Yat Ehliyeti

solgar78

Küpeşteci
Denizci
Yat kaptanlığı sınavlarını başarı ile bitiren ; tonilatosunda sadece ticari yat yazan teknelerimi kullanabiliyor ?

tonilatosunda gezi tenezzüh teknesi - motoryat - yolcu gemisi yazanları da kullanabilirmi ?

Motoryat(Hususi ve ticari olabilir,motoryat bir yat sınıfıdır zaten,yat kaptanı kendi yeterliğindeki GT(Gros Tonaj) değerine bağlı olarak yat sınıfındaki tüm yatları kullanabilir diye biliyorum),hususi ve ticari yatlar,yolcu motorları(42 metreye kadar ve liman seferi)nı kullanabiliyor ama yolcu gemisini kullanabileceğine dair bir ibare göremedim ve sanmıyorumda,gezi ve tenezzühü bende merak ediyorum,bulamadım?

GEMİLERİN GEMİADAMLARI İLE DONATILMASINA İLİŞKİN YÖNERGE

TAM BOYU 42 m VE DAHA KÜÇÜK YOLCU MOTORU/ YOLCU GEMİSİ
GEMİADAMLARI İLE DONATIMI

1. Günübirlik olarak, hareket limanından 25 milden fazla açılmadan sefer yapıp, tekrar hareket limanına dönen yolcu motorları Liman seferi gibi donatılır; bu donatımda yat kaptanları da kaptanlık yapabilir.

Gezi tenezzüh teknelerinde de tam boyu 42 metreye kadar olanları,liman seferi(25 mil) bölgeleri dahilinde(Günübirlik olarak, hareket limanından 25 milden fazla açılmadan sefer yapıp, tekrar hareket limanına dönen yolcu motorları Liman seferi gibi donatılır; bu donatımda yat kaptanları da kaptanlık yapabilir.Tam olarak bu tanıma uyan bir tenezzüh seferinde yapabilir ozaman) yat kaptanları sevk ve idare edebiliyormuş.
Dolayısıyla bu sınırlı tanımın dışındaki liman seferlerini (100 mille sınırlı liman seferi,kıyı seferi,idari liman seferi) gerçekleştiren tenezzühlerle yol alabilmek için en az sınırlı kaptan yeterliği gerekiyor!
Tenezzühlerinde liman seferi bölgeleri dahilinde çalıştığını algıladım.Açıklık getirebilecek birisi varsa ilerleriz ;)

Geri