Merhaba forumdaşlar,
Stresli ve epey gecikmeli bir sınav maratonunun son ayağında bir defa anlayamadığım şekilde tökezledikten sonra 2.hakkımda son sınavımı da çok şükür vermiş bulunmaktayım.
15 Ağustos 2023 - İzmir -1430 Oturumu çıkan sorular (soruları tam yazmaya çalıştım fakat bazı kısaltmalar sebebi ile tam metin olmayabilir) Gayet kolay sorular denk geldi:
1) Elektrikli iskandil kayıtçısında kullanılan kuru tip olarak bilinen kağıt üzerinde hangi metal tozu vardır?
- Alüminyum
2) IHO standartları elektronik harita 1.Ölçek kapsamı hangisidir?
- Planlama (benim verdiğim cevap)
- Genel
Bu iki seçenek arasında bocaladım. 2.ölçek genel olduğunu hatırladım ve son kontrolde Planlama olarak seçtim.
3) Eğer gemi hızı düşükse GPS tarafından hesaplanan hız.......
- Değişmez (son kontrolde işaretlediğim cevap)
- Yaklaşık elde edilir
- Hesaplanamaz
- Doğru değildir
- Daha doğrudur
Değişmez ve yaklaşık elde edilir şıkları arasında kaldım. yaklaşık elde edilir seçtim. Son kontrolde değişmez seçeneğini işaretledim. Çünkü elektronik seyir çalışmasında bir soru aklıma geldi GPS hatası gemi hızı ile ilgili değildir diye birşeyler okumuştum.
4) Bir gemiye yeni katıldığınızda köprüüstü Radar ve Arpa'ya aşinalık kazanmak için öncelikli olarak nerede/hangi zamanlarda pratik yapılması en uygun olur?
- Gemi trafik ayrım düzeni bulunan bölgedeyken
- Gemi Açık denizdeyken
- Gemi limandan kalkmadan önce (benim verdiğim cevap)
- Gece-gündüz her vardiyaya çıktığımda
- Gemi tersaneye girdiğinde
5) 1 Gomina kaç metredir?
- 185 metre
6) Bir gemi 28° 12' N - 096° 24' E olan A mevkiinden 32° 44' N - 096° 24' E olan B mevkiine gidiyor. A ile B arası mesafe kaç mildir?
- Gemi Boylam seyri yapmış olup 34° 44'N ile 28° 12'N arasındaki enlem farkını buluruz. 4° 32' dlat. Bunu da mesafeye çeviririz. 4° x 60 = 240 ve 240 + 32 = 272 mil olarak sonuca ulaşırız.
7) G.Y.K. de seyircinin bulunduğu boylamın doğusundaki bir gök cisminin semti aşağıdakilerin hangisi ile bulunur?
- Zn = 180° - Az
Çünkü GYK'deyiz ve semt için doğuya gidilecek. 180°'den çıkararak doğudaki cismin semtine ulaşırız.
8) Notik almanakta günlük sayfalarda güneş ve ayın doğuş/batış zamanları hangi sistemde verilmiştir?
- LMT
9) Enlem farkı 8° 10'S olacak şekilde kıble rotasına giden bir geminin varış noktası 25 15N - 084 22W ise kalkış noktası nedir?
- 33° 25'N - 084° 22'W
dlat S olduğundan anladığımız gemi ilk rotasından daha güneye inmiş. Yani bizim varış noktası olan 25° 15'N üzerine eklememiz gerekiyor. Boylam ise kıble yönüne yani 180°'e gittiği için aynı olacak.
10) Düşey sextant açısı 3° 36' olarak ölçülen tepenin yüksekliği haritada 300 feet olarak okunmuştur. Tepeye olan mesafe nedir?
- 0,785 mil
Düşey sextant açısı ile mesafe formülünün feet çarpanı olanı ile derece dakikaya çevrilerek değerler yerine koyulduğunda
(300 ft / 216 dk) x 0,565 = 0,785 mil
11) Gel-git yüksek su - alçak su seviyeleri arasındaki yükseklik farkı nedir?
- Menzil (Range)
12) Şekil-B mevkiisi hangi tür mevkiidir sorusu. (İçi noktalı kare vardı EP seçtim)
- EP (emin değilim)
13) Zaman boylam bağıntısında 4 saniye kaç derecelik yaya eşittir?
