Yat Kaptanlığı 2013 Soru Paylaşımı ..

• Konuyu açan Konuyu açan ZoPa
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

ZoPa

Küpeşteci
Denizci
Selam arkadaşlar ...

Geçen hafta içerisinde yat kaptanlıgı Sınavlarında ilk haklarıma hiç çalışmadan sadece kursta hatırımda kalanlarla ve kendimi denemek için girdim .. Hukuk ve Motordan geçtim digerlerinden kaldım ...

Farkettigim birşey varki aynı dersten sınava giren 2-3 kişinin sınav sorularının en az 5-6 tanesi ortak çıkıyor ... Sınavdan önce bu sınava giren arkadaşların hatırladıgı ve paylaştıgı soruları çok önemsemeyip geçmiştim fakat sınavlara girdikten sonra tekrar o soruları inceledigimde banada bu soruların bir çogunun çıktıgını gördüm ..

Şöyleki hepimizin bir dersten geçebilmek için 6 hakkı var ve 20 şer sorudan 20*6 = 120 soru eder bunlardan 70-80 tanesini hatırlayıp 10 arkadaş bu forumda paylaşsa 700-800 soru eder ve sadece bu sorulara hazırlanıp sınava girmek bile geçer bir not almaya yetecektir diye düşünüyorum ..

Bu başlıgı takip eden ve sınavlara giren tüm Yat kaptanı adaylarından ricam hatırlayabildikleri soruları burada bizlerle paylaşırsa eminim hem kendilerinin diger hakları için hem bizden sonra sınava girecek diger arkadaşlarımızın sınavlara hazırlanmaları için çok kıymetli bir kaynak olacagını düşünüyorum .. Soruları tam olarak hatırlıyor olmasanız bile hatırladıgınız kadarı ile paylaşsanız bile eminim bu sınavlara hazırlanan arkadaşlar sorunun gerçegini internet üzerinden bulup dogru cevabı bizlerle paylaşacaklardır .. Şimdiden bu başlıkta paylaşımda bulunan tüm denizci dostlarıma teşekkürlerimi sunuyorum ..

Mesela bu arkadaşım 05.03.2012 de Denzide güvenlikten sınava girmiş ve bu arkadaşıma çıkan sorulardan kırmızı ile işaretli olan 5 soru 10.01.2013 tarihinde aynen banada çıktı ..

ben bugun Denizde Guvenlik sinavina girdim hatirladiklarimi yazayim:
1- Cospas-sarsat hakkindaki yanlis bilgi? 70 derece enleminin ustunde calismaz
2- Epirb cihazinin calisma frekansi? 406 mHz
3- Duman ve toz muktari yuksek yanginda hangi dedektor kullanilmaz? optik dedektor
4- Helikopterden kurtarma calismasinda hangisi yapilmaz (tam hatirlayamadim)? can halatina yarali oturtulur vardi o olacakti
5- Helikopterden kurtarma calismasinda hangisi yapilmaz? en son cocuklar ve yaralilar kurtarilir
6- Helyograf nedir? gunesi yansitarak yerimizi belli etmeye yarayan yansitici (kaynak: Helyograf - Vikipedi)
7- yakit alirken yakit kacagi durumunda ne yapilmalidir? yakis sorumlusuna haber verilir yaptim (emin degilim)
8- Gas-free nedir? yakit tanklarini temizlemek ve havalandirmak
9- Can salina ne sekilde binilir? Seytan carmihini kullanarak
10- Ambarlarda cikan yanginin sondurulmesi gemiyi ne sekilde tehlikeye atar? stabilitenin bozulmasi
11- MOB (Man over board) durumunda hangisi yapilmalidir? Manoverboard u denize birakmak
12- can salinda hangi kisim Co2 tupune bagli degildir? ben taban kismi yaptim cunku gerekli durumlarda atlanabilir olmasi lazim orasi otomatik siserse ordan sekip suya dusmek muhtemel mazallah
13- Deniz demirinin gorevi? kurtarma araclarinin suda yerlerini sabitlemek
14- Kendinden hava destekli can filikalarinda.... diye bir soru vardi hatirlayamiyorum.
15- Epirb ile ilgili hangisi yanlistir?(soruyu tam hatirlayamadim) tehlike tipi, gemi tipi, geminin tanitici numarasi, bayrak devleti (cevabi da tam hatirlayamadim) diye devam eden cevapti sanirim.
16- denizi temizleme rolesi ne zaman kullanilir? (sacma otesi soru ama boyle geldi...) deniz temizliginde yaptim, (soru yanlis dogru cevabi nasil bilecegiz ki?...)
17- geminin karaya oturtulmasi ne demektir? geminin yuzerliligini kaybetmesidir
18- Suni teneffus pozisyonu hangisidir? bas geriye alinir cene acilir hasta sirt ustu yapilir.
19- Hipotermi kac dereceden sonra hizlanir? 35 yaptim bunu da
20- son soruyu da anlayamadim bile hatirlamak ne mumkun =) Helyograftan bile zordu diyeyim

Sinav sonucum 80'imis yani verdigim cevaplarda ufak tefek yanlislar var ama genel olarak Canlı Kalma - Cankurtarma Araçları 2.ppt sunumuna calisinca korkulacak bir sey yok gibi geldi bana. Zafer Can'da 80 almis sorular 3 asagi 5 yukari ayni idi.

Sinava girecek arkadaslara Basarilar. Sansiniz ve pruvaniz acik olsun.

Son dönem sınavlara giripte sorular aklında kalan arkadaşlar yok sanırım ?

