Zabitliğe Ilk Adım

yıldıray derya

Küpeşteci
Denizci
Bilindiği üzere zabitliğe ilk adımımız ağırlıklı olarak teorik Dz. eğitiminin ardından Gv.için 12aylık açık deniz stajı, gemi makinaları işl. müh. bölümü için 6 aylık açık deniz stajı ile başlar ( 2012 0cak ayından itibaren makinacılarında staj sürelerinin güverteciler gibi 12 aya çıktığını duydum) uygulamaya konuldu mu doğrusu tam bilmiyorum bende yaklaşık beş aydır doğu akdeniz seferindeyim. Denizciliğin ne kadar meşakatli bir meslek olduğunu okula devam ettiğimiz yıllarda anlamıyor farklı düşüncelere kapılıp olayı magazin tarafından görüyorduk hatta ülke, ülke gezme sevdasıyla yanıp tutuşuyorduk bu doğrudur bu işin o yönü de var ama gemide misafir değil üstüne sorumluluk verilmiş bir personel gibi baktığımızda geminin turist gemisi olmadığını her şeyin bir hiyeraşik düzen içerisinde yapıldığı bir kurallar malzumesi olduğunu stajın ilk günlerinde anlatıyorlar insana. Gemi adamı staja çıkmadan bu realiteyi maalesef anlamıyor. Yapılan iş çok basit stajyere gemide 4-3-2- zabitleri tarafından lütfedilen görev ve sorumluluklar vardır bu senin çapın, kapasiten her gördüğün uygulamalı bilgiyi kapman, sorumluluk taşıyabilmen, kişilik,saygı +sosyal durumlarınızla bizzat bağlantılıdır. Bilginiz olsun bunlardan birini veya bir kaçını ihmal ettiğinizde her zaman hoş görü ile karşılaşamayabilirsiniz ilk zamanlar bu yumuşak olsa da kafana sokmadığın ve ihmal ettiğin her türlü uygulamanın hesabını sorarlar adama.Denizcilik eğitimi kolay ama mesleğin sorumluluğu çok büyüktür stajyer demek peşinden gittiği zabit ve süvari abilerinin deneyim ve tecrübelerine her zaman ihtiyaç duyacak kişi demektir en ufak ayrıntıyı kaçırdığında kendi işini zora sokar kolayca kapacağınız tecrübeyi ertelemiş olur mesleki durumunuzu farkında olmadan sıkıntıya sokarsınız .Staj yeni bir hayat demektir staj vardır ne olup bittiğini anlamadan biter, staj vardır her gün tecrübeleri üst üste koyarak gider daha staj bitmeden zabit donanımına sahip olarak gemiden inilebilir. Bilindiği üzere staj sonu zabitlik sınavı gelir bu engeli de aştın mı 4'üncü zabit olarak çıktığın gemide staj süresince ögrendiklerinin meyvalarını toplarsın arkanda bıraktığın staj günlerinde öğrendiğin bilgilerin ve tecrübelerinin doğrultusunda sınavlarını verirsin hemde altında bulunan gemi personeline madara olmadan. Özetle staj süresince ve sonrasında üstlerin tarafından sana verilen sorumluluktan kaçmadan hatta hatta ilave sorumluluk alarak gemi ile ilgili öğrenmen gereken her türlü ayrıntıyı kaçırmadan . Unutmamalısınki üç beş sene sonra geminin , personelinden ve geminin taşıdığı yükün bütün sorumluluğunun tamamen senin sırtına yükleneceğini unutmamalısın. Yetersizliğinin vebalini hiç bir zaman başkasına yüklememelisin denizi öğrenmek isteyene her zaman fırsat sunulur bunu değerlendirebilmek bizlere kalmış kimseye fırsatlar ayağına kadar gelmez. Biz stajyerler yarinin kaptanları ve gemi makinaları.işl.mühendisleri olarak bu işin ilk basamağında başlayarak ileriki günlerimizde türk denizciliği için çalışıp uluslar arası sularda türkiyeyi temsil edeceğimizi unutmamalıyız bilgimiz ve tecrübelerimizle dünya denizcilerinin içinde birinci sırayı almalıyız memleketimiz deniz memleketi olmakla beraber dünya denizlerinde istediğimiz seviyeye gelemedik ama ufkumuz çok açık düşüncelerimizin uygulama noktasında herzaman her şartta kararlı olmalıyız inanınki başarının anahtarı budur . Vakit ayırıp bu yazımı okuyan halen eğitim ve staj gören kardeşlerime ve arkadaşlarıma yaşadığım staj tecrübemi aktarmaya çalıştım seferde olduğum için pek yazamıyorum düşüncelerimi okuyarak paylaştığınız için teşekkür ederim. Evet bizim temenni sloganımız belli pruvanız neta denizlerimiz sakin olsun arkadaşlar hepinizi allaha emanet ederim. yıldıray öncel Derya TÜRKON HOLDING

Geri