- 1 dakika
14) 43°S - 092°E mevkiinden 145 NM 180° rotasına seyrediliyor. Varış mevkii nedir?
- 45° 25'S - 092°E
Bu soruda dikkat. Enlem "S" olduğu ve biz de daha güneye gittiğimiz için enlem değeri artacak. 145NM= 2° 25' olacak ve bunu 43°S üzerine ekleyerek 45° 25'S olarak buluruz. Seçeneklerde tersi yapılan seçenek de mevcuttu (yani 40° 35'S) dikkat edin.
15) Harita düzeltmeleri işlemi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
- Kalıcı düzeltme numarası düzeltmenin yanına yazılır.
16) Bir geminin pusulasının hangi hallerde düzeltilmesi gerekir?
- Hepsi doğru (bu cevabı verdim)
- Geminin yara alması çatışması
- Arızi sapmanın 5° yi geçmesi
- Gemi uzun süre tamirde kalırsa
- Uzun zaman aynı yerde bağlı kalırsa
17) RADAR'a cayro pusula değeri girilmediği takdirde resim seçimi hangisi tercih edilmelidir?
- Pick-up
- North-up
- TM
- Head-up (benim verdiğim cevap)
- Course-up
18) Radarın tespit ettiği temaslara ilişkin ekolar nerede sergilenir?
- Ekran (display)
19) Aşağıdakilerden hangisi "mevcudiyeti şüpheli" anlamına gelir?
- PA
- ED (bu seçeneği seçtim emin değilim, "existing doubtfull" olabilir diye mantıkla salladım)
- AP
- PE
- EP
20) GHA aries= 242° ve SHA * = 103° ise GHA * nedir?
- 345°
GHA* = GHA aries + SHA* ise 242°+103°= 345°
Verdiğim cevaplardan 2 tanesi hatalı. 18 doğru 2 yanlış ile 90 puan ile geçtim. 2 cevabımın hatalı olduğuna dikkat çekerim yararlanacak arkadaşlar dikkat etsin. Yanlışlarımı görüp düzelten arkadaşlar olursa çok sevinirim.
BONUS BÖLÜM:
02 Ağustos 2023 SEYİR - İzmir - 1400 Oturumu çıkan sorular (Kaldığım Sınav ki sorular çok da zor değildi günümde olmadığım bir zamandı):
1) Aşağıdakilerden hangisi akustik bir paraketeye ait bir özellik değildir?
a) Dip ekosu alınamayınca Water Track durumuna geçerek suya göre hız gösterebilir
b) 0-200 m derinliklerde yere göre hız gösterir
c) Doppler prensibinden yararlanarak hız ölçümü yapar
d) Su sıcaklığına duyarlı bir termistor içerir (Bu cevabı verdiğimi hatırlıyorum)
e) Su içine kesintisiz ses dalgaları gönderir
2) RADAR yanlış eko sorusu.
- Kenar ekosu
3) RADAR FTC ayarı işlevi aşağıdakilerden hangisidir? (Soru metnini tam hatırlayamadım)
- Zayıf ekoları gözükenden daha parlak yapar. (Emin olmamakla birlikte seçtiğim seçenek)
4) NAVTEX korsan uyarısı kodu?
- D
5) Bir yıldızın SHA ve Dec bulmak için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
- Notik almanak ve sextant
- Sadece notik almanak yeterlidir (Ben emin olmamakla beraber bu seçeneği seçtim)
Maalesef diğer seçenekleri hatırlamıyorum.
6) Geminin hızı, zaman ve akıntı değerleri dikkate alınarak bulunan mevki aşağıdakilerden hangisidir?
A) Parakete mevki
B) DR
C) EP
D) R.Fix
E) Fix (ben maalesef bunu seçmiştim)
7) Enlem 32°N ve ZC -4 olan bir bölgede ZT 140000 ve LMT141500 ise boylam nedir?
- 63° 45'E
Burada enlemi dikkate almıyoruz, ZD -4 ise merkez enlem 60°E olarak 15° x 4 ile bulunur. Merkez enlem ile 15 dk lık bir fark var. 4dk 1° ise 15dk 3,75° yi oran orantı ile bulabiliriz. 3,75°= 3° 45' yapar. LMT merkez boylam saati olan ZT'dan daha ileride, demek ki boylamımız merkez boylamdan daha doğuda. O zaman 3° 45' lık farkı 60°E boylamına ekleyerek 63° 45'E olarak buluruz.