- Cospas-sarsat hakkindaki yanlis bilgi? 70 derece enleminin ustunde calismaz zaten bu soru başlı başına ofsidde herhalükar yanlış 70 değil 76 derece olması lazım sorunun komple yanlış cevap olarakta yanlış cospassarsat heryerde çalışır kutuplarda dahil a1 a2 a3 a4

21 Martta yat kaptanlığı yeterliliği için denizde güvenlik ve denizde haberleşme sınavlarına girdim lakin soruların tümünü anımsayamıyorum malesef.Hatırımdaki bölük pörçük olanlar şöyle,tam olarak nasıl sorulduklarını hatırlayamıyorum kusuruma bakmayın ;
Denizde güvenlik
Amver nedir?
Denize adam düştüğünde gemi açısından yapılması gereken ilk hareket?
Kuru kimyevi tozun yangına tatbik edilirken hangi açıyla ve ne şekilde uygulanması gerektiği?
Liman yangınında hangisi yapılmaz?
Parlama ve patlama riski yüksek yerlerin elektrik donanımı yada kablolarında olması gereken özellik?
2 kişi ile 1 dakikada yapılması gereken suni solunum ve kalp masajı sayısı?
1 kişi ile 1 dakikada yapılması gereken suni solunum sayısı?
Hidrostatik kilitin tanımı?Dar kanallarda yedeklemede yedek halatının boyu nasıl olmalıdır?
Hızlı can kurtarma botunda hangisi bulunmaz?
Hangisi karaya oturulduğunda ilk yapılacak işlerden değildir?
Denize adam düştüğünde ilk yapılması gereken hareket?

Denizde haberleşme
Telsiz konuşmalarının bitimindeki "tamam" sözcüğünün ingilizce olarak karşılığı?
Türkiyede navteks yayınlarının yapıldığı şehirler?
A1 ve A4 bölgelerinin ikisinde birden kullanılabilen aygıtlar?
Sart aygıtının sinyal yayma amacı?
Epirb cihazından uzakta durulması gereken en az mesafe?
Ege denizinin hangi deniz sahalarında olduğu?
Sürekli A3'e sefer yapanların bakım için seçim zorunluluğu?
AIS için ayrılan kanal numaraları?
MF bir frekansın maximum çıkış gücü?
Gemideki lokal ve söndürülebilir çaptaki bir yangının hangi haberleşme türüne girdiği?
Journalin C bölümüne hangisi yazılmaz?
Bir tane uluslararası fonetik alfabeye göre kodlama sorusu vardı?
Bir tane ulusal fonetik alfabeye göre kodlama sorusu vardı?
Gemi istasyon grup MMSI kodunun nasıl başladığı sorulmuştu?
Hangisi acelelik mesajını gerektiren durumlardandır?

2 Nisanda Gemicilik,tekne kullanma sınavına girdim.
Gemicilik,tekne kullanma
Gemi adamları için günlük en az istrahat saati?
Sığ suda durma mesafesi hakkındaki doğru olan şıkkı işaretleyiniz?
Dönüşün her hangi bir anında geminin ağırlık merkezinin ilk rotaya olan dikey açısına yada uzaklığıydı sanırım,ne ad verilir?
En hızlı raspa yöntemi?
Adi el palangasını tarif ediniz?
Makaranın tanımı vardı(Makara şıklar arasındaydı,açıklama soru olarak verilmişti)?
Yelkenlerin alanlarını sert havalarda daraltmak yada azaltmak için yapılan küçültme işlemine ne ad verilir?
Römorkörün bağlandığı noktadan farklı açılarda çekmesi için uygun olan bağlama yöntemi?
Apazlama seyrinin tanımı?
Demirlemede kalomaya etki eden faktörlerden değildir?
Zincirin dipten kopmadan hemen önceki durumu?
Yedeklenen teknenin hangi fenerleri göstereceği?
Su çekimi nedeni ile manevrası kısıtlı teknenin gündüz göstermesi gerekenler?
Hangisi manevrası kısıtlı olmayan tekne sınıfına girer?
140 metrelik geminin demirli iken kısıtlı görüş şartlarında vermesi gereken ses işaretleri?
Gırgırcılıkla uğraşan teknelerin torbalı ağ balıkçılığı kapsamındaki çakar fenerlerinin özellikleri?
300 metrelik bir geminin grandi silyon fenerinin pruvadan olan yatay mesafesi?
Baş demir fenerinin yüksekliği 8 metre olan 60 metre uzunluğundaki bir geminin kıç demir fenerinin küpeşteden olması gereken en fazla yükseklik?
Halatların özellikleri ile ilgili yanlış olanı seçiniz yazılı bir soru vardı,hatırlayamıyorum lakin yanlış olan:Çelik tellerin esneyebileceği ve uzayabileceğinden bahseden bir şıktı?
Flok yelkene yön vermeye yada kumanda etmeye yarayan köşe?

Sınavlar 2013 yılı,yazmayı unutmuşum.Selametle...

11 Nisan yani bugün İstanbulda yat kaptanlığı yeterliği için HUKUK sınavına girdim,aklımda kalanlar aşşağıdakilerden ibaret.

Çöp yönetim planı uygulanan gemilerde çöp türleri kaça ayrılır?

Yük gemileri için denize elverişlilik belgesinin verileceği EN FAZLA süre?

Bazı gemi örnekleri verilmiş ve hangi tip geminin liman çıkış harcına tabi olduğu sorulmuş?

Liman çıkış belgesinin süresi?(Gemilerin teknik yönetmeliği madde 7'de Mevcut bilgisi)

Manifestoyu kim imzalar?

24 Metreden büyük olan gemilerin denize elverişlilik belgesini veren kurum?

Fesih yetkisi,sebebinin öğrenilmesinden itibaren diye devam eden bir soruydu,süresi sorulmuş?,soruyu hatırlayamıyorum,altı güne tekabül eden mesele sanırım?

Hangisi kaptanın hizmet sözleşmesinin sona erme sebeplerinden değildir?

Gemi adamları hizmet mukavelesinde hangisi zorunlu değildir?

Kıdem tazminatının talep edilebilmesi için gereken zaman aşımı süresi?

Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-IV’ ünde belirtilen gemilerden çıkan pis sularla (tuvalet, revir, hastane ve canlı hayvan) ilgili denizlerin kirlenmesini önleyici kurallar, aşağıda belirtilen gemilere uygulanmaz.
200 GRT ’ un altında 10 kişi veya daha az kişi taşıyan bütün gemiler(Bu şık yoktu)
Bu soruyu net hatırlayamıyorum lakin uygulanabileceği GRT ve kişi sayısıda sorulmuş olabilir.Yukarıdaki şık yoktu,onu hatırlıyorum.250 Grt 15 kişiden başlıyordu şıklar.

