Yat Kaptanlığı Stajında Sigorta Dökümü isteniyor mu?

solgar78

Küpeşteci
Denizci
yat kaptanlığı kursunu bitirdim . 6 ay staj yapılması gerekiyor . güverte stajyeri olarak staj yapacağımız teknede sigortalı olmak zorunlumu ? kursu bitirdiğim yer stajyerler için sigorta gerekmez diyor ama staj bittiğinde 6 ay hizmet yaptığını gösteren bir belge için limana başvurduğunda sigorta var mı yokmu diye soruluyormuş ?

ne yapacağımızı şaşırdık .lütfen yardımmmmm

Türk bayraklı teknelerde sigorta zorunlu olduğundan eğer Türk bayraklı teknede çalışırsanız sigorta girişi ve belgeleri istenir. Yabancı bayraklı teknelerde bu durum söz konusu değildir.

Tekne eğer yurtdışına girip çıkıyorsa(buna yunan adaları da dahil) deniz polisinde veya liman başkanlıklarında giriş çıkışlarınız görünür.ek olarak tabii ki kaptandan onaylı hizmet belgeniz olacak.kontratınız da olması gerekli.eğer yabancı kontrat yabancı bayraksa eğer yeminli tercümanda çevirip notere tasdikletip bunu diğer belgelerinizle beraber liman başkanlığına verdiğinizde kabul edeceklerdir.(not:siz zaten tekne sigortası üzerinden sigortalısınız.sigortadaki adınızın geçtiği belgeyi dahi fotokopi çekip ek bir belge olarak verebilirsiniz.)

Liman başkanlığında istenen SGK Hizmet Dökümüdür, sigortalı olup olmadığının kontrolü değildir.
Yabancı bayraklı gemide çalışan gemiadamından istenmez sadece Türk bayraklı gemide çalışan gemiadamlarından istenen belgedir.

Liman Başkanlığı SSK hizmet dökümünü hangi yönetmelik veya yönergeye dayanarak istiyor bilen var mı acaba? Benim araştırdığım ve erişebildiğim mevzuatta bu şekilde bir zaruriyete rastlamadım. Sadece stajını staj defterine uygun şekilde tamamlamak vs. Var. Ben Şu anda 657 sayılı yasaya tabii olarak memur statüsünde çalışmaktayım ve SSK yaptıramam bu yüzden staj yapamıyorum. Adı üstünde bu bir stajdır, yani kişi kaptan değildir kaptan adayıdır. Mesleki yeterliliği yoktur. Bu halde bir kişinin teknede eğitim amacı dışında bulunması yani bir iş gücü oluşturması mantıken imkansızdır. Bu şekilde birini yani mesleği henüz teorik düzeyde öğrenmiş işi bilmeyen birini maaş ödeyerek tekneye almak çalıştırıyor olmak gerçek hayatta mümkün müdür? Bu sebeple bu SSK meselesi bir genelgede, yönergede filan varsa bile korkarım stajda hile olmasın diye işgüzar bir bürokratın bulduğu koyduğu ama başkaca yasalarla açıkça çelişen bir formülden ibarettir. Biliyorsunuz resmi dairelerde bürokrasi ve işi yokuşa sürmek bizde milli bir gelenektir :-)

Geri