8) 100m kaç kulaçtır?
- 1,83 metre 1 kulaç ise 100 metre = 54,64 kulaç olarak oran orantı ile bulabiliriz.
9) 077°E boylamındasınız. Saat açısı boylamdan 60° daha doğuda ve GHA aries 37° ise GHA güneş?
- Bu soruyu yanlış yaptım maalesef.
Çözümü şöyle olmalıydı.
HA = 360° - (GHA+ Long E.)
Formülde yerine koyduğumuzda; (077°+60°= 137° derece saat açısı soruda verilmiş.)
137° = 360° - (GHA + 77°)
137° = 360° - GHA - 77°
GHA = 360° - 77° - 137°
GHA= 146° olarak bulunur.
10) Manevra levhası sorusu. Rotamız 340 süratimiz 16 kts. Rüzgâr sancak 65° den 13,5 kts ise rüzgârın hakîki yön ve hızı nedir?
- Manvra levhasında vektörleri yarı yarıya azaltarak bu ölçekle çizdim. Sonuç olarak 110° ve 16kts olarak buldum.
11) Küresel seyir üçgeninin kenarları aşağıdakilerden hangisidir?
a) CoLat – CoDec - CoAlt (doğru cevap bu)
b) CoLat – CoAlt - Az (benim yanlış seçtiğim seçenek, sınav salonundan çıkıp merdivenlere geldiğimde farkettim ve artık çok geç kalmıştım)
c) CoLat – GHA - HA
d) CoLat – Az - Zn
e) CoLat – GHA – Zn
12) Hangi izdüşüm yönteminde izdüşüm düzlemi Dünya'ya bir büyük dairede teğet olur?
- Mercator (Silindirik)
13) Bir geminin pusulasının hangi hallerde düzeltilmesi gerekir?
Dikkat ettiyseniz 13 gün sonraki sınavda da aynı soru çıktı.
14) Racon tarifi.
15) "Rk" kısaltması?
- Rocky - Kayalık dip
16) Çizemediğim bir şekil. Eğri yay üzerinde çizgiler olan. Haritadaki şamandıra üzerinde bu işaret arsa ne anlama gelir diyordu soru.
- Şamandıranın racon olduğunu gösterir.
17) Eğer Radarınızı C–UP ve RM çalıştırıyorsanız, aşağıdaki ifadelerden hangisi kesinlikle yanlıştır?
a) Radar ekran görüntüsü ve kuzey yön çizgisi hep sabittir ( doğru cevap)
b) EBL kullanılarak okuduğum kerterizleri doğrudan haritaya işleyebilirim
c) Gemi rota değiştirdiğinde pruva çizgisi döner
d) Denizli havalarda pruvanın hareketinden dolayı resim bozulması olmaz
e) Yeni rotaya girildiğinde resim rota değeri yukarı olacak şekilde gösterilir
Bu soruya hangi cevabı yapıştırdım hatırlamıyorum. Yanlış yapmış olabilirim.
18) 200 rotasına giderek 100 mil departure oluşturan bir geminin kalkış ve varış noktaları arası dlat kaç dakikadır?
a) 110
b) 172
c) 226
d) 275 (benim işaretlediğm cevap, doğruluğuna eminim)
e) 305
Çözümü ise düzlem seyir formüllerinden: Tan(Rota) = Departure / dLat
Formülde yerine koyduğumuzda;
Tan(200) = 100 / dLat
dLat = 100 / Tan (200)
dLat = 274,75' yaklaşık 275' olarak bulunur.
19) Şekil-C mevkiisi hangi tür mevkiidir sorusu. (sorudaki hangi harfli mevkii hatırlamıyorum fakat mevkii türü sorulan sorudan. Son sınavda çıkan şeklin aynısı fakat başka bir yerdeki mevkii)
1 soruyu hatırlayamadım. Umarım sınava hazırlanan arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ve abilerimize faydalı olur.
Stabilite sınav sorularını paylaştığımda yazmıştım fakat yine bir hatırlatma yapayım;
- Şekil sorularında fare ile sağ tuşa tıklayarak yeni sekmede aç seçeneğini işaretleyin. yoksa sınava geri dönmüyor ve tekrar ana menüden çevrim içi sınava giriş yapıyorsunuz.
