Uzakyol Var Zab. 2011 Eylül Gemicilik Ve Gemi Manevrası Soruları

METE KAPLAN

Denizci
Denizci
Arkadaşlar bugün itibariyle Gemicilik Ve Gemi manevrası sınavına girip geçtim hiç bir yerde en azından benim rastlamadığım bir kaç soru ardı aklıma gelenleri paylaşayım işinize yarar inşallah..
Gemicilik Ve Gemi Manevrası
1- Demirin deniz dibinden koptuğu anda verilen komut nedir diye soru vardı
2- Gemi de boya yapılırken fırça kaç derecelik bi açıyla tutulacaktır diye bi soru vardı ( ilk kez gördüğüm bi soruydu )
3- Demir atıldığında en yüksek tutma kuvveti kaç derecelik açıyla oluşur gibi bi soru vardı.( bu sorunun cevabi bazı yerlerde 0 diye geçiyor bazı yerlerde 45 diye ben 45 iişaretledim...
4- Çipolu ve Çiposuz demirleri karşılaştırmışlar hangisi doğrudur diyorlar...kolay dı
5- Kıç omuzluk rüzgarının gemiye yaptığı etkilerden biri hangisi değildir diye bi soru vardı...
6- Meyil ile ilgili bi soru vardı başa veya kıça meyil liyken hangisi olmaz gibiydi..yani rüzgar altınakolay rüzar üstüne zor diye doğrusunu istiyorlar...
7- Rüzgarın gemiye etkilediği kuvvetlerden hangisi oluşmaz gibi bi soru vardı ( ben önleme açısı oluşmaz işaretledim )
Halatların kesilme güçleriyle ilgili 4 ya da 5 soru geldi
8- Bitkisel halatın burgatasını vermiş kesilme gücünü istiyor
9* Aynışekilde Tel halatın kopmakuvvetini soran bi soru var dı...
10-Palangayla bi top kaldırılcak ne kadarlık bi palanga olucaktır gibi bi soru vardı ben ilk kez rasladım...
11- İskandil ile ölçülen su derinliği 25m ne kadarlık bi demir kaloması veririz diye bi soru vardı kolaydı...
12- Denize adam düştü ne yaparsınız diye soru var dı... Makineler durdurulur adamın düştüğü tarafa alabanda basılır...
13- En yüksek tutma kuvveti hangi tür deniz yapısında elde edilir diye soru vardı...
14- Kanalda ilerleyen gemi bi banka diğerinden fazla yaklaşısa ....istediği yaklaşılan bank tarafında su akım hızındaki değişim , basınçtaki değişim, draftaki değişim, sordukları bu şıklar çok yakın dikkat edin ( ben ben su aakım hızı artar , basınç düşer su seviyesi yükselir dedim cevaptan emin değilim..
15- Gemi bordaısna deniz yüzeyine dik yapılan kaynağa ne denir diye bi soru vardı...
16- Bağlarla ilgili bi soru vardı uzundu hatılamıyorum tam olarak ...
hatılayabilldiğim bunlar ama bu bu halatların kesilme güçlerine ii bakın 5 soru cepte girersiniz sınava koolay gelsinnn...

Boya yaparken fırça boya yapılacak yüzeyle kaç derecelik açı yapacak şekilde tutulmalıdır?
A) 15-25 Derece
B) 30-40 Derece
C) 40-50 Derece
D) 60-70 Derece
E) 70-90 Derece

Çevresel uzunluk 1"=1 Burgata

Bitkisel Halatlar;

Kesilme Gücü (Birim Ton)=(Burgata olarak çevresinin karesi) / 3

Tel halatlar;

12 Kollu halatlarda : 2x çevresinin karesi
24 Kollu halatlarda : 3x çevresinin karesi
37 Kollu halatlarda : 3,25 x çevresinin karesi

Palanga sorularında ise

W : Kaldırılacak ağırlık
n: Palanga dil sayısı
P: Palanga Mekanik avantajı
S: Tirentiye binen yük

S= (W+(n*W/10))/P olur. Dikkat edilecek nokta

palanga yararlı ise;
P=n+1

Palanga mahzurlu ise
P=n dir.

Palanganın yararlı donatılmasında palanga hareketli makaradan çıkarılır. Mahzurlu donatımda ise sabit makaradan çıkarılacaktır.

Geri