Uzak Yol Vardiya Zabitliğine Geçiş Süreci Hakkında

ZabitEfendi

Küpeşteci
Denizci
Ben deniz ulaştırma ve işletme (2 yıllık güverte) bölümü mezunuyum. Bilindiği üzere 3 bin gross tona kadar gemilerde çalışabileceğim. Hedefim ise klasik olarak uzakyol vardiya zabitliğine geçmek. Yönetmelikten anladığım kadarıyla 36 aylık bir hizmet zorunluluğu var. Ancak yönetmeliği de herkes kafasına göre yorumluyor. Hatta uzakyola geçişin kalkacağı ve hatta çoktan kalktığı gibi yorumlar var. Bu konu hakkında birkaç soru sormak istiyorum. Bu başlığı görecek benim gibi yeni nesil denizciler de umarım sorularının cevaplarını bulurlar..

1-) Uzakyola geçiş hala var mı? Varsa gelecek yıllarda kalkma olasılığı var mı?(Atıyorum 2 yıl sonra falan uzakyola geçiş kalkabilir mi?)
2-) Stajımızı tamamladık. Şimdi zabit olarak gemiye çıkma vakti. 3 bin grosstona kadar gemi bulma şansımız nedir? Yani bu 36 aylık hizmeti tamamlayacağız tamamlamasına ama bu büyüklükteki gemilerin sayısının az olduğu da bilindiğine göre kulağımız telefonda aylarca uygun bir gemi bulmayı falan bekler miyiz?
3-) Toefl, ielts tarzı sınavlarla uzakyola geçiş hakkında bilgilendirme istiyorum. Benim şuan ileri seviyede İngilizce bilgim mevcut. Örneğin İngilizce bilerek Uzakyola geçebilir miyim? Bunun için de zorunlu bir hizmet süresi var mıdır? Örneğin 36 aylık hizmetten sonra mı Toefl ile uzakyola geçebiliyorum yoksa toefl ile uzakyola geçişlerde hizmet süresi daha kısa mı olur?
4-) 2 yıllık güverte bölümünden mezun her öğrencinin en büyük problemi 12 aylık stajı yapacak gemiyi bulmaktır. Tecrübeli abilere en önemli sorum ise staj yapacağım gemiyi en kısa sürede bulabilmek için ne yapmam gerekir? Goçum yok. İngilizce bilmek bana avantaj sağlar mı? Ücretsiz olarak stajyerlik yapmalı mıyım yoksa ücret talep etmeli miyim?

Biliyorum çok uzun yazdım ama umarım tecrübeli abiler değerli vakitlerinden ayırarak cevaplayacaktır. Cevaplar için şimdiden teşekkür ederim.
 
1) Merhaba, tarih itibariyle Uzakyola geçişler halen devam etmektedir. İlerideki kanun değişikliği nasıl olur bilemeyiz, şuan için gündemde böyle bir değişiklik yok, hazırlanan yeni Gemi adamları Yönetmeliği taslağında da böyle bir değişiklik öngörülmemiş. Bu demektir ki geçerli madde yürürlüğüne devam edecek.

2) Şuanki piyasa şartlarında Vardiya Zabiti yeterliliği en az talep gören ve çok fazla kişide olan bir yeterlilik. Ancak bundan 5 yıl sonra talep artıp / arz düşecektir. Çünkü Vardiya Zabiti yetiştiren kurum sayısı azaldı ve geçerli Vardiya Zabiti ehliyeti olanların da büyük çoğunluğu 5 yıl içerisinde terfi edecek diye düşünüyorum.

3) Zaten halihazırdaki yönetmelikte 24 Ay Vardiya Zabiti olarak hizmetten sonra, ÜDS/YDS veya TOEFL başarısı ve Uzakyol Vardiya Zabiti Yeterlilik sınavını geçme şartı ile Uzakyol Vardiya Zabiti olabiliyorsunuz. İngilizce bilgisi zaten şart. Bahsettiğim üzere Hizmet otuzaltı ay değil - 24 ay gerekiyor.

4) GMDSS GOC edinmeniz sizin için staj bulmada kolaylık sağlayacaktır. GMDSS ehliyetli Stajyer ihtiyacı olmasa bile şirketler GMDSS ehliyetli kişileri tercih etmektedir. Staj bakınırken GMDSS GOC almanızı tavsiye ederim. MYO Mezunu olduğunuzdan sınavsız ROC hakkınız var ancak ROC ehliyeti Yakın ve Uzak sefer çalışan kişiler için yetersiz bir ehliyettir. Okuduğunuz okulun GMDSS GOC eğitimi vermeye yetkili olarak farzedip, yazılı ve uygulama sınavına girerek başarılı olduğunuzda GMDSS GOC alırsınız.
Hazırlanırken yeni yayınımız olan GMDSS GOC Sınava Hazırlık Seti almanızı tavsiye ederim.
http://www.denizcilikfakultesi.com/store/urun/GMDSS-GOC-2017-76.html

Staj için Gemi ararken, Kendinize güzel bir CV hazırlamanız ve gerek bizzat şirketlere giderek başvuru gerekse de bu işin aracılığını yapanlara göndermeniz tanınmanızı sağlayacaktır.

Ücretsiz staj bu zamana kadarki meslek hayatımda görmedim. (Liman içi sefer yapan yolcu tekneleri hariç) Ayrıca 12 ay ücretsiz çalışmak için çok uzun bir süre ve kendi başına geçinecek bir birey için imkansızdır. Ücretleri firma belirleyeceğinden kabul edip etmemek sizin takdirinizdedir.

Çalışma hayatınızda başarılar
 
Geri
Üst