Yeni Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası

Kaptan Sakin TÜRK

Kıdemli
Site Yetkilisi
Dekan
Yeni Sigortalar Kanunu ve Genel Sağlık Sigortası

01 Ocak 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe giren ve 1 Mart 2012 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile artık re'sen tüm vatandaşlarımız sigortalı olacaktır.

Türk Bayraklı Gemide Halihazırda Sigortalı Çalışanlar
Sigortası devam etmekte olan ve en az 90 günlük periyotta sigortalı bulunanlar işten ayrıldıklarındandan sonra geçen 10 günü takip eden 1 ay içerisinde Gelir Testi yaptırmaları gerekmektedir. Gelir testi ile ailenizin geliri ölçülmekte ve aynı ikamet adresinde yaşayan ailede kişi başına düşen ortalama geliri tespit edilmektedir.
Bu gelir testi sonucuna göre prim belirlenmekte ve SGK tarafından her ay prim borcu yansıtılmaktadır.

Tekrar işe başladıklarında Genel Sağlık sigortaları sona erecek ve işveren tarafından devam ettirilecektir.

İşten ayrıldıkları halde Gelir testi yaptırmayanlar;
886,50 TL tutarındaki idari para cezası ve
Her ay en yüksek prim olan 212,76 TL prim ödemek zorunda kalacaklardır.

Yabancı Bayraklı Gemide Halihazırda Sigortasız olarak Çalışanlar
Yabancı Bayraklı gemilerde çalışan gemi adamları eski sistemde yurtdışında çalıştıklarından sigortadan muaf oluyorlardı. Yeni sisteme göre artık yabancı bayraklı gemide çalışanlar aşağıdaki yollardan birini izleyecekler.

1-) İsteğe Bağlı Sigortalılık
İsteğe bağlı sigortalılık en az prim ödeme tutarı 2012 İlk yarıyıl için 283,68 TL, İkinci yarıyıl için 300,96 TL olarak belirlenmiştir.

2-) Genel Sağlık Sigortası

Genel Sağlık Sigortasında işsiz olduğunuzu beyan ederek aynı ikametgah adresinde yaşayan ailenizin tüm gelirleri toplanır ve ortalaması alınır.
Alınan ortalama;
Brüt Asgari Ücretin 1/3'ü ile Brüt Asgari ücret (295,50 TL-886,50 TL) Arasında ise:
Aylık Ödeyecekleri prim: 35,50 TL
Brüt Asgari Ücret ile Brüt Asgari ücretin iki katı (886,50 TL ila 1773 TL) arasında ise:
Aylık Ödeyecekleri prim: 106,38 TL
Brüt asgari ücretin iki katından
(1773 TL ve üzeri) daha fazla ise veya Gelir Testi yaptırmayanlar:
Aylık Ödeyecekleri prim: 212,96 TL olarak belirlenmiştir.

Tutarlar asgari ücrete orantılı olduğundan değişimlerden etkilenecektir.

Prim borcunu ödemeyenler sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı gibi üzerlerine kesilen prim borcu icra yoluyla tahsil edilebilecektir.

Üzücü olayların yaşanmaması açısından meslektaşlarımızın konuyu ilgi ile takip etmeleri gerekmektedir.

Düzenleme zaten yururlukte, su vakte kadar gelır testı yaptırmayan yada adresını yurtdısında gostermeyen gemı adamlarının zorunlu olarak gss kapsamına alınıp adlarına ssk prım borcu baslamıstır.
Yabancı bayrakta calısanlar ya her ay gelırlerı oranında ssk prımı yatıracaklar yada adrese dayalı kayıt sıstemınden ıkametgah adreslerını yurtdısı, gemı olarak duzenleyecekler.

Yurtdısındayken gssden muaf olunuyor.

yabanci gemilerde calisanlar askerlik haric bir muhasebeciyle anlasip aylik sgk pirimi odeyip ssk li olabilirler secenekler cok onemli olan ssk dan ayrilmadan cezali duruma dusmemekdir......

nerdek düdükleyeceklerini şaşırdı bu hükümet asgari ücret alan ne yapsın kirasınımı versin zamlı doğalgaz elektriğinimi ödesin evinimi geçindirsin çocuğunamı baksın ne yapsın böyle o.çocuğu bir hükümet daha görülmedi ulan diğer ülkelerde hükümet vatandaşına işsizlik maaşı veriyor ( bizim asgari ücretten daha fazla ) üstüne sigorta sağlık hizmetlerinden her türlü ücretsiz faydalanıyor bizim ülkemiz ne yapıyor?? yeter artık bıçak kemiğe değil boğazmıza dayandı bu hükümete koyun olmadığını göstermesi lazım milletin... yetti artık bu şerefsizlerin bizi koyun gibi güttüğü...

borcunuzu şu adresten sorgulayabilirsiniz:
https://sgk.ziraatbank.com.tr/

TC Kimlik numaranızı yazdıktan sonra listeden GSS Prim'i seçin.

bir de merak ettiğim bu borç yüzünden sıkıntı yaşamış olan var mı? ne bileyim herhangi bir emlak veya araç alımında devir esnasında karşınıza bu borcun çıkma ihtimali var mı?
henüz icraya başlamadılar sanırım, yanılıyor muyum?

