Uzy. Vardiya Zabitliği'ne Geçiş Kaldırılmalı Mı ?

cihankalkan

Küpeşteci
Denizci
Vardiya Zabitliği'nden, Uzy. Vardiya Zabitliği'ne geçiş kaldırılmalı mı ? Yoksa mevcut düzen korulmalı mı ? Ankete katılıp, fikrinizi yorum yaparak belirtirseniz sevinirim.

Ulke olarak denizciligimiz ortada vasatın altındayiz hem işletmeler açısından hemde profesyonel gemi adamlığında. İşletmeler konusunda çok sayıda paylaşim olduğu için ona değinmeyeceğim ama bizler ne durumdayiz acaba. Şirketlerin kara listeleri var ama biz gemi adamlarının var mi yada varsada ne kadar doğru? işin özü kendimizi eğittiğimiz ve o görevin gereklerini yerine getirebildiğimiz sürece miçoluktan bile yuksele yuksele uzakyol kaptanlığa geçiş olmali. Hatta en doğrusu o olur çunku o gemici gemiciliğin her kademesinden uzun yıllar ezilerek geçmiş ve tam manasıyla öğrenmiş olur ve daha fazla katkisi olur.
Şimdi ITU lu abilerimiz kızacaktır bu laflarıma(çünkü bu tarz sorunları ortaya atan yargıtaylara koşup yönetmelilkeri durduran sadece onlar olduğu için soyluyorum) ama denizcilik kimsenin tekelinde olmamali. insan yaşamı boyunca farklı dönemler geçirebilir sırf hayatinin o kötü dönemi öss sınavina denk geldi diye insanlar hayallerinden mahrum kalmamali.
Şuda var tabi insanlar terfi almali ama gerçekten hakediyorlarsa almalilar. 60 70 değil 90 95 olmali sınavlar ve yazılı sınava ek mulakat sınavıda olmalı simulatorlerde gerçek zamanlı test edilmeli profesyonel anlamda gemi adamının bilgi ve becerisi. tabi buda zor çünkü işletme ve biz gemiadamlarında olduğu gibi sınav sistemimizde maalesef yerlerde.
Umuyorum ki gelecekte daha profesyonel bir deniz kültürüne kavuşacağız teşekkurler.

+
Bu Konu hakkında ciddi bir düzenleme getirileceği aşikardır ve söylentileri günden güne artmakla beraber.Bence geçiş olmalı.Yönetmelik çok açık ve net belirtmiş... 2 Sene Hizmet demek min.3 yıl dır.artı ingilizce sınavı... Bence Şartlar çok açık ve başarılı belirtilmiş... Artık U.Yol konusundan çok denizlerde ciddi olaraktan alt kadro dediğimiz u.gemici - yağcı kalitesi çok düştüğü görünüyor.Öncelikle bu Eğitim Konusunun 6 hafta kurs ile denize yollanan arkadaşların.Daha ciddi Eğitimlere tabi tutulması tutulması ve gerçektende düzenlemenin yapılması gerektiği kanaitindeyim. I.Zabit olaraktan çalıştığımda gördüğüm Zabitlerin kalite ve yetenekleri ciddi artış görünmekte fakat Güverte ve Makine Branşı (yağcı-gemici-kamarot vb.) kalitesi günden güne düşmektedir.

Bir çok piyasada, sektörde olduğu gibi, Denizcilik Sektörü'nde de yetersiziz. Zabitlerin belirli bir standardı olmalı, yoksa bile bu standardı kendileri belirlemeli. 'Ne verseniz yeter, ne iş olsa yaparım' mantığıyla hareket edenler oldukça standartlar daha da düşecektir. Maddi sıkıntı yaşayan arkadaşlarımız olursa da biraz sabır göstererek, doğru yerde doğru kişilerle diyalog halinde olup kendilerine bir şeyler katarlarsa daha iyi şartlarda çalışabilirler. Hiç olmazsa ilk bir iki kontrat sonra seçici olan taraf bizler olmalıyız.

Bence kaldırılmamalı ve kaldırılmayacak da. Temel nedeni ise armatörler her zaman fazla eleman olmasını ister ve şöyle bir gerçek de var ki 1. zabitliğe terfi kalkmadıkça hiçbir zaman uzakyol vardiya zabiti açığı kapanmayacak!

Bunun söylentiden öte gitmeyeceğini düşünüyorum. Eğer öyle bir şey olursa da 8 aylık Complete Training ile Valid Georgian CoC alır, daha ilerisini istersen de ardından 5 ay harbiden kamp kurup Post OOW HND'ye kasarız...

Türk ehliyetine kalmadık...

taşra ülkelerde para ile ehliyet dağıtıldığını düşündüğümüzde, uzakyola geçiş kaldırılmalı diyende iyi niyet arayamam ben. Kaldırmakta ki amaç nedir? Zaten denizcilik konusunda oldukca geri durumdayız,bir de böyle var olanı baltalamak (meyve veren ağacı taşlamak bize özgü birşeydir!! ) neden? Kaldırılmadığı gibi bence yakınyol kağıtlarını büyütmek lazım. Yoksa bu gidişle vhf den filipino monkey dediğimizde adamlar bize türk armatörlerin gemisinden cevap verecek az kaldı!!!!

neyin peşindesiniz yakın yol zabit 2 sene hizmetini veriyor tecrübe kazanıyor daha soran uzakyol sınavını geçiyor uzakayol vardiya zabiti oluyo ve yine vardiya zabitliği yapıyo ve 36 ay daha yapacak ve gerçekten tecrübeli işini bilen bir zabit olacak yeni yetme stajı yeni bitirmiş 4 yıllık mezunu zabitlere görede tercih edilecek işte bu yüzden kalkmasını isteyenler var...

