girmis oldugum sinavda cikan sorular asagidaki gibidir. sorulari ezberlemeyin. sorular ozlelliklede problem sorulari 1999 yilindan cikiyor ama siklari degistirilmis.bu yuzden butun konulari ogrenip sinava girmenizi tavsiye ederim
1- gyrosu 123 olarak harita rotasi 124 olan gyronun hatasi nedir? 1 e
2- buyuk daire seyri ilk ara noktasinin koordinatlari nedir?
3- duzlem seyri dlat ve mesafe verilmis, rota soruluyor. mesafe=dlat/cosrota dan ilk once rota acisini sonrada geminin gittigi yone gore rotayi buluyorsunuz.
4-akinti sorusu. ortalama ilerleme surati nedir? soa\
5-gel git sorusu. akintini en guclu oldugu zaman nedir? yuksek su ile alcak su akintisinin ortasina geldigi zaman.
6-yatay sextant acisi ile mesafe bulma. mes=57.3xgenislik/sexacisi
7-fenerin ozellikleri ve gozlemcinin goz yuksekligi verilmis nominal mesafe nedir diye soruluyor? dikkat edin cografi mesafe sorulmuyor nominal mesafe soruluyor. nominal mesafezaten fenerin ozelliklerinde verilmis. ornek olarak fl(3) 5 sec 100m 20M sondaki buyuk M nominal mesafedir. haritalarda daima nominal mesafe verilir.
8-yildizin gha si 30 derce ve enlem ve boylam verilmis lmt zamani soruluyor.
ben LHA=GHA+LONG E dedim.buradan gerekli islemleri yaparak sonucu buldum ama dogru olup olmadigindan emin degilim.
9-basit bir intercept sorusu. hc ve ho verilmis intercept soruluyor
10-sex hatasi. sextantin yariccap degeri ve IE verilmis asli yay nedir diye sorulmus? yaricap degerini 4 ile carpip ikiye boldugumuzde sonuc cikiyor. ie ile yapacaginiz bir sey yok
11-verilen yildizin gha ve dec degerlerini bulma
12-radar plotlama
13-Supheli iskandilin haritadaki kisaltmasi ? sd
14-kuzey cardinal samandirasinin isik karakteri ? VQ
15-buzlarla ilgili bilgiler hangi kaynaklardan bulunur?
16-ecdis is anlami nedir?
17-ais cihazi demirde bilgi guncellemesini ne kadar surede yapar? 3 dakika
18-manevra durumunda outo pilot hangi konuma alinir? nfu
19-en dogru bilgi veren parekete cesidi? Doppler akustik
20-navtex mesajinin hatali oldugunu gosteren kisaltma? cer
1- gyrosu 123 olarak harita rotasi 124 olan gyronun hatasi nedir? 1 e
2- buyuk daire seyri ilk ara noktasinin koordinatlari nedir?
3- duzlem seyri dlat ve mesafe verilmis, rota soruluyor. mesafe=dlat/cosrota dan ilk once rota acisini sonrada geminin gittigi yone gore rotayi buluyorsunuz.
4-akinti sorusu. ortalama ilerleme surati nedir? soa\
5-gel git sorusu. akintini en guclu oldugu zaman nedir? yuksek su ile alcak su akintisinin ortasina geldigi zaman.
6-yatay sextant acisi ile mesafe bulma. mes=57.3xgenislik/sexacisi
7-fenerin ozellikleri ve gozlemcinin goz yuksekligi verilmis nominal mesafe nedir diye soruluyor? dikkat edin cografi mesafe sorulmuyor nominal mesafe soruluyor. nominal mesafezaten fenerin ozelliklerinde verilmis. ornek olarak fl(3) 5 sec 100m 20M sondaki buyuk M nominal mesafedir. haritalarda daima nominal mesafe verilir.
8-yildizin gha si 30 derce ve enlem ve boylam verilmis lmt zamani soruluyor.
ben LHA=GHA+LONG E dedim.buradan gerekli islemleri yaparak sonucu buldum ama dogru olup olmadigindan emin degilim.
9-basit bir intercept sorusu. hc ve ho verilmis intercept soruluyor
10-sex hatasi. sextantin yariccap degeri ve IE verilmis asli yay nedir diye sorulmus? yaricap degerini 4 ile carpip ikiye boldugumuzde sonuc cikiyor. ie ile yapacaginiz bir sey yok
11-verilen yildizin gha ve dec degerlerini bulma
12-radar plotlama
13-Supheli iskandilin haritadaki kisaltmasi ? sd
14-kuzey cardinal samandirasinin isik karakteri ? VQ
15-buzlarla ilgili bilgiler hangi kaynaklardan bulunur?
16-ecdis is anlami nedir?
17-ais cihazi demirde bilgi guncellemesini ne kadar surede yapar? 3 dakika
18-manevra durumunda outo pilot hangi konuma alinir? nfu
19-en dogru bilgi veren parekete cesidi? Doppler akustik
20-navtex mesajinin hatali oldugunu gosteren kisaltma? cer