Yolcu Gemileri STCW Yenileme Sınav Soruları Hkk

Chifo52

Küpeşteci
Denizci
Herkese merhabalar,

Geçen hafta girdiğim Yolcu Gemileri STCW yenileme sınavından aklımda kalan sorular aşağıdaki gibidir;
1- Cansallarında kaç adet radar transponder bulunur?
4 cansalı için 1 adet sart
2-Yedeklemede yedekleme halatını hangi taraf verir?
yedeklenen gemi
3-Yedekleme öncesi yapılan anlaşmanın adı nedir?
No cure No Pay
4-Seyir emniyeti Solas'ın kaçıncı bölümüdür?
5.bölüm
5-Yangınla mücadele sistemleri/ekipmanları Solas'ın kaçıncı bölümüdür?
Bölüm II-2
6-Can sallarının bakım periyodu kaç yıldır?
1 yıl
7-Boyu 180-240 m arası olan yolcu gemilerinde en az kaç adet can simidi bulunur?
24 adet
8-Uluslararası sefer yapan yolcu gemilerinde bulunan filikalar gemideki insan sayısının en az ne kadarını alacak kapasitede olmalıdır?
%50
8-Uluslararası sefer yapan yolcu gemilerinde bulunan cansalları gemideki insan sayısının en az ne kadarını alacak kapasitede olmalıdır?
%25
9-Kısa mesafede sefer yapan yolcu gemilerinde bulunan filikalar gemideki insan sayısının en az ne kadarını alacak kapasitede olmalıdır?
%30
10-Kısa mesafede sefer yapan yolcu gemilerinde bulunan cansalları gemideki insan sayısının en az ne kadarını alacak kapasitede olmalıdır?
%25
11-Yüksek süratli, teknelerdeki emniyet tedbirleri Solas'ın kaçıncı bölümüdür?
Bölüm 10
12-Boyu 100 m altındaki yük gemilerinde en az kaç adet can simidi olmalıdır?
8 adet
13-Boyu 60 m'den küçük yolcu gemilerinde min kaç adet ışıklı can simidi olmalıdır?
6 adet
14-Yolcu gemileri toplam insan sayısının kaç fazlası can yeleği bulundurmalıdır?
%5
15-Yolcu gemilerinde gemi terk/yangın talimleri hangi sıklıkla yapılmalıdır?
Her 15 günde 2'şer kez (Kafa karıştırıcı şık/kelime oyunu)
Normalde haftada bir yapılmalı
16-Genişleyen kare aramasının yönü hangi yöne doğru ve kaç derecelik açılarladır?
sancağa doğru 90'lik açılar
17-Garbage çöp kategorisi Marpol'un hangi ekidir?
Annex 5
18-Sewage kategorisi Marpol'un hangi ekidir?
Annex 4
19-SECA özel alanı Marpol'un hangi eki ile ilgilidir?
Annex 6
20-Yolcu gemilerinde köprüüstünde bulunan su geçirmez kapıların panosunda her bir kapı için yanan ışıklardan yeşil yanan lambalar neyi gösterir?
O bölme kapısının kapalı olduğunu
21-Hangisi gemi karaya oturduktan sonra yapılmaması gereken harekettir?
Makineyi tornistanda çalıştırmak
22-Hangisi gemi oturduktan sonra hemen yapılması gereken harekettir?
Makineyi stop etmek (Bu iki soru çok saçmaydı çünkü bu soruda tanklardan iskandil almak şıkkı da vardı..Malesef şıklar üzerinden mantık yürüterek cevaplamak zorunda kaldım)

Arkadaşlar roro/yolcu stcw ile ilgili hiçbir kaynak soru vb bulamadım.Sınavda toplam 50 soru soruluyor geri kalan 28 soruyu hatırlayamadım.Sınavdan 56 puan ile kaldım.Aklımda kalan sorular bunlar umarım yardımcı olur.Bu perşembe günü tekrar sınava gireceğim aklımda kalan değişik sorular olursa paylaşırım.

Son düzenleme:
Sorulara bakıyorum, neredeyse tamamı “ donatan “ sorusu. Ne zaman vazgeçecekler ezberletmekten merak ediyorum. Şu bilgileri bugün ezberle haftaya yarısını hatırlamazsın. Bunun yerine yolcu gemilerinde riskler nelerdir ? Acil durumlarda ne yapılmalıdır ? Gemiyi, yolcuyu, personeli nasıl kurtarırsın ? Bunlara önem verilmesi gerekirken hala hangi kitabın hangi bölümünde ne yazar ? Hangisinden kaç tane olmalı ?

