Vardiya Standartları Cevapsız Yeni Sorular

schwarz

Küpeşteci
Denizci
1) Gemi adamlarının azami haftalık çalışma saati nedir? (Hukuktan kaydırmışlar bu soruyu)

-72

2) Hangisi manevrası kısıtlı tekne değildir?

a) Ağ atan trol teknesi
b) Yedek çeken tekne
c) Kumanya ikmali yapan tekne
d) Su altı çalışması yapan tekne
e) ...

- Cevap b olmalı ancak emin değilim.

3) DÇÖT kural 1'e göre açık denizlerde yol alan gemiler hangi alanlardaki kurallar ile çatışma yaşamayacaktır? (gibi absürt bir soru)

I. Göller
II. Kıyı Suları
III. Demir Bölgeleri

-şıklar I, II - II, III gibi gidiyor. mevcut kurula göre doğru cevap hepsi.

4) Bir balıkçı teknesi hangi ekipmanı kullanırsa manevrası kısıtlı olur? (ben cümleyi düzelterek yazdım buraya. sınavda 10 kere okumama rağmen sorunun ne demen istediğini anlayamamıştım.)

I. Troll çeken
II. Ağ atan
III. Olta

-şıklar önceki soruda olduğu gibi I, II - I, II, III diye gidiyor. kural 3d'ye göre cevap hepsi.

5) Kılavuz teknesi ile alakalı kitapta olan soru. yalnız şıkları değiştirmişler. hangi fenerleri göstermez diye soruyor.

6) Dar kanallar ile alakalı olan kitaptaki soru. Şıkları değiştirmişler. bir şıkta gemi trafik ayrım düzenine olabildiğince dik girer diye bir şık vardı. bence doğru yanıt buydu.

7) Puruva puruvaya geliş durumunun olmuş kabul edilebilmesi için bir geminin diğer geminin hangi fenerlerini görmesi gerekir?

a) Sancak tarafta hem silyon feneri hem borda fenerleri
b) Puruvada hem silyon hem borda fenerleri
c) ...

- kural 14b'ye göre geceleyin bir doğru üzerinde hem silyon, hem de borda fenerleri olacak diyor. yön belirtmemiş.

8) Bir gemi ileri yoldayken pivot noktası nasıl değişir?

a) Sabit kalır
b) İleri geçer
c) Geri kayar
d) Sancağa geçer
e) İskeleye geçer

- g kuvveti gibi. ileri yolda geri geçer miş.

Genel olarak suda durmaktayken kıçına bordasal bir kuvvet uygulanan biraz kıçlı ya
da düz omurga durumundaki gemilerde savrulma noktası (pivot noktası), gemi boyunun
yüzde 35-40′ı kadar baş bodoslamanın kıç tarafında ortaya çıkar. Gemi ileri hareket ettiğinde
buradan biraz daha başa kayan savrulma noktası, hız çoğaldıkça pruvaya doğru yer değiştirir;
normal yol alma hızlarında savrulma noktasının yeri, çoğunlukla gemi boyunun yüzde 20-
30′u kadar baş bodoslamanın gerisindedir.

merhaba , 07.10.2019 sefaköyde girdim, 90 aldım, yeni sorulardan 4 tanesini not aldım.

1- Su altı işleriyle meşgul olan bir geminin fenerlerini gördünüz. Eğer geminin iskele tarafında seyre engel bir durum bulunuyorsa, bu gemi engelli olduğu tarafta hangi fener/fenerleri gösterebilir?

a) projektör
b) düşey doğrultuda 2 kırmızı fener xxx
c) tek bir kırmızı fener
d) herhangi bir ışıklı işaret
e) düşey bir doğrultu üzerinde iki beyaz fener

2- Geminiz siste seyrederken makinanızı durdurdunuz. Bu durumda hangi ses işaretini verirsiniz?

seçenekleri tam hatırlamıyorum ama colreg de belirtilen gemi ses işaretleri sırasıyla verilmişti, benim işaretlediğim seçenek ise;

a) her 2 dk'da bir, 1 uzun düdük

3-(bu soru 2 girişimde de çıktı)

Vardiyada görevli tüm zabitlere 24 saat içinde en az 10 saatlik istirahat sağlanması gerekirken, bu istirahat süresi, biri 6 saatten az olmamak üzere 2'ye bölünebilir. Zorunlu olarak bu koşulların dışına çıkılması durumunda, 10 saatlik istirahat süresi 6 saate indirilirse de bu indirim ....... günden fazla süremez ve ...... günde toplam.......saatten az olamaz.

a) 1-6-24
b) 2-6-36
c) 2-7-48
d) 2-7-70xxx(tam emin değilim ama mlc de geçen rakamlar bunlardı, 2 gün ile ilgili stcw de bir yer vardı, buna benzer bir soru daha var çıkmış sorularda)
e) 2-7-72

4- Bu soru şekilliydi , gece tek başına duran kırmızı bir fener var, bunun ne olduğunu soruyor. Fener borda feneri gibi değildi, şekilde üst tarafta kalıyordu. şıklar hatırladığım kadarı ile bunlardı;

a) demirde yakıt ikmali yapan bir geminin ikmali belirten işaretidir
a) iskele borda feneri görünen 12m'den kısa tekne
b) tehlike işaretixxxx (emin değilim)
c) kuvvetle yürütülen yelkenli tekne
d) 20m'den büyük yelkenli tekne

Geri