Yardım (Gemi Inşaa Sorusu)

atakan_1453

Küpeşteci
Denizci
Arkadaşlar,
DF 2014 GOSS kitabının, gemi inşaa 31.sorunun çözümünü bilen paylaşabilirmi?

31) Başta 7.60, Kıçta 8.80 m su çeken bir geminin F noktası gemi ortasındadır.
F noktasının 30 m önüne 60 ton yük eklenirse geminin yeni draftları ne olur? (TPC: 20ton, MCT1cm: 180ton)

Kitapta Cevap D şıkkı: Baş: 7.68m Kıç:8.78m
Fakat B şıkkı çıkıyor: Baş:7.70m Kıç:8.70m

Burada: W.l/MCT formülünden 10 cm çıkıyor. Ağırlık F noktasından başa konduğu için baş 10cm batıcak, kıç 10cm kalkacak yani; 7,70m-8,70m olacak.

Benim en çok sormak istediğim bu sorunun cevabı B veya D olsun önemli değil fakat; TPC yi vermiş, onu nerde kullanıyoruz? Ben yukardaki formülde TPC kullanmadan 10 cm buldum. Mantiken güverteye eklenen 60 ton yük bir miktar batırmaya sebep olacak, onun için TPC:20ton u formülde nerde kullanıyoruz?

TPC:20 TON = 60/20 = 3 CM yani buda senin buldugun draftlara 3 cm daha eklemen gerektigi anlamına gelir. sonuç olarak draftlar 7,73 ve 8,73 olmalıdır... yanlışım varsa düzeltin...

cevabın için sağol kardeşim ama ağırlık merkezinin üstüne yüklenmiyor onun için başa ve kıça aynı ölçüde 3cm etki etmemesi lazım. çünkü bahsi geçen 60 ton f noktasından 30 metre ilerisine konuyor (shifting değil) gemi trimi f noktasından yaptığı için eşit ölçüde etki etmemesi lazım.

kitaptaki cevap doğru olduğunu düşünüyorum. Baş: 7.68m Kıç:8.78m
fakat bu konu notlarım arasında olmadığı için içinden çıkamadım.

tamam buldum arkadaşlar,
yapılışınıda aynen aktarayım bu gibi benzer sorularla karşılaşan arkadaşlara faydası olur.

w.l/mct formülünden trim değikliğini buluyoruz.

60.30/180=10cm buradaki 10 cm başa ve kıça aynı ölçüde uygulanmayacak, eşit uygulanacak çünkü maximum 10 cm değiştirme kapasitesi var bu ağırlığın ve bunu başa ve kıça eşit dağıtacağız çünkü f noktası ortada. (f ortada olmasaydı başka formülü uygulanacaktı ozaman fakat o başka sorunun konusu).
başa ve kıça 5 er cm uygularsak; baş 5 cm artacak 7,65m olacak,
kıç ise 5 cm azalıcak o da 8,75m olacak.

Baş:7,65 Kıç:8,75m olacak ama daha bitmedi. ağırlık/tpc=3 cm de ordan başa ve kıça eklenecek çünkü batırma ataleti olduğu için her iki değerde de artış olması lazım.

Cevap:Baş:7,68 Kıç:8,78m

Geri