Uzakyol Kaptani Seyir 10/6/2015 Antalya

caner dinler

Küpeşteci
Denizci
girmis oldugum sinavda cikan sorular asagidaki gibidir. sorulari ezberlemeyin. sorular ozlelliklede problem sorulari 1999 yilindan cikiyor ama siklari degistirilmis.bu yuzden butun konulari ogrenip sinava girmenizi tavsiye ederim

1- gyrosu 123 olarak harita rotasi 124 olan gyronun hatasi nedir? 1 e

2- buyuk daire seyri ilk ara noktasinin koordinatlari nedir?

3- duzlem seyri dlat ve mesafe verilmis, rota soruluyor. mesafe=dlat/cosrota dan ilk once rota acisini sonrada geminin gittigi yone gore rotayi buluyorsunuz.

4-akinti sorusu. ortalama ilerleme surati nedir? soa\

5-gel git sorusu. akintini en guclu oldugu zaman nedir? yuksek su ile alcak su akintisinin ortasina geldigi zaman.

6-yatay sextant acisi ile mesafe bulma. mes=57.3xgenislik/sexacisi

7-fenerin ozellikleri ve gozlemcinin goz yuksekligi verilmis nominal mesafe nedir diye soruluyor? dikkat edin cografi mesafe sorulmuyor nominal mesafe soruluyor. nominal mesafezaten fenerin ozelliklerinde verilmis. ornek olarak fl(3) 5 sec 100m 20M sondaki buyuk M nominal mesafedir. haritalarda daima nominal mesafe verilir.

8-yildizin gha si 30 derce ve enlem ve boylam verilmis lmt zamani soruluyor.
ben LHA=GHA+LONG E dedim.buradan gerekli islemleri yaparak sonucu buldum ama dogru olup olmadigindan emin degilim.

9-basit bir intercept sorusu. hc ve ho verilmis intercept soruluyor

10-sex hatasi. sextantin yariccap degeri ve IE verilmis asli yay nedir diye sorulmus? yaricap degerini 4 ile carpip ikiye boldugumuzde sonuc cikiyor. ie ile yapacaginiz bir sey yok

11-verilen yildizin gha ve dec degerlerini bulma

12-radar plotlama

13-Supheli iskandilin haritadaki kisaltmasi ? sd

14-kuzey cardinal samandirasinin isik karakteri ? VQ

15-buzlarla ilgili bilgiler hangi kaynaklardan bulunur?

16-ecdis is anlami nedir?

17-ais cihazi demirde bilgi guncellemesini ne kadar surede yapar? 3 dakika

18-manevra durumunda outo pilot hangi konuma alinir? nfu

19-en dogru bilgi veren parekete cesidi? Doppler akustik

20-navtex mesajinin hatali oldugunu gosteren kisaltma? cer

Geri