Vardiya Standartları Ikilemde Kalınan Sorular

captainbjk

Denizci
Denizci
Vardiya standartları ile ilgili olarak acılan konuların hepsini gozden gecirdim. Benimde ikilemde kaldıgım ve forumda arkadaslarında ıkılemde kaldıklarını gordugum bazı sorular oldu. Yorumları olanlar belirtirse sınava gırecek benım gıbı arkadaslar ıcın faydalı olacaktır.

1) Kuvvetle yürütülen ve seyir halinde bulunan bir tekne diğer tekneyi gördüğü zaman, manevra yaptığın-da vereceği düdük işaretlerine ek olarak, manevra esnasında uygun bir surette tekrarlanacak olan ışıklı bir işaret de gösterebilir. Bu ışıklı işaretler çakar şeklinde olacaktır. Her çakar ............. saniye, iki çakar arasında ise......... saniye olacaktır. Birbiri ardından verilecek işaretler arasındaki süre ........... saniyeden az olmayacaktır.
a) 1,2,5
b) 2,1,10
c) 1,1,10
d) 2,2,10
e) 1,1,5

Bu soru ıcın a ve c sıkları arasında kalınmıs. Dogru cevabı bılen varmı?
---
2) DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I,II
D) I,II,III
E) II

Bu soru ıcınde c ve d sıkları arasında kalınmıs. Ben d dıye dusunuyorum, net bılgısı olan varmı?
---
3)090 rotasına gitmekte olan geminin vardiya zabitisiniz iskele kemere dogrulrusunda kırmızı borda fenerini gördüğünüz geminin hakiki rotası nedir?

Bu soruda cevap için 315 derece, 225 ve 270 diyenler de var. Acıkcası pek kafada canlandıramadım. Acıklayabılecek arkadas varmı?
---
4)Liman vardiyası planlamasında hangisi göz önünde tutulur?
- Rıhtım uzunluğu - Rıhtım derinliği - Yük türü - Halatların pozisyonu - Demir atılıp atılmadığı

Yeni soruların icerisinde boyle bir soruda var. Cevap olarak derinlik denilmiş ama liman vardiyasını nasıl etkiler anlamadım. Yük türü diye dusunuyorum, doğru cevabı bilen varmı?
---
5)Gemi dudugu duyulma mesafesı ıle ılgılı sorular var. COLREG de bulamadım. Hangı metre gemı ıcın duyulma mesafesı kac mıl olmalı, bilen arkadasımız varmı?
---
6)Kural 1 c
I Savaş gemileri II Konvoy halinde tekneler III FiLo balıkçı tekneleri,
hangi/hangilerini kapsar.

Bu soru ıcın cevap ne olacak?
---
Şimdiden tesekkurler

5 gemi düdüğü duyulma mesafesi 2 mil diye biliyorum 2.ci soru içinde trol la ağ diyorum cünkü manevrayı engelliyor ikiside 1ci soru içinde c her çakar arası bir saniye iki çakar arası bir saniye ard arada çakıldıgında ise 10 saniye

2) DÇÖT'e göre aşağıdaki manevralarını engelleyenlerden hangisi/hangileri bir balıkçı tekneyi ifade eder?
I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

bu sorunun yanıtında 1 2 3 mü yoksa sadece 1 ve 2 mi ? kesin cevap nedir?

1-2-3 değil manevrayı kısıtlayan yada engelleyen trolla ağ balıkcılıgıdır olta balıkclıgı engellemez manevrayı yani cevap 1-2 kesindir

aşağıdakilerden hangisi sefer planlaması ve seyrin idare edilmesi ilgili olamaz?

a-seyre kısıtlı sular
b-meteolojik şartlar
c-med cezir bölgeleri
d-kısıtlı görüş
e-deniz kirliliği

bu sorunun cevabı bazı kaynaklarda kısıtlı görüş bazılarında ise deniz kirliliği doğrusu nedir?

ikilemli sorulardan biri de
aşağıdakilerden,yanlış olanı işaretleyiniz.
a-vardiya teslimi mevki konur
b-rota değiştirildikten sonra mevki konur
c-vardiya hemen alındıktan sonra mevki konur
d-her yarım saatte bir mevki konur
e-rota değiştirilmeden mevki konur

burada da c ve d şıkkı cevapları verilmiş kesin yanıt hakkında bilgisi olan?

Gerçekte "d" şıkkı. Çünkü normal seyirde her saat başı olmak üzere saatte bir mevkii konur. Bir de "c" şıkkı verilmiş fakat o olmamalı çünkü vardiyayı teslim aldıktan sonra mevkii atmakta fayda vardır bir önceki mevkiinin doğruluğunu sağlamak açısından. Yalnız GOSS için hangisi yanlış onu bilmiyorum. Fakat bildiğim "d" şıkkı haricindekilerin hepsi doğru.

Tüzükte 100m ve üzeri olursa ek olarak gong istemiş. Yani 100m olan gemi gong bulundurmalıdır. Android tel kullanıyorsanız google play içinde colreg mevcut.

boyu 100m olan gemiler için düdük ve kampana yeterlimidr?yoksa gong da bulunması gerekirmi?