sıkıntı sadece hastaneye işiniz düşerse olur borcunuzu ödemeden tedavı muayene olamazsınız tek yol özel hastane o zamanda,ama bırıken borclara faız biniyor o pek ıyı bırsey degıl zaten secımlerde yıne bı af cıkartırlar gene :) acıkcası yabancı bayrakta calısmıssanız ve ayrıldıktan sonra herhangı sgk kurumuna basvurmazsanız kımsenın aradıgı sordugu yok zaten gemıden ayrılınca devletın ıstedıgı gıbı basvursan en az 250 aylık bındırıcek ,arkadas Turk bayraklıda calısıyordu 3 ay sonra malum sure doluyor işssizim dıye basvurdu eve gelıp gelır tespıtı yapmıslar 35 tl mı neye baglamıslar ,sacma sapan ısler sen denızcılere hem yıpranma vermeyeceksın bırde en ust sevıyeden para yolmaya kalkacaksın,Turk bayrakta calısanlar 3 ay dolduktan sonra daha uzun sure karada kalacaksanız işssizim dıye basvurun gemıden ayrılınca gıdersenız maaş bordronuza göre hesap cıkartırlar yabancı bayrakta calısanlar hıc bulasmasın cunku yurtdısı görunuyorsunuz gıdın kendınıze özel saglık sıgortası yaptırın

Bu hükümetin alacaklarından af çıkarttığını hiç görmedim ancak AKP düşünceliler birliği üyelerinden borcu olan varsa; Neden olmasın.
Birkaç köprümüz daha var satılacak.

önce biz denizcilere verdiğiniz bilgier sonucu aydınlattığınız için teşekkürler.
SORU: emekli olup yabancı bayraklıda çalışanlar için yasa ne içeriyor.aydınlatırsanız sevinirim.yazımı okuyup emekli evinde otursun demesin lütfen.3 çocuk üniversitede okutmak emeklilik geliriyle olmuyor.saygılar

Bu hükümetin alacaklarından af çıkarttığını hiç görmedim ancak AKP düşünceliler birliği üyelerinden borcu olan varsa; Neden olmasın.
Birkaç köprümüz daha var satılacak.

Sn. Kaptan Sakin Türk kardeşim köprüler neyse de geleceğimiz ile ilgili bazı şeyleri elden çıkarmasalar. Bu alacaklar konusu ile ilgili bir bilgilendirme yapmayı da vatandaşlık görevi sayıyorum. Umarım buraya bakan arkadaşlar kendileri ile ilgili şimdi örnek vereceğim durumlar ile karşı karşıya kalmazlar.
Yaklaşık 7 sene önce almış olduğum bir daire ile ilgili tarafıma vergi borcu çıkartmışlar. Sordum madem böyle bir durum söz konusuydu neden zamanında beni bilgilendirmediniz de 7 sene geçmesini bekleyip ana borcun üzerine bir o kadar faizi işletip şimdi bunu bana ulaştırıyorsunuz? Memurun cevabı o kadar basit ki yapılmıştır deyip kestirip atıyor. Devletin kurumu her zaman haklıdır vatandaş haksızdır siz biraz sorgulayınca cezada indirime gidiliyor çünkü siz belediyede kat mülkiyetli tapuyu çıkartmışsınız bunun için ödenmesi gereken ne ise ödemişsiniz ama yine karşınızda bir borç var. Çünkü Devletin kurumları birbirinden bihaber. Hakkını aramaya kalksan avukat ve mahkeme masrafları astarı yüzünden pahalıyı mal olacak ve ne yazık ki içime sinmesede mantıklı olanı tercih etmek zorunda kalıyorsun ve gidip ödüyorsun. Bir hatırlatma daha yapayım kesinlikle bu tür durumlar ile ilgili ödeme yaptıysanız dekont yada makbuz ne ise saklayın günün birinde haklılığınızı ıspat için gerekli oluyor yoksa bu kurumlar aynı meblağı size ikinci kez ödettirebilirler.

Siz siz olun herhangi bir alım satım sonrasında yada konu başlığı gibi Devletin kurumları ile ilgili işlerinizde çok hassas olun borcunuz var mı yok mu iyi öğrenin aksi takdirde seneler sonra size en yüksekten hesaplanmış faiziyle ödettirmesinler.

biraz once borcuma baktım 1894.21 tl borcum varmıs hıc haberım yok yasadıgımız hergun zarar allah belalarını versın turkıyede ekonomı cok ıyıymıs ama babam hala 892 tl emeklı maası alıyor subatın 26sınde ben cektım yazıklar olsun....

ya arkadaşlar bende sorguladım az önce 2 bin lira borcum var 2 dk önce öğrendim nasıl bişi bu ya .@ daha stajerim ben nasıl öderim stajer maaşıyla. Herhangi bi şekilde itiraz etme felan şansımız yok mu buna gerçekten çok şaşırmış durumdayım şu an.

bu odedıgıımız ve odıyceğimiz gss prımlerıden yurt dısınddayken muaf oluyoruz ( yabancı bayrakta ) fakat dovızlı askerlık ıcın turkıyede sigortanın olmaması gereklı aranan sartlardan bırısı bu gss prımlerı herhangi bir sıkıntıya sebep olurmu askeerlık ıcın bılgisi olan arkadaslar paylasırsa sevinirm ...

Yabancı bayrakta calısan meslektaslarım. Gelır tespıtı yaptırmayan veya gelırı fazla cıkan arkadaslar nufusunu gelırı dusuk yakınına aldırarak her ay daha az borca gırebılırler.

Geri