ben bu tecrübeyi atlattım burçin. benim ehliyetim 3000 kw makine zabitidir. şu anda son aşamadaym. bütün sınavları atlattım. sadece ehliyetimi liman cüzdanıma işletip, resmiyetini kazanması kaldı. yeni alacağım ehliyet uzakyol vardiya mühendisi/ makinisti. ingilizce sınavlarında en kolayı kpds dir. ama onunda yılda iki defa yapılıyor, biri zordur diğeri kolaydır. bu sınavlara çalışma konusunda tavsiyerim şunlardır; eğer bir kursa gidecekseniz, mutlaka sadece ve sadece bu sınavlara yönelik çalıştırma öğretimi almak gerekli. kursların genelde aşama olayları vardır. bunlara hiç girmeyin, tamamiyle zaman kaybı. çıkmış soruları tek tek çözün ama anlayarak ve bilinmeyen kelime bırakmadan. bu sınavlarda kazanmanın en büyük payı kelime dağarcığına bakar. anlarsanız çözersiniz. Ayrıca kendine güvenenler için söyleyeyim. Bu sınavlar, gemilerde yıllarca çalışmış olsa dahi, güverte ve makine zabitlerinin ingilizce çitasını bir hayli aşıyor. Bu sınavların bizlere uygulanması konusunda isyanımıda dile getirmek istiyorum;Bu sınavların bizlere uygulanmasında ingilizce hazırlık olayının bizde olmaması durmundan, genel ingilizcemizin fakültelilerle aynı seviyede olup olmadığının yoklanması durumu hakimdir. Belki kızanlar yada okuyunca sıkılanlar olabilir ama şunu söyleyeyim; fakültelerden mezun olanların % 99'u bu sınavlarda fakültede aldığı eğitimle başarılı olamazlar. Yani bu yapılan haksızlığın daniskasıdır. Artı bir durum daha var. Ben GASM'ın yaptığı genel ingilizce sınavına girmek istediğimde-ki daha kolaydır diğerlerine göre- Tüdev deki PÜSEM in açtığı kursu almam gerektiğini söylediler. Herşey bana round gibi geldi. Para tuzağı ve yine haksızlık.Bu yazışmamdan kimse yanlış anlamalara kapılmasın. Ben fakülte düşmanı filan değilim. Zaten tarafçı bir zihniyetimde yoktur. İyi olan kazansın isterim ama isyanım sadece sisteme..!Saygılar...