Hangisi kurtarma yardımın unsurlarından değildir?

Kaptanın kanuni temsil yetkisini hangisi kapsar?

Aynı menfaatin aynı rizikolara karşı birden çok sigorta ettirilmesine ne denir?

Müşterek kusurlu çatmada donatanların can zararlarına karşı sorumluluğu?

Hizmet sözleşmesinden alacağın temini için açılacak davalarda zaman aşımı hususundaki yanlış olanı bulunuz?

Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi,uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-I’i, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?

Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-V’i, hangi maddelerle denizlerin kirletilmesinin önlenmesine ilişkin alınacak tedbirleri kapsar?

Mrpol 73/78 gereği,dökme zehirli sıvı maddelerle deniz kirlenmesini önlemek amacıyla özel alan olarak ilan edilmiş denizler hangileridir.(Soru biraz değiştirilerek sorulmuş)?

PSC ile ilgili bir soru vardı fakat ne soruyu nede şıkları anımsayamıyorum,alengirli ve oldukça uzun bir soruydu,mou larla ilgili olan sorularla ilgisi yoktu.

Yine şıklarını net hatırlayamadığım uzun şıklardan oluşan bir soru vardı.
Doğru olanı bulunuz başlıklı soruda,kaptanın tehlikeli yükleri uygunsuz ve tehlikeli bir biçimde taşımasının sonucunda alacağı cezadan bahsedilmiş,diğer şıkta kaptanın deniz raporu almadığında uygulanacak ceza durumundan bahsedilmiş.Malesef gerisi yok.Hipnoz lazım ;)

Şimdi soruları saydım,20'yi devirmişim yahu ;D ,şıklardan birini soru gibi hatırlamış olabilirim,marpol ekleri sorularından birisi olmayabilir.

18 Nisan GASM Merkez yat kaptanlığı yeterliği için motor sınavına girdim,vardiya zabitlerinin soruları ve formdaki hemen hemen tüm yeterlikler için paylaşılan soruları inceledim lakin sınav için fazla kapsamlı çalışmışım ;)
Bazı soruların cümle yapılarını net hatırlayamıyorum,eskiden sorulmuş olan soruları bulmak ve tüm cevap şıklarını yazmak içinde vaktim yok,kusuruma bakmayın.

1-)Yat makinelerine ilk hareket genelde aşşağıdakilerin hangisiyle verilir?
Cevap:Elektrikli marş motoru

2-)Intercooler ın görevi nedir?Cevap şıkları epeyce şaşırtıcıydı!
Cevap:Turbocharger'dan gelen(Turbonun sıkıştırdığı)sıcak havayı soğutur.

3-)Kemşaft(Eksantirik mili)ın görevi?
Cevap: Emme ve egzoz supaplarının zamanında açılıp kapanmalarını sağlamaktır.

4-)100 KW yaklaşık olarak kaç Beygir(HP) eder?
Cevap: 1 KW= 1,36 HP 100X1.36=136 Beygir.Şıklarda en yakın değer 134 beygir vardı sanırım.

5-)Karter tapasının çok sıcak olmasının sebebi sorulmuş?
Cevap:Yanıltıcı şıklar var fakat içlerinde doğrusu:Krank yataklarının yağsız kalması sonucu ısınmasıydı.

6-)Hangisiyle akü şarj edilmez?
Cevap:Marş motoru.Diğer şıklar(Alternatör,rüzgar jeneratörü,güneş panelleri,redresör,)

7-)Bataryalı ateşleme donanımının primer devresinde aşağıdakilerden hangisi bulunmaz?
Cevap:Tevzi makarası

8-)Benzin motorlarının distribütörlerinde bulunan platinlerin meme yapmaları nedeniyle açmamaları, aşağıdakilerden hangisine neden olur?
Cevap:Makinenin çalışmamasına

9-)Dizel motorlarında emme strokunda silindire aşağıdakilerden hangisi emilir?
Cevap:Hava

10-)Dizel makinelerine verilen hava sıcaklığı hangi değerler arasındadır?Soruda aşırı doldurma havası yada supercharher gibi ifadeler yoktu,yanıltıcı olsun diye herhalde.
Cevap:25-50 C

11-)Yat makinelerinde karterdeki yağın seviyesi ne ile saptanır?Cevap şıklarında yanıltıcı cevaplar var lakin
Cevap:Yağ çubuğu

12-)Dizel makinelerinin egzostlarında mavimsi duman oluşmasının sebebi nedir?
Cevap :Silindirlerde yağlama yağı yakılmasıdır

13-)Dizel makineleri ve benzin motorlarında pistonun gacın pin ile bağlandığı parça aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:Piston kolu

14-)Dizel motorlarında bir strokda sırasıyla hangi olaylar gerçekleşir?Yada Dört zamanlı motorlarda bir iş çevriminin oluşması için aşağıda belirtilenlerden hangisi geçerlidir?Bu iki sorudan biriydi.
Cevap:Emme, sıkıştırma, yanma, egzost
Cevap:Emme, sıkıştırma, genişleme ve egzost

15-)Dört zamanlı motor ne demektir?
Cevap:Krankşaftın tam iki devrinde bir iş çevrimi oluşturan makinedir

16-)Akümülatörün 6 veya 12 voltluk gerilimini 10.000-20.000 volta yükselten cihaz, aşağıdaki belirtilenlerden hangisidir?
Cevap:Endüksiyon bobini

17-)Çalıştırılan ve kontrolleri yapılan bir yat dizel ana makinesinin karter havalandırma tapasından aniden beyaz duman gelmeye başlarsa aşağıdakilerden hangisi olmuştur?
Cevap:Yakıta su karışmıştır

18-)Dört zamanlı dizel motorlarda emme strokunda silindirlere hangisi emilir?(9.Sorunun aynısı fakat 4 zamanlı ibaresi var sadece)
Cevap:Hava

19-)Bujinin tanımı vardı?Yani tanımı yapılmış buji sorulmuş?

20-)Enjektör tanımlanmış ve adı sorulmuş?

