YANGIN TALİMLERİNDE YAPILAN HATALAR

dreamcatcher

Denizci
Denizci
Merhabalar,

Gemide yapılan tüm talim ve eğitimler, bizlerin can sağlığı başta olmak üzere, gemimizin de selameti içindir. Talimler ne kadar ciddiyetle yapılırsa, gerçek bir olayla karşılaştığımızda göstereceğimiz reaksiyon da o kadar etkili olur.

Yangın talimi esnasında hepimizin çeşitli faktörlerden dolayı zaman zaman gözünden kaçırdığı hususları paylaşmak istedim. Bu hususlara ekleme yaparsanız da sevinirim.

1. Eksik hatalı iletişim

- Yangına müdahale koordine olmaktan geçer ve koordine hareket edebilmek için etkili iletişim şarttır.
- Yangına müdahale edecek olan ekiplerin telsizleri yangın mahaline girmeden mutlaka test edilmelidir.
- Gürültülü alanlarda da makine dairesi,pompa dairesi gibi iletişime devam edilebilmelidir.
- Kısa ve öz iletişim kurulmalıdır.

2.Müdahale edecek olan ekibin geç hazırlanması

- 4 dk bile uzun bir süredir yangının kontolden cıkması için yeterli olabilir. Bu yüzden en kısa sürede hazırlanmalı ve talimatlar doğrultusunda müdahaleye başlanmalıdır.

3.Solunum cihazlarının basınç kontrolünün Unutulması

Talim esnasında mutlaka basıncın kontrol edildiği, ve solunum tüpünün 90% dolu olduğu müdahale ekibi tarafından raporlanmalıdır.

4. Yangın oldugu alanda kapıların kontrolü

Yangın mahaline girerken kullanacağımız kapının sıcaklığını önce hissetmeli, mekanik havalandırmalar kapatılmalı, kapı yavaşca açılmalı ve konrollu giriş yapılmalıdır.

5. İlk yardım ekibi

İlk yardım ekibide hazır olduğunu raporlamalıdır. Sedye,solunum cihazı, ilk yardım malzemeleri ve yangın battaniyesini hazır bulundurmalıdır.

6.Yangına Müdahalede Kumandanın kimde olduğu

Bazen karısıklığa neden olabiliyor. Makina dairesinde cıkan bır yangında birinci müdahale güverte ekibi makine ekibini asiste etmelidir.

7. Yedek Solunum cihazının Unutulması

8. Müdahale esnasında sıcak alanların ve soğutma işlemlerinin Raporlamasının Unutulması

Bu raporlar cok kısa ve net olmalıdır.

9. Talim esnasında yangın bölgesinin içinden geçilmesi
Dikkat edilmelidir. Yangın mahalinden neta olunmalıdır.

10. Can halatlarının kullanımı
Yangın güvertede ise kullanımına gerek yoktur.

Geri