İmza: Bir yolcu gemisi kaptanı

25.10.2018 Fatsa Sınav salonu sorular

Bugün Fatsa sınav salonunda yolcu gemileri gemiadamları stcw sınavına tekrar girdim ve 72 puan alarak başarılı oldum.

Aklımda kalan diğer sorular da şöyle;

1-Hangisi can salı veya gemi terkde uygulanmaz? (soru bulunamamış da üretilmiş saçma bir soru)
Cansalından atlayarak terk etmek diye bir şık vardı onu işaretledim

2-Boyu 240m'den fazla olan yolcu gemilerinde minimum .... adet can simidi olmalıdır ve bunun .... adedi kendiliğinden yanabilen ışıklı olmalıdır?
30 adet - 15 adet

3-Can filikasında .... adet paraşütlü işaret fişeği, .... adet el maytabı ve .... adet duman kandili bulunmalıdır?

4-Duman kandili suda ... dk duman vermeli, suyun ..... mm altında ..... sn duman verebilmelidir?

5-Hangisi IMO'nun "Deniz kirliliği" sözleşmelerindendir?
A) CLC/69
B) FUND
C) PAL
D) FAL
E) OPRC

6- Marpolun hangi ekleri için özel alan oluşturulmamıştır?
A) EK1 - EK2
B) EK3 - EK4
C) EK2 - EK3
D) EK5 - EK6
E) EK2 - EK5

7- Gemi terkde kullanılan ve su üstünde insanı belli bir açı ile tutan can kurtarma aracı?
Can yeleği

8- Uluslararası kısa sefer yapan yolcu gemilerinde bulunan can filikaları toplam insan sayısının min %.... can salları da toplam insan sayısının min %.... sını alabilecek kapasitede olmalıdır?
%30 - %25

9- Uluslararası sefer yapan yolcu gemilerinde bulunan can filikaları toplam insan sayısının min %.... can salları da toplam insan sayısının min %.... sını alabilecek kapasitede olmalıdır?
%50 - %25

10-İnsan sayısı 200'ü geçmeyen 500 grt altındaki yolcu gemilerinin cansalları geminin her iki tarafından denize indirilmek için kolay taşınamıyorsa her bir taraftaki can sallarının toplam kapasitesi gemideki toplam insan sayısının %...... 'sini alabilecek kapasitede olmalıdır?
%150

11-Hangisi denizde tehlike işaretlerinden değildir?
A) El maytabı
B) Paraşütlü işaret fişeği
C) Flama altında bir küre
D) 2 kısa 1 uzun düdük
E) ....
Cevap: C şıkkı

12-Hava destekli bir arama yapılıyorsa denizde arama yapan deniz taşıtı ile havada arama yapan taşıtın rotaları nasıl olmalıdır?
A) Birbirine dik yönde
B) Birbirine paralel yönde
C) Birbirine çapraz yönde
D) Paralel yönde
E) Birbirine zıt yönde

13-Hangisi Kuru kimyasal toz söndürücünün dezavantajlarındandır? (saçma bir soru)
A) Elektriği iletmez
B) Soğutma yapmaz
C) Her yangın türü için kullanılabilir
Diğer şıkları hatırlamıyorum

14-CO2 tip yangın söndürücünün özelliklerindendir?

15-Kapalı mahal yangınlarında aşağıdakilerden hangisi uygulanmaz?
Kapalı mahalin tüm elektrik sistemleri,kapı-kaportaları ve havalandırmaları açık tutulur

16-Gemide can güvenliğimizi nasıl sağlarız?
Emniyet kurallarına sürekli riayet ederek

17-Denize yeni indirilmiş ve hizmete başlayacak olan yüksek hızlı yolcu teknesinin ilk özel denetimleri ne zaman yapılmalıdır? (psc uzman sorusu gibi)

Şimdilik hatırlayabildiklerim bunlar.Zaten sınavdan 15dk'da ve gördüğüm saçma sorular neticesinde sinirli bir şekilde çıktım.Aklıma başka soru gelirse tekrar burdan paylaşacağım..

Geri