Arada çıkan abuk subuk karakterleri yani smiley'leri(Yani cümle içinde abuk kalıyorlar) ben eklemedim,ne in nesi bunlar yahu.Allah allah

Arkadaşlar bir sorum olacak
bu sınavlara girmeden sınav ücretini nasıl yatıracağız
her ders için ayrı ayrı mı para yatıracağız yoksa bir kere mi yatıracağız ?
cevabınız için şimdiden teşekkürler .

Yatırılan ücret,tüm dersler için birer kez sınav hakkı veriyor.Sınav sistemi ile alakalı ayrıntılı bilgiyi şu adresten öğrenebilirsin.
http://www.gasm-goss.com/p/goss-snavlar-ile-ilgili-bilmeniz.html

6 Mayıs 2013 İstanbul.Yat kaptanlığı yeterliliği için Seyir sınavı soruları hatırlayabildiğim kadarı ile aşşağıdaki gibidir.Eksik ve yanlış yerleri düzeltiniz lütfen.

1-)OTO-PİLOTDA NFU ÇALIŞMASINDA GERİ BESLEME HANGİ İŞLEVE SAHİPTİR?
Cevap: Pusuladaki pruva değeri ile emredilen rota değeri arasındaki farkı kompütüre bildirir.

2-) Manyetik pusulada geminin başındaki ve kıçındaki daimi mıknatısiyet nasıl gösterilir?
Cevap: P
3-)AIWRG Kısaltmasının anlamı nedir?
Cevap: Fenerin devamlı olarak ard arda renk değiştirdiğini.

4-)Serbest dönen cayroskop hangi yönü muhafaza eder?
Cevap: Eksen yönünü(Kuvvet uygulanmadığı için bu doğru cevapmış,uygulansaydı kuzey güney yönünü olacakmış).

5-) Doppler Paraketeler ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur ?
Cevap: 200 metreden daha derin sularda, doppler paraketelerin çoğu otomatik olarak su (Water track) konumuna geçerler.

6) Radarın asgari menzilini belirleyen parametrik değer aşağıdakilerden hangisidir ?
Cevap: Pals genişliği

7-)Kuzey Kardinal şamandıraların ışık karakteri aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: VQ

8-) “M” kısaltmasının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:Çamur

9-) Sığlıkların ve su altı kayalarının olduğu yerde seyrederken emniyetli seyir yapabilmek için bir çok yöntem uygulanır. Aşağıdaki yöntemlerden hangisi yanlıştır?
Cevap: Sadece Elektrikli iskandil devamlı takip edilir.

10-)Hollanda paraketesi sorusu vardı,değerleri hatırlayamıyorum lakin gemi boyu feet verilmişti dolayısıyla feet formülü ile çözdüm.
Cevap: Sürat(Mil)=0.592 X Gemi boyu(Feet) / Zaman(Saniye)

11-)CDMVT sorusu vardı.Manyetik pusula ile 112 derece rotasına giderken doğal sapma 2 derece E ve yapay sapma 4 derece W ise hakiki kaç dereceye gidildiği sorulmuş?
Cevap: 110 Derece

12-)110 derece rotasına 10 Knot sürat ile seyreden bir gemi,rüzgarı sancak 30 dan ve 50 mil olarak buluyor,hakiki rüzgar yönü ve hızı?
Cevap: 147 Derece 41 Mil/Saat

13-)Su altı çalışması yapan bir teknenin kısıtlı görüş hallerinde vereceği ses işareti sorulmuş?
Cevap:İki dakika aralıklarla bir uzun iki kısa

14-)Demirdeyken tarama ve su altı işleriyle uğraşan bir teknenin kısıtlı görüş hallerinde vereceği ses işareti sorulmuş?
Cevap : Manevrası kısıtlı sınıfına girdiği için demirli teknelerin vermesi gerektiği ses işaretleri yerine iki dakika aralıklarla bir uzun iki kısa vermelidir.

15-)Su çekimi nedeni ile sınırlı teknenin gündüz işareti?
Cevap:Siyah silindir

16-)Sırasıyla soldan sağa doğru 1.Sırada Manevra kabiliyeti kısıtlı teknenin,2.Sırada ağ balıkçılığı yapan teknenin ve 3.Sırada trol balıkçılığı yapan teknenin fenerleri ,teknelerin üzerinde foto olarak verilmiş ve cevap şıklarında karışık olarak sıraya konulmuş.Bu fenerlere benzer fenerleri taşıyan diğer görevli tekneleri,kafa karıştırıcı unsur olarak yanlış şıklara eklemişler,kılavuz teknesi gibi…
Cevap: Örneğin 2.Ağ balıkçısı /1.Manevrası kısıtlı/ 3.Trol balıkçısı

17-) Boyu 50 Metreden kısa,trol balıkçılığı yapan ve gece ağlarını toplayan teknenin göstereceği fenerler sorulmuş?Seyir halinde ibaresi varmıydı hatırlamıyorum!Vardı galiba,borda ve pupa fenerlerinide aramak lazım şıklarda.
Cevap:Borda fenerlerini,bunların gerisinde ve üstünde dikey bir doğru üzerinde ufkun her tarafından görünür üstte yeşil ve altında beyaz fener.Kıçta pupa feneri.Borda fenerlerinin gerisinde ufkun her yönünden görünür dikey bir doğru üzerinde,üstteki beyaz,alttaki kırmızı iki fener gösterir.

18-)Demirli bir geminin güvertelerini aydınlatma zorunluluğu için gereken boy uzunluğu sorulmuş?
Cevap: 100 Metre

19-)Teknelerin birbirlerini gördüklerini varsaymaları için?
Cevap: Bir teknenin diğerini gözle görmesi yeterlidir.

20-)Su çekimi nedeniyle manevrası kısıtlı bir tekne olarak(Gece fenerleri yada gündüz işareti verilmişti,açıklama yok soruda),sancak baş omuzlukta yada 30 da,boyu 50 metreden büyük,yedek çeken,yedek boyu 200 metreden fazla olan ve rotasından ayrılma gücü olmayan(Manevra yapma gücü kısıtlı olan) bir tekne görüyoruz,ne yapmalıyız?(Gördüğümüz teknenin bilgileri fener olarak verilmiş soruda!)
Cevap: Hızımızı azaltarak bu teknenin pruvamızdan geçmesini bekleriz! (Denizde çatışmayı önleme tüzüğü kural 18 (d)(i) ).