12 metreden 20 metreye kadar düdük 20 metren yüz metreye kadar kampana 100 ve üzeri lerdede gong ilave edilir

aşağıdakilerden hangisi sefer planlaması ve seyrin idare edilmesi ilgili olamaz?

a-seyre kısıtlı sular
b-meteolojik şartlar
c-med cezir bölgeleri
d-kısıtlı görüş
e-deniz kirliliği

bu sorunun cevabı bazı kaynaklarda kısıtlı görüş bazılarında ise deniz kirliliği doğrusu nedir?
deniz kirliliği olması lazım

DÇÖT e göre cvp 1 2 3 olacak.

güzel kardeşim mantıken düşün olta balıkcılıklıgı manevranı kısıtlarmı seyir halindeyken bile atarsın oltanı ki bu senın manevranı bozmaz ama ağ ve troll balıklcılıgı manevranı engeller kısıtlar kural 3 genel tanımlamalar

(d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi : Manevra kabiliyetini smırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamma gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

taklamakan5 Kullanıcısının Mesajından Alıntı Mesajı göster
DÇÖT e göre cvp 1 2 3 olacak.
güzel kardeşim mantıken düşün olta balıkcılıklıgı manevranı kısıtlarmı seyir halindeyken bile atarsın oltanı ki bu senın manevranı bozmaz ama ağ ve troll balıklcılıgı manevranı engeller kısıtlar kural 3 genel tanımlamalar

(d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi : Manevra kabiliyetini smırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamma gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

kesinlikle bu sorunun cevabı 1-2dir.

a-seyre kısıtlı sular
b-meteolojik şartlar
c-med cezir bölgeleri
d-kısıtlı görüş
e-deniz kirliliği

kısıtlı görüşle deniz kirliliği arasında nasıl kalırsınız arkadaşlar. seyir planı yaparken kısıtlı görüş olup olmucağının garantisini kim kime vermiş? hmm deniz çok kirli gemiyi gibraltardan geçirelim mi diceksiniz? cevap kesinlikle e şıkkdır.

Gerçekte "d" şıkkı. Çünkü normal seyirde her saat başı olmak üzere saatte bir mevkii konur. Bir de "c" şıkkı verilmiş fakat o olmamalı çünkü vardiyayı teslim aldıktan sonra mevkii atmakta fayda vardır bir önceki mevkiinin doğruluğunu sağlamak açısından. Yalnız GOSS için hangisi yanlış onu bilmiyorum. Fakat bildiğim "d" şıkkı haricindekilerin hepsi doğru.

bu açıklama bencede doğrudur fakat şirket politikaları doğrultusunda seyir planı hazırlanırken derinlik ve trafik yoğunluğuna göre yarım saatte bir mevki atıldığıda oluyor.Hatta bazen daha kısa zamanlarda.Bu politikalarıda şirket kafasına göre uydurmadığına göre soruda yanlışlık var kanımca.Ama goss'a göre cevap nedir tam bilemicem.c ya da d :(

I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

Soruda " manevrayı engelleyenlerden hangisi" diye soruyor VE
DÇÖT e göre "Balıkçılık yapan tekne" deyimi : Manevra kabiliyetini sınırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamma gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

manevrayı engelleyebilen bir olta çeşiti varsa olta şıkkını da saymamız gerek.. nitekim tanımda kabiliyeti sınırlayan , ağlar, OLTALAR, troller diyor demekki manevrayı sınırlayabilen oltalar da var...

Bu sebepten bana göre 1-2-3 oluyor....

I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

bu sorunun yanıtında 1 2 3 mü yoksa sadece 1 ve 2 mi ? kesin cevap nedir?

Doğrudur olta balıkçılığı kapsam dışıdır. Olta balıkçılığı manevraya engel değildir.
İlgili DÇÖT Maddesi:

Kural 3:
(d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi: Manevra kabiliyetini sınırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekne anlamına gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

Doğru cevap I-II

I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

DÇÖT e göre "Balıkçılık yapan tekne" deyimi : Manevra kabiliyetini sınırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamma gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır.

manevrayı engelleyebilen bir olta çeşiti varsa olta şıkkını da saymamız gerek.. nitekim tanımda kabiliyeti sınırlayan , ağlar, OLTALAR, troller diyor demekki manevrayı sınırlayabilen oltalar da var...

ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamma gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır. iyi oku yanlız olta manevrayı engellemez diyo balıkcılıgı kapsamaz diyor dogru cevap 1-2

d) "Balıkçılık yapan tekne" deyimi : Manevra kabiliyetini smırlayan, ağlar, oltalar, troller veya diğer avlanma araçlan ile balık avlayan bir tekne anlamma gelecek fakat manevra kabiliyetini kısıtlamayacak olan oltalar veya diğer avlanma araçları ile balık avlayan bir tekneyi kapsamıyacaktır

I. Ağlar
II. Trol
III.Olta

Arkadaşa katılıyorum. Bizzat ben sınavda bu soruyu 1-2 olarak cevapladım ve yanlış çıktı. Ayrıca yeni sınava girmiş ve 100 almış bir başka arkadaşımızın paylaşımında da bu soru mevcut. Zira konu kapanmıştır. GOSS'a göre cevap 1-2-3 olacaktır. Herkese kolay gelsin..

Geri