arkdaslar ben sınav basvurusu yaptım sınvlrm bıtmedı ve lıman cuzdanım lımanda ben sımdı gemıye yagcı olarak cıkmak ıstıyrm ve lıman bana lıman cuzdanımı vermıo her yerde bu olay boylemı ?? acil yardım bide makına vardıya tutma belgesı almak ıcın kac ay hızmet lazım ve stajda yapdgn hızmet gecerlımı

uzakla 3000 grt yapmaları kadar saçma bişey yok yok yok... 3000 likte aynı dersi görüyor uzak yolda diyeceksiniz dil olayı özel kurslar direk veriyo kursları öbürkileri 4 yıllık fakülte ing cabası diyeceksinizde ...tonaj olarak. fark olsada teori olarak hep aynı ... dil olayıda aynı sankı 3000 grtliklerin gittiği yerlerde Türkçe dil varda uzak olan yerlerde İngilizce... denizcilik başlı başına zaten İngilizceyi olmazsa olmaz kılar...yani İngilizcenin zorunlu olduğu bi meslekte.. ve arada tonaj farkından başka fark olmadığı bişeyde.. ehliyetlerde sınırlama getirilmesi saçma ve yanlış...direk uzak yol vardiya zabiti verirsin hizmet olarak biraz daha uzun tutarsın ehliyet geçişlerinde yükseltmelerde yani... hem tecrübe hem bilgi bakımından onun dışında uzak yola 7,01 kursu cart curtu yok ales TOEFL felan para tuzağından başka bişe olmadığının kanısındayım zaten İngilizcesi olmayan adam 3000 grtlikdede çalışamaz kanaatindeyim ... şöyle bişey olursa olur liman kaptanlığı ile uzakyol vardiya diye yaparlarsa olur biri kabotaş diyeri uluslararası kısacası ...para tuzağından başka bişe değil

Kaldırılmayacak bir uygulama olduğu için, kafa yormaya gerek yok sanırım. Önemli olan en iyi firmalarda iyi koşullarda kaliteli insanlar ile çalışmaktır. Uzak yakın fark etmez.

İyi firmada kalifiye olduysan, kralsın işte. Fazla lafa gerek yok. Zabit veya personel fark etmez. Denizcinin maddi amacı da budur.

Bence kaldırılmamalı. Myo mezunları gemilerde çalışırken, fakülte mezunları da kara da istihdam edilmeli. Böylece denizcilik sisteminin karadaki altyapısı da kuvvetlenmiş olur. Denizcilik sanayisi üstüne oldukça geri kalmış bir milletiz. Fakülte okumuş beyinler bu alanlara yönlendirilirken, myo mezunları da gemilerde yükselme şansı elde etmiş olur.

uzakyol vz geçiş

idarenin sözleşme gereklerini 1995 senesinden günümüze kadar yapmamasından kaynaklanan bu kandırmaca devam etmektedir. Dünyanın hiç bir devletinde 500 grt 3000 arasında zabit ehliyeti yok.
bunun düzeltilmesi gerekli. tüm bunlar olursa idare sözleşmeye uyarsa gençlerimiz bu illetten kurtulur herkes iş bulma alanında eşitliğe kavuşur.

allah selamet versin

evet kaldırılmalı diyen arkadaşlar 2 sene okuyoruz 2 sene deniz hizmeti veriyoruz ki bu en az 3 yıl sürüyor sonra tekrardan sizin girdiğiniz sınavlara giriyoruz ek olarak birde ingilizce sınavı veriyoruz acaba daha ne olsun istiyorsunuz da kaldırılmalı diyorsunuz. kusurabakmayın bu vicdansızlık ve çekememezlik ayıptır.

gemi 3001 grt olunca mala bagliyoruz galiba oyuzden istemiyor bu asker kafalilar. Yok hemsirede doktor olsa nolcak bu memleketin hali diye kendilerini hakli cikarmaya calisiyorlar birde. Birisi 3000 grt ile 3001 grt arasindaki farki aciklarsa ozaman anlarim hemsireden doktor olamayacagini.

genç denizcilere
stcw 78-95 e göre 500 grt üzerinde ve 500 grt altında vardiye zabit ehliyeti var bu çok net böyle.
türk denizcilik idaresi kendi kafasından kural ureterek 500 ile 3000 grt arası zabit üreterek yanlış ve sözleşmeye uymayan uygulama yapmaktadır.bu satırlarda bu kalsın yada kalmasın tartışması yapacağına idarenin sözleşmaya uyması için baskıları artırmalıyız...
sözleşmade bir mad bilgilerinize sunmak isterim (HİÇ BİR DEVLET BU SÖZLEŞMEDEKİ MADDELERE ATİFTA BULUNAMAZ) ibaresi konuyu açıklamaya yeterlidir.
allah selamet versin..
arif inandı

yagcilara panama ehliyeti alip 2.muhendislik yaptiriyorlar.5000 usd para veriyorlar. Uzakyol 1.zabite 4800 usd veriyorlar. agzimi bozcam simdi ya bazisida kalkmis diyorki vardiya zabiti uzakyola gecmesin Allahim bana sabir versin yarabbim.

uzakyol vardiya zabitligine gecis bence kaldirilmamali.. Hak eden cabalayan arkadaslarimiz bence hak ettikleri karsiligi almali.. Ancak sirketler zabit aliminda daha secici ve irdeleyici olmali.. Tabiki yeterlilik safe manning e gore onemli bir kriter ancak tek basina yeterlilik herseyi ifade etmemeli.. sadece yaldizli pakete degil paketin icine de bakmak gerek 😁😁

Geri