Olur olmadık çıkan emoticon(Smiley) lar nasıl iptal ediliyor,bilgisi olan varsa paylaşsın lütfen.

8 mayıs 2013 te seyirden tekrar girdim..sonuç 35:((((
sorulardan birkaçı aklımda
1.ağlarını toplayan torll teknesinin ışıklarını sormuş
2.100.000 mumluk fenerin nominal görünme mesafesi cevap:19,5 mil
3.kanalda geçilmek istenen tekne olumsuz işaretini nasıl verir
4.cdtmv hesabı vardı
5.kaç metreden itibaren gemiler güvertelerinde işi ve aydınlatma için ışıklarını yakmak zorundadır cevap :100 metre
6.dar boğazda engelin ya da dönemeçin arkasındaki görünmeyen gemiye verilen işaret nedir cevap :1 uzun düdük
7.boyu 50 metreden uzun gemilerin göstermek zorunda olduğu ışıklar ve görünme mesafeleri
8.su dalgası şeklinde devam eden harita işaretini sordu.

şimdilik bukadar... bana yeni soruları içeren kaynak hakkında bilgi veren olursa sevinirim..
biran önce tek dersi verip kaptanlığa geçmeliyim
yoksa eşi çocuğu bırakıp uzak yol elektrik zabitliğine çıkmak zorunda kalacağım

Muhterem!Denizde çatışmayı önleme tüzüğüne çalışmanızı öneririm.Sorulara odaklanmayın bence.Malum,dersin adı seyir ve çatışmayı önleme.Ortalama 6-8 soru çatışmayı önlemeden geliyor!Tüzüğü baştan sona bilmenizin mesleki icra açısındanda yararı çok olacaktır,hülasa 8 soruyuda garanti bilmenizi sağlayacaktır.Kabaca,uluslararası deniz şamandıralama sistemleri,fener karakterleri,hollanda paraketesi,yatay ve düşey sextant açısı ile mesafe bulma,fenerlerde coğrafi mesafe bulma vb,harita ve semboller,rota ve rota açıları,radar ve diğer yardımcı ekipmanların tanım ve ayarları ile ilgili çıkmış sorular vb konulara biraz bakmanız halinde sınavı çok rahat geçersiniz!CDMVT'den yada cayro hatası yada hakiki,nispi kerteriz ve rota sorularından yapmanıza bile gerek kalmaz.Kaldıki bu konulardada varation sapma düzeltmesi ve devation tablosundan değer bulunan yada fark bulunan çetrefilli soruların dışında kolay olan sorularıda biraz çalışmanız halinde çözersiniz,manevra levhası ile rüzgar ve akıntı problemini çözmesenizde olur ;) .Ben ilgili derslerin hem konularına hem soruların ve diğer yeterliliklerin sorularına(Vardiya zabitlerinin vardiya standartları dersindeki,seyir,gemi manevraları dersindeki çatışmayı önleme sorularınada çalışmıştım) bakıyorum çalışırken.Tabiri caizse,kaçarı kalmıyor böylelikle.Umarım çalışabilmek için gereken zaman ve imkanı bulabilirsiniz.Eski soru bankası ve dfs markette satılan soru bankası ve forumdaki sorular zaten fazlasıyla yeterli,konularada vakit ayırmanız sonucunda mesele çözülür Allahın izni ile.Selametle...

Muhterem!Denizde çatışmayı önleme tüzüğüne çalışmanızı öneririm.Sorulara odaklanmayın bence.Malum,dersin adı seyir ve çatışmayı önleme.Ortalama 6-8 soru çatışmayı önlemeden geliyor!Tüzüğü baştan sona bilmenizin mesleki icra açısındanda yararı çok olacaktır,hülasa 8 soruyuda garanti bilmenizi sağlayacaktır.Kabaca,uluslararası deniz şamandıralama sistemleri,fener karakterleri,hollanda paraketesi,yatay ve düşey sextant açısı ile mesafe bulma,fenerlerde coğrafi mesafe bulma vb,harita ve semboller,rota ve rota açıları,radar ve diğer yardımcı ekipmanların tanım ve ayarları ile ilgili çıkmış sorular vb konulara biraz bakmanız halinde sınavı çok rahat geçersiniz!CDMVT'den yada cayro hatası yada hakiki,nispi kerteriz ve rota sorularından yapmanıza bile gerek kalmaz.Kaldıki bu konulardada varation sapma düzeltmesi ve devation tablosundan değer bulunan yada fark bulunan çetrefilli soruların dışında kolay olan sorularıda biraz çalışmanız halinde çözersiniz,manevra levhası ile rüzgar ve akıntı problemini çözmesenizde olur ;) .Ben ilgili derslerin hem konularına hem soruların ve diğer yeterliliklerin sorularına(Vardiya zabitlerinin vardiya standartları dersindeki,seyir,gemi manevraları dersindeki çatışmayı önleme sorularınada çalışmıştım) bakıyorum çalışırken.Tabiri caizse,kaçarı kalmıyor böylelikle.Umarım çalışabilmek için gereken zaman ve imkanı bulabilirsiniz.Eski soru bankası ve dfs markette satılan soru bankası ve forumdaki sorular zaten fazlasıyla yeterli,konularada vakit ayırmanız sonucunda mesele çözülür Allahın izni ile.Selametle...[/QUOTE

BU yazılanlara katılmamak ne mümkün ...

