Yat Kaptanligina Goc Gerekirmi ?

dilektuncel

Küpeşteci
Denizci
Merhaba ben yat kaptani sinavlarina hazirlaniyorum 4 dersim kaldi bunlari bitirdikten sonra goc sertifikasida almam gerekiyormu yatta calisabilmek icin. Birde mecburi staj donemi varmi ehliyeti almam icin ? simdiden tesekkurler.

4 aylik Yat Kaptantanligi kursu sonunda, zorunlu 6 ay staj yaptiktan sonra 7 adet online sinav var, ki sanirim sen 3 unu vermissin, 4 kalmis....

Yat Kaptanligi yapabilmeniz icin bilgigim kadariyla en azindan KMT (Kisa mesafe telsiz) belgeniz olmasi gerekiyor. Bu belge icin kurs sarti yok sadece randevu alip sinava giriyosunuz.

Ben gecen sene girip almistim kendim 3-4 gun calisip ilk girisimde gecmistim

Selam.Sizin merak ettikleriniz,Gemi adamları Yönetmeliğinde "Yat Sınıfı Gemiadamları Yeterlikleri"nin şartları bölümünde açıklamalı olarak yer alıyor.11.Maddeydi sanırım.
Sınav öncesi staj zorunluysa ve siz yaptıysanız stajı neden soruyorsunuz?yapmadıysanız sınavlara nasıl giriyorsunuz?Tam olarak anlayamadım durumunuzu?
Acaba Yat Kaptanlığı yeterliğini aldıktan sonra tekne nin imkan ve kabiliyetlerini kavrayana kadar ve sefer yapılan coğrafik alana hakim olana kadar gemici olarak ikinci bir deneyim süresindenmi bahsediyorsunuz?staj diye bunumu kastediyorsunuz?
İç sularda Kısa Mesafe Telsiz Yeterliği kafi zaten(2 yıl evvelinde Haberleşme dersinden geçtiğimizi gösteren belgeyle ve bir iki evrak daha vardı tabi,başvurup direkt alınabiliyordu,değişmiş demekki.)Yatta ARPA,ECDIS,Hızlı can kurtarma botu varsa onlarında eğitim belgesi gerekiyor.
Sizin görev alacağınız teknenin sınırı zaten 499 GT ve en yakın karadan da 200 mil sınırınız olacak,dolayısı ile GMDSS'e tabi olabilecek bir Mega Yat(Mega Yatlar GMDSS'e Tabi oluyormu ondan da emin değilim) zaten yeterliğiniz dışında kalacak ve GOC Almak lüzumsuz olur kanımca.GMDSS'e tabi olmayan fakat uluslar arası sularda seyir yapan teknelerde LRC yani Uzun Mesafe Ehliyeti istenir,eğitim müfredatı GOC ile hemen hemen aynı olduğu için almışken GOC Almak daha mantıklı olabilir lakin bununda araştırılmasında fayda var çünkü GOC aldıktan ve yenileme dönemi geldikten sonra hizmete bağlı olarak yenilenmesi gerektiğinde,deniz hizmeti GOC Teçhizatının olduğu bir teknede olmadıkça yenilemeyebilirler ve tekrar sınav farz olur.Hususi ve ticari yatların sefer yapacağı bölgeye(3 Ayrı Kademedeki Yat Kaptanı Yeterliğine ve teknenin Gross Tonajına bağlı olmakla birlikte) ve taşıdığı yolcu sayısına bağlı olarak bulundurması gerekli telsiz teçhizatı ve gemi adamındaki telsiz operatör yeterliğini öğrenmek lazım.Ayrıntılı olarak Gemi adamları yönetmeliğini ve Genel olarak GMDSS Sistemini okumakta fayda var,uygulamadaki incelikler içinde üyesi olduğumuz bu foruma ve liman başkanlıklarına sormakta akıllıca olur. Gözlerim kapanıyor,devrik cümlelerle yahut eksik bilgilerle yazmış olabilirim,diğer üyeler lütfen düzeltiniz.Selametle...

İlginize tesekkur ederim arkadaslar. Ben 6 yil once kursu bitirip sertifika aldigimda staj zorunlulugu yoktu bazi ozel nedenlerden dolayi gasm sinavina girmemistim simdi liman baskanligina sinav icin basvurdugumda benden 5 temel stcw istedi onu verdim ve yat kaptanligi sinavlarini bitirmek uzereyim. Konularda gordugumde bir staj mevzusudur gidiyor oyuzden merak ettim acaba sinavlar bittikten sonrami benden kabiliyetimi gelistirmek icin 6 ay staj istiyceklerama anladigim kadariyla sinavdan once boyle bir zorunluluk varmis. Oyleyse benden neden istemediler ?

Bildigim kadariyla 6 yil once sinavlara girmek icin staj zorunlulugu aranmiyordu, Yat Kaptanligi sinavlarini gectikten sonra 6 ay staj isteniyordu,

guncel olan da ise kurs bitiminde once 6 ay staj var, staj sonrasi sinavlara girmeye hak kazaniyoruz

Geri