 3A/TABLO 3B yazan yere tıkla.Burada İl-alfabetik sıraya göre Türkiye ve KKTC deki tüm üniversiteler yer almakta. Buradan DENİZ ULAŞTIRMA VE İŞLETME MYO olan okulları bul. Kontenjanlarına dikkat et vebölüm kodu var hepsinin karşısında. Tercih yaparken o kodları yazacaksın. O yüzden şimdiden detaylı olarak incele onu ve kendine tercih listesi çıkar. Bu şekilde sistemli giderse kesinlikle açıkta kalmazsın. Son olarakta; 2 yıllık bitirdikten sonra 2 yılda kıbrıs ya da varna da okursun özel olarak, 4 yıllık mezunu olmuş olursun...
NOT: TABLO 3A/TABLO 3B yazan kısımda çok kaybolmana gerek yok. Türkiyedeki 2 yıllık senin gidebileceğin üniversitelerin isimlerini yazıyorum aşağıya,sen sadece o tablodan bölüm kodlarını bulman yeterli olacaktır
*MERSİN ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK MESLEK YÜKSEKOKULU (devlet üniversitesi)
*GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU (devlet üniversitesi)
*BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ M.Y.O. (paralı 2 yıllık)
*PİRİ REİS ÜNİVERSİTESİ DENİZCİLİK FAKÜLTESİ (özel,paralı 2 yıllık)
*KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ KARAMÜRSEL MESLEK YÜKSEKOKULU (devlet üniversitesi)
*ORDU ÜNİVERSİTESİ FATSA M.Y.O. (devlet üniversitesi)
*KTÜ SÜRMENE DENİZ BİLİMLERİ FAKÜLTESİ (devlet üniversitesi)
*YALOVA ÜNİVERSİTESİ YALOVA M.Y.O (devlet üniversitesi)
*YAKINDOĞU ÜNİVERSİTESİ MESLEK YÜKSEKOKULU (özel,paralı 2 yıllık)