Muhterem!Denizde çatışmayı önleme tüzüğüne çalışmanızı öneririm.Sorulara odaklanmayın bence.Malum,dersin adı seyir ve çatışmayı önleme.Ortalama 6-8 soru çatışmayı önlemeden geliyor!Tüzüğü baştan sona bilmenizin mesleki icra açısındanda yararı çok olacaktır,hülasa 8 soruyuda garanti bilmenizi sağlayacaktır.Kabaca,uluslararası deniz şamandıralama sistemleri,fener karakterleri,hollanda paraketesi,yatay ve düşey sextant açısı ile mesafe bulma,fenerlerde coğrafi mesafe bulma vb,harita ve semboller,rota ve rota açıları,radar ve diğer yardımcı ekipmanların tanım ve ayarları ile ilgili çıkmış sorular vb konulara biraz bakmanız halinde sınavı çok rahat geçersiniz!CDMVT'den yada cayro hatası yada hakiki,nispi kerteriz ve rota sorularından yapmanıza bile gerek kalmaz.Kaldıki bu konulardada varation sapma düzeltmesi ve devation tablosundan değer bulunan yada fark bulunan çetrefilli soruların dışında kolay olan sorularıda biraz çalışmanız halinde çözersiniz,manevra levhası ile rüzgar ve akıntı problemini çözmesenizde olur ;) .Ben ilgili derslerin hem konularına hem soruların ve diğer yeterliliklerin sorularına(Vardiya zabitlerinin vardiya standartları dersindeki,seyir,gemi manevraları dersindeki çatışmayı önleme sorularınada çalışmıştım) bakıyorum çalışırken.Tabiri caizse,kaçarı kalmıyor böylelikle.Umarım çalışabilmek için gereken zaman ve imkanı bulabilirsiniz.Eski soru bankası ve dfs markette satılan soru bankası ve forumdaki sorular zaten fazlasıyla yeterli,konularada vakit ayırmanız sonucunda mesele çözülür Allahın izni ile.Selametle...

Hocam seyir ancak böyle özetlenir.

Arkadaşlar birde sesli bir çalışma modülü(programı) varmış. yalış soruya tıklayınca uyaran bir slayt gösterisi gibi bunu gören bilen var mı?

Uzun bir aradan sonra tekrar selam arkadaşlar ...

07.02.2014 tarihinde denizde güvenlikten 2. Hakkıma girdim aklımda kaldıgınca soruları size aktarmak istiyorum ..

--- Karbondioksit basınç tüpleri kaç yılda bir basınç kontrolü yapılması gerekiyor ?

---- Helyograf nedir ?

---- Kaza yerinde gerekli tıbbi araç gereçler ile tıbbi personelin yaptıgı yardım nedir ..

---- Hangi yangınlarda su ve köpük kullanılmaz ?

---- Aşağıdakilerden hangsi ferdi canlı kalma aleti yada techizatı dır ?

---- 0 derece suya düşen bir kişi ne kadar hayatta kalır ?

---- Yedekleyen yada yedeklenen gemilerde hangi gurup bulunmasına gerek yoktur ?

----- Denize düşen birinin sürekli hareket halinde kalması ne işe yarar ?

----- Birde yedeklemede kaloma miktarı ile ilgili bir soru vardı ama tam hatırlayamıyorum ...

şimdilik hatırladıklarım bu kadar aklıma geldikçe burda paylaşmaya devam ederim .. BU arada kısa bir not , bu site üzerinden yat kaptanlıgı hazırlık soru bankası almıştım ve denizde güvenlik ile gemicilik ve tekne kullanma sınavlarına girdim her iki sınavdada soru bankasında buluna soruların bire bir olarak 9 adeti sınavlardada karşıma çıktı ve 2 sınavıda geçmemde çok büyük katkısı oldu ..

Arkadaşlar merhaba. 3 tür yat kaptanlığı seyir sınavına giriyorum 45 le çakıyorum. En son bugün girdim aklımda kalan soruları paylaşayım.

1- Amerikanın nokfort adalarına giriş yapmakta olan gemi pruvasında kırmızı üzeri yeşil şeritler olan şamandırayı gördüğünde kaptanın davranışı ne olur?

2- Deniz dibi yapısı istiridye olan yerin sembolü ne ile gösterilir?

3- Boyu 25 metre olan teknenin göstermesi gereken fenerler ve görülme mesafeleri?

4- Oto pilotun geribesleme düğmesiyle ilgili bir soru vardı

5- Yetişen tekne yetişilen teknenin hangi fenerlerini görürse yetişmiş sayılır?

6-Demirli bir geminin güverte ışıklarını göstermesi mecburiyeti için kaç metre olması gerek?

7-Kısıtlı görüş koşullarında 140 metre boyunda bir gemi hangi ses işaretini verir?

8-Yetişen teknenin vermiş olduğu ses işaretine olumsuz cevap veren tekne hangi ses işaretini verir?

9- haritada 135 rotasına gitmek için hazırlık yapıyoruz. bölgedeki doğal sapma 3E yapay sapma 1W olduğuna göre pusulamıza hangi rotayı girmemiz gerek?

10- aşağıdakilerden hangisi sis işaretlerinde kullanılan terimlerden değildir?

11- hakiki ve nispi kerterizle ilgili bir soru vardı

Arkadaşlar şimdilik aklımda kalanlar bunlar. cevapları yazmadım sizi yanıltmak istemem. zaten çok bilseydim 45 almazdım. bana önerebileceğiniz çalışmak için bir kaynak ismi söylerseniz sevinirim. Saygılar.

deniz hukuku sınav da çıkanlar

40 – DENİZ HUKUKU VE ULUSLARARASI DENİZCİLİK SÖZLEŞMELERİ

1. Aşağıdakilerden hangisi Deniz Hukuku’nun özellikleridir?
A) Ulusaldır ve yenilikçidir
* B) Muhafazakardır ve uluslararasıdır
C) Yenilikçidir ve uluslararasıdır
D) Yenilikçidir ve bölgeseldir
E) Muhafazakardır ve ulusaldır

2. Aşağıdakilerin hangisi TTK.md.851/1’e göre gemi sicil kaydının terkini (silinmesi) için şart değildir?
A) Malikin talebi
B) Kurtarılamayacak şekilde batması
C) Tamir kabul etmez hale gelmesi
D) Türk Bayrağını çekme hakkını kaybetmesi
* E) Navlun getirecek surette yolcu veya yük taşıma kabiliyetini zayi etmesi (kaybetmesi)

