Yazın 3 Aylık Staj Yapacağım Fakat

bjkliardii

Küpeşteci
Denizci
İlk defa staj yapacağım ve ilk defa gemiye çıkacağım için çok fazla bir bilgim yok.
Arkas firmasında güverte stajyeri olarak 1 temmuz - 17 ağustos arası çalışacağım ve bu arada nasıl bir yaşam süreceğim en ufak bir fikrim yok.
Sağlık raporum ve gemi adamı cüzdanım (4 stcw) ile 1 sene süreyle mevcut. Aşağıya şöyle bir kaç soru sıralıyorum, cevap verebilen abilerime şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Gemiye çıktığımda her işi bana mı yaptıracaklar ? (çok söylenti var)

Üstlerime nasıl hitap edeceğim? Kaptanım? Abicim? Amcacım?

Okuldaki derslerimin stajda bir faydası olacak mı? Defterimi yanımda götürmelimiyim?

Verilen işi yapamayacak potansiyelim varsa veya bir işi yaparken yorulduğumda azar yiyebilir miyim veya ne olabilir :) ?

Stajda üstlerimden bilgi almak istersem (aletlerin çalışması, gemi hakkında bilgiler vs) olumlu karşılanabilir miyim yoksa herkes kendi işiyle uğraşıp pek aldırmaz mı ?

Kendime ait bir kamaram olacak mı? Ve ger gün saat kaçta uyanıp kaçta iş yapıp kaçta dinleceğim?

Limanlarda gezme imkanım olabilecek mi? Olursa kaç saat veya kaç gün?

Son olarak 1 buçuk ay sonunda güverte stajyeri olarak maaş alabilecek miyim ve ne sizce kadar alabilirim :) (firmayı belirttim)

Bunlar dışında sizler de tecrübelerinizi, yapmam veya yapmamam gerekenleri paylaşabilirseniz çok memnun olurum. Herkese iyi forumlar dilerim.

Gemiye çıktığımda her işi bana mı yaptıracaklar ? Kaptanına ve Zabitanına göre değişir , ancak kendin gidince görebilirsin. Ben ilk stajımda vardiyadan önce , sonra aralarda çay servisi yapıyordum... Neyse..

Üstlerime nasıl hitap edeceğim? Süvariye , Süvari Bey , diğerlerine Efendi kaptan.

Okuldaki derslerimin stajda bir faydası olacak mı? Defterimi yanımda götürmelimiyim? Yanında 2 ortalı çizgisiz bir defter götür. Zira o boş defter sensin... Her öğrendiğini yazarsan ancak o zaman gelişirsin.

Verilen işi yapamayacak potansiyelim varsa veya bir işi yaparken yorulduğumda azar yiyebilir miyim veya ne olabilir ? Mutlaka ilk stajın olduğunu belirt.

Kendime ait bir kamaram olacak mı? Ve ger gün saat kaçta uyanıp kaçta iş yapıp kaçta dinleceğim? Eğer arkas stajeriysen , evet. Dinlenme saatin hiçbir zaman stabil olmayacaktır.

Limanlarda gezme imkanım olabilecek mi? Olursa kaç saat veya kaç gün? Limanda kalış sürenize göre değişir. 2. veya 3. zabit nezaretinde gezebilirsin ' BELKİ '

Son olarak 1 buçuk ay sonunda güverte stajyeri olarak maaş alabilecek miyim ve ne sizce kadar alabilirim? Tahmini 600 dolar.

Stajda üstlerimden bilgi almak istersem (aletlerin çalışması, gemi hakkında bilgiler vs) olumlu karşılanabilir miyim yoksa herkes kendi işiyle uğraşıp pek aldırmaz mı ? Sadece cihazın adı ve ne işe yaradığı gibi geniş cevapları olan sorular sor , bununla şunu yapabilir miyiz gibi dar cevapları sorular yöneltme.

Limandayken 3.veya 4.kaptanla beraber (cargo)operasyon vardiyası tutarsın.Seyirde 2.kaptan,3.kaptan yada 4.kaptanla beraber seyir vardiyası tutarsın.bu konuda seni 2.kaptan yönlendirecektir.seyir vardiyasından arta kalan zamanlarında da zabitin ile birlikte çalışırsın,yada sana amirin tarafından verilen işi yaparsın.tabi bu esnada istirahatini de yapman gerekecek.konteyner gemisi olduğu için limanı bol olur.bazen birgün,bazen saatler alır varmak,bazen daha fazla olabilir limanlar arası.biraz zorlanırsın ama daha sonra yapacağın işleri ezberlersin herşey rutine varır.Sana tavsiyem girişken olman yönünde,bilmediğin bir şeyi çekinme SOR.kimse sana neden birşey bilmiyorsun veya çok soru soruyorsun demeyecektir.Allah utandırmasın.Selametle...

Okuduğun okulda bir üst sınıflarından uzun uzun bilgi alabilirsin, hatta staj yapacağın şirkette belki staj yapacağın gemide daha önce staj yapmış birisini bulabilirsin.

Staja gitmeden önce sana Staj Defteri verecekler. O defterde, yanına alacağın çorap sayısı bile yazılı. Açıp bir okumanı tavsiye ederim. Staj dönüşü o defterdeki soruların cevaplanmasını isteyecekler sende. Bu yüzden staj defterini kesinlikle oku, bilmediğin konularda gemideki zabitlerden yardım iste.

Gemi kaptanına: Süvari Bey
Zabitana: Efendi Kaptan/.... Kaptan/Eğer senin okulundan mezun ise Abi
Baş Mühendise: Çarkçıbaşı
Reis/Aşçı: Aynı
Gemiciler/Yağcılar: .... Usta (eğer yaşça senden epey büyüklerse isimlerinin sonuna usta eklersen daha nazik olur, genç olanlara direk adıyla hitap edebilirsin)

Boş defter çok güzel bir tespit. Öğrendiğin herşeyi kendi yorumunla yazarsın. İlk stajın ve sorumlulukların olmamasından dolayı herhangi bir konuyu bilmemen, sıkıntı oluşturmaz. Sorarsın, anlatırlar. Bol bol not al. Ama aynı konuları tekrar tekrar sormanı tavsiye etmem. Herkesin kendi sorumlulukları var ve konteynır gemisinden söz ediyorsun, yoğunluk had safhada olacak. Aletlerin çalışmasını öğrenmek için sana kısa bilgi verirler illaki. Sen de manuallerini açıp detaylıca öğrenirsin.

Daha yolun başındasın. İçine gireceğin ortam ne kadar önemliyse, senin de tavır, davranış ve girişkenliğin de o kadar önemli. Asla çakallık, tembellik yapma. sana verilecek işler zaten ıvır zıvır işler olacaktır, şablon, kitap düzeltmesi vs. Köprüüstü, güverte, makina her tarafta bulunmaya çalış.

Staj çok önemlidir. İyi değerlendir.

kardeşim sen yardımcı vardiya zabitisin her ne kadar stajyer durumunda olursanda efendi kaptan yerine isim ve son ek olarak abi abla şeklinde hitab et cunku zabit kadrosu arasında yer alıyosun onun haricinde abin cok guzel yazmış yardımcı olmuş allah yardımcın olsun ..

Geri