3. Kaptanın kanuni temsil yetkisi’ni aşağıdakilerin hangisi kapsar?
* A) Donatanı, taşıyanı, yükü ve yük ilgililerini temsil
B) İşveren vekili olarak sadece donatını temsil
C) İşveren vekili olarak sadece donatanı ve donatma iştirakini temsil
D) Taşıyanı tüm yük ilgilerine ve konişmento hamillerine karşı temsil
E) Emrindeki gemiadamlarını temsil

4. Donatanın gemi adamlarının fiillerinden doğan sorumluluğunun hukuki niteliği hangisidir?
A) Sınırsız
B) Sınırlı şahsi
* C) Sınırlı ayni
D) Sınırsız şahsi
E) Sorumluluğu yoktur

5. Aşağıdakilerin hangisi navlun sözleşmesine taraftır?
A) Yükleten – gönderilen
B) Taşıtan – yükleten
* C) Taşıtan – taşıyan
D) Taşıyan – gönderilen
E) Taşıyan – broker

6. Aşağıdakilerden hangisi TTK.md.1226/3 gereği kurtarma yardım ücretinin belirlenmesinde 1.derecede göz önüne alınacak hususlardan değildir?
A) Kurtarma yardım mesaisi
B) Elde edilen netice
* C) Emniyet altına veya kurtarılan şeylerin değeri
D) Göze alınan ve maruz kalınan tehlike
E) Kurtarmada tehlikeye sokulan malzemenin değeri

7. Aşağıdakilerden hangisi, TTK md.1230 gereği; makinalı gemilerde kaptan hariç, baş mühendis dahil, gemi adamlarının tümünün kurtarma yardım alacağının miktarını gösterir?
A) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra %10
B) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/2
C) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/3
D) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarılmadan 1/8
* E) Kazanılan kurtarma yardım ücretinden masraflar çıkarıldıktan sonra 1/6

8. Aynı menfaatin aynı rizikolara karşı birden çok sigortacılara sigorta ettirilmesine ne denir?
A) Aşkın sigorta
* B) Çifte sigorta
C) Güvenceli sigorta
D) Teşvik sigortası
E) Tedbir sigortası

9. Aşağıdakilerden hangisi deniz sigorta muafiyetleri (deductible) ile ilgilidir?
A) Hasarlı muafiyet, hasarsız muafiyet
B) İşlemli muafiyet, işlemsiz muafiyet
C) Tekne muafiyeti, yük muafiyeti
* D) Tenzili muafiyet, Entegral muafiyet
E) Gerçek muafiyet, hükmi muafiyet

10. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
A) Hizmet sözleşmesi belli bir süre için yapılabilir
B) Hizmet sözleşmesi süresiz yapılabilir
C) Hizmet sözleşmesi belli bir sefer için yapılabilir
* D) Hizmet sözleşmesi belli bir sefer için yapılmışsa fesih ihbarıyla sona erer
E) Hizmet sözleşmesi belli bir sefer için yapılmışsa varma limanında yükün boşaltılmasıyla sona erer

11. IOPP nedir.
A) Sudaki yağ karışım miktarı
B) Sudaki zehirli madde karışım miktarı
C) Uluslararası Pis Su Arıtma Cihazı Belgesi
* D) Uluslararası Denizin Petrolle Kirlenmesini Önleme Belgesi
E) Tanker Taşıma Belgesi

12. Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)in EK-I’inde belirtilen petrol ile deniz kirlenmesini önleyici kurallar kaç GRT üzerindeki teknelere uygulanır.
A) 150 GRT altındaki tankerler
B) 150 GRT üzerindeki kuru yük gemileri
C) 350 GRT üzerindeki kuru yük gemileri
* D) 400 GRT üzerindeki tüm tekneler
E) 500 GRT üzerindeki tüm tekneler

13. Gemilerden kaynaklanan kirliliğin önlenmesi uluslararası sözleşmesi (MARPOL 73/78)’in EK-V’ de belirtilen gemilerden atılan çöpler ile ilgili kurallar kapsamında denize atılması kesinlikle yasak olan madde aşağıdakilerden hangisidir.
A) Gıda atıkları
B) Yüzebilecek olan istif gereçleri
C) Ambalaj malzemeleri
* D) Sentetik halatlar
E) Madeni şişeler

14. Deniz kirliliği durumunda müdahale edecek ekip görevini yazılı hangi çizelgede bulur.
* A) Gemi Yağ Kirliliği Acil Planında Yağ kirliliği acil istasyonundaki listeden
B) Role cetvelinden
C) SOLAS kaidelerinden
D) Uluslararası Petrol Kirliliğini Önleme (IOPP) belgesinden
E) MARPOL sözleşmesinin ilgili bölümünden

15. Aşağıdakilerden hangisi genel olarak SOLAS 74 Konvansiyonunun uygulanmayacağı gemidir?
A) Yolcu gemileri
B) Kuru yük gemileri
C) Tankerler
D) Yüksek Süratli Gemiler (HSC)
* E) Savaş Gemileri

16. SOLAS 74 Konvansiyonu içeriği aşağıdakilerden hangisi için asgari (en az) gerekliliktir?
A) Kıyı Devleti
B) Bayrak Devleti
C) Liman Devleti
* D) Uluslararası Kurumlar
E) Uluslararası Denizcilik Kuruluşları

17. Aşağıdakilerden hangisi denizde can güvenliği ile ilgili uluslararası kuralları içerir.
A) MARPOL 73/78
* B) SOLAS 74
C) LOADLINE 66
D) TONNAGE 69
E) STCW 78

18. Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri; gemilerin, yük, yakıt, su, yağ, kumanya, personel eşyası, yolcu eşyası, geminin teknesi, makinesi ve üzerinde bulunan diğer tüm ağırlıklarının toplamı ile birlikte, su üzerinde emniyetli yüzebilme yeteneğini kaybetmeden, suya batmasına müsaade edilen max derinliği göstermektedir?
I. DWT
II.GRT
III. NRT
IV. LOADLINE
V. TONNAGE
A) I,IV ve V
B) I,II,III
C) III
* D) IV
E) V

19. Aşağıdakilerden hangisi, bir plimsol markası üzerinde bulunan ve dış çapı 300 mm olan çemberin ortasından geçen çizgiyi gösterir?
A) Kış yükleme hattı
B) Tropik tatlı su yükleme hattı
C) Kuzey atlantik yükleme hattı
D) Kereste yükleme hattı
* E) Yaz Yükleme Hattı

20. (I) Yükleme hatlarının belirlenmesine yönelik kurallar,
(II) Bölgeler, Alanlar ve Mevsimsel Periyodlar,
(III) Sertifikalar.
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, Load Line 1966 sözleşmesinin Annex-I isimli ekinde yer alan düzenlemelerle ilgilidir?
* A) I
B) II
C) III
D) I,II
E) II,III

Merhaba en son girmiş olduğum Yat Kaptanlı Seyir sınavının aklımda kalan sorularını paylaşmak istedim.
1- sextant sorusu vardı, formülü bilin kolay çözersiniz.
2- fenerin görülme mesafesi hesabı vardı. bunada formül gerekiyor.
3- boyu 100 metre olan bir geminin bulundurması gereken ses aletleri nelerdir?
4- İstanbul boğazında trafik kontrol düzeninde en yetkili kurum hangisidir?
5- Akıntı seyir üçgeninin bileşenleri nelerdir?
6- Trol çeken bir teknenin gece pupadan görünüşünü vermişler. göstermesi gereken fenerleri bilmeniz gerekiyor.
7- İtalyanın cenova limanına giriş yapan geminin liman girişinde sancakta gördüğü şamandıranın renk ve şeklini nedir?
8- oto pilotta geri beslemeyi sordular
9- mayın tarama işiyle uğraşan gemiye yaklaşma mesafesi nedir?
10- fenerlerin karakterinden bir soru vardı.

aklımda kalanlar bu kadar. sınava girecek arkadaşlara başarılar dilerim.

paylaşılan bilgiler için teşekkürler buradan alıntılar yapıyorum işime yarayacağını umuyorum sınava girmiş arkadaşların bilgi paylaşımınlarının devamını bekliyorum kolay gelsin

geçen ay yat kaptanlığı motordanbu ay da hukuk ve haberleşmeden girdim ve kazandım.

arkadaşlar geriye 4 dersim kaldı ingilizce,seyir, güvenlik ve gemicilik yeni sorular varsa elinizde yollarmısınız.

teşekkürler

goss tan deneme sınavı istediğimde gelen 10 soru

1)Akıntının sürati aşağıdakilerden hangisi ile gösterilir ?
a)

SET

b)

SOA

c)

SMG

d)

TR

e)

DRIFT

2)Ölçeği 1/50000 olan bir portolonda 1 millik mesafe ölçeği 3,7 cm
olarak verilmişse, 1’ lık enlem yayının gerçek uzunluğu nedir?
a)1351.3 m
b)1850 m
c)3700 m
d)

7400 m

e)

13513 m

3)Dünya üzerindeki belli iki mevkiden geçen ve yönü sabit kerte
hattına ne denir ?
a)Mevki Hattı
b)Mevki Dairesi
c)Transit Hattı
d)Fix Mevki
e)Kaydırılmış Mevki
4)Enlemlerin meydana getirdiği küçük daireler nereye paraleldir?
a)

Boylamlara

b)

Boylam yönüne

c)

Dönüş eksenine

d)

Dönüş yönüne

e)Ekvator düzlemine
5)Herhangi bir kullanıcının uydu sinyalleri yardımıyla herhangi bir
yer ve zamanda her türlü hava koşullarında ortak bir dünya referans
sisteminde yüksek doğruluklarla hız ve zaman belirlemesine olanak
veren sistem aşağıdakilerden hangisidir ?
a)

LORAN-C

b)

OMEGA

c)

RDF

d)

NAVTEX

e)

GPS

6)

sembolünün anlamı nedir?

a)Su üstü kayası
b)Su üstüne çıkan veya örtülen kaya
c)Mercan kayası
d)Derinliği bilinen kaya
e)Tehlikeli su altı kayası
7)Oto-Pilotun rotadan kaçmalara karşı tepki duyarlığı hangi kontrol
ile ile ayar edilir?
a)PERMHELM düğmesi ile
b)COUNT RUDDER düğmesi ile
c)RUDDER LIMIT düğmesi ile
d)RUDDER düğmesi ile
e)WEATHER düğmesi
8)Karanlık süresi ışık gösterme süresinden fazla olan fenerlere ne isim verilir?
a)Sabit çakarlı fener
b)Husuflu fener
c)Sabit fener
d)İzofaz fener
e)Çakarlı fener
9)

Kıyı seyri için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır ?

a)Sığ sahile dik inilmeli veya çıkılmalıdır.
b)Nehirlerin denize döküldükleri yerlerden açık geçilmelidir.
c)Rotalar trafik akış yönüne uygun çizilmelidir.
d)Karayı iskelesinde gören gemi sahile mümkün olduğunca yakın seyretmelidir.
e)Trafik ayrım düzenine uyulmayacak ise düzenden açık seyredilmelidir.
10)Tabii (Doğal) Sapma aşağıdakilerden hangisidir ?
a)Manyetik Boylam ile Pusula Kuzeyi arasındaki açıdır.
b)Gemi bünyesindeki metal aksam, elektrik, elektronik cihazlardan
oluşan sapmadır.
c)Hakiki boylamdan itibaren doğuya E (-), batıya W (+) olarak ölçülür.
d)Pusula Kuzeyi ile Gemi pruvası arasında kalan açıdır.
e)Yer küresi üzerinde coğrafi boylam ile manyetik boylam arasında kalan açıdır.

10)

Tabii (Doğal) Sapma aşağıdakilerden hangisidir ?

a)

Manyetik Boylam ile Pusula Kuzeyi arasındaki açıdır.

b)

Gemi bünyesindeki metal aksam, elektrik, elektronik cihazlardan oluşan sapmadır.

c)

Hakiki boylamdan itibaren doğuya E (-), batıya W (+) olarak ölçülür.

d)

Pusula Kuzeyi ile Gemi pruvası arasında kalan açıdır.

e)

Yer küresi üzerinde coğrafi boylam ile manyetik boylam arasında kalan açıdır.

Geri