- Stabilite ve ilk seyir sınavlarımda kendime ait Casio fx-991CW hesap makinasıyla girdim ki bu makinanın kullanmasına 2 güne yakın çalıştım. Fakat ilk sınavda kalıp ayın 15'i tekrar girdiğim seyir sınavında hesap makinasını kendi getirdiğimiz değil ordakini kullanmamızı istediler. Demek çok özellik olan makinaları sınava almama kararı aldılar daha basit bilimsel işlevli makina tercih ediliyor.
- Öğlen oturumunu 1400'dan 1430'a almışlar.
Sınavlara girecek tüm meslektaşlarıma ve öğrenci kardeşlerime şimdiden başarılar dilerim..
Stresli ve epey gecikmeli bir sınav maratonunun son ayağında bir defa anlayamadığım şekilde tökezledikten sonra 2.hakkımda son sınavımı da çok şükür vermiş bulunmaktayım.
15 Ağustos 2023 - İzmir -1430 Oturumu çıkan sorular (soruları tam yazmaya çalıştım fakat bazı kısaltmalar sebebi ile tam metin olmayabilir) Gayet kolay sorular denk geldi:
1) Elektrikli iskandil kayıtçısında kullanılan kuru tip olarak bilinen kağıt üzerinde hangi metal tozu vardır?
- Alüminyum
2) IHO standartları elektronik harita 1.Ölçek kapsamı hangisidir?
- Planlama (benim verdiğim cevap)
- Genel
Bu iki seçenek arasında bocaladım. 2.ölçek genel olduğunu hatırladım ve son kontrolde Planlama olarak seçtim.
3) Eğer gemi hızı düşükse GPS tarafından hesaplanan hız.......
- Değişmez (son kontrolde işaretlediğim cevap)
- Yaklaşık elde edilir
- Hesaplanamaz
- Doğru değildir
- Daha doğrudur
Değişmez ve yaklaşık elde edilir şıkları arasında kaldım. yaklaşık elde edilir seçtim. Son kontrolde değişmez seçeneğini işaretledim. Çünkü elektronik seyir çalışmasında bir soru aklıma geldi GPS hatası gemi hızı ile ilgili değildir diye birşeyler okumuştum.
4) Bir gemiye yeni katıldığınızda köprüüstü Radar ve Arpa'ya aşinalık kazanmak için öncelikli olarak nerede/hangi zamanlarda pratik yapılması en uygun olur?
- Gemi trafik ayrım düzeni bulunan bölgedeyken
- Gemi Açık denizdeyken
- Gemi limandan kalkmadan önce (benim verdiğim cevap)
- Gece-gündüz her vardiyaya çıktığımda
- Gemi tersaneye girdiğinde
5) 1 Gomina kaç metredir?
- 185 metre
6) Bir gemi 28° 12' N - 096° 24' E olan A mevkiinden 32° 44' N - 096° 24' E olan B mevkiine gidiyor. A ile B arası mesafe kaç mildir?
- Gemi Boylam seyri yapmış olup 34° 44'N ile 28° 12'N arasındaki enlem farkını buluruz. 4° 32' dlat. Bunu da mesafeye çeviririz. 4° x 60 = 240 ve 240 + 32 = 272 mil olarak sonuca ulaşırız.
7) G.Y.K. de seyircinin bulunduğu boylamın doğusundaki bir gök cisminin semti aşağıdakilerin hangisi ile bulunur?
- Zn = 180° - Az
Çünkü GYK'deyiz ve semt için doğuya gidilecek. 180°'den çıkararak doğudaki cismin semtine ulaşırız.
8) Notik almanakta günlük sayfalarda güneş ve ayın doğuş/batış zamanları hangi sistemde verilmiştir?
- LMT
9) Enlem farkı 8° 10'S olacak şekilde kıble rotasına giden bir geminin varış noktası 25 15N - 084 22W ise kalkış noktası nedir?
- 33° 25'N - 084° 22'W
dlat S olduğundan anladığımız gemi ilk rotasından daha güneye inmiş. Yani bizim varış noktası olan 25° 15'N üzerine eklememiz gerekiyor. Boylam ise kıble yönüne yani 180°'e gittiği için aynı olacak.
10) Düşey sextant açısı 3° 36' olarak ölçülen tepenin yüksekliği haritada 300 feet olarak okunmuştur. Tepeye olan mesafe nedir?
- 0,785 mil
Düşey sextant açısı ile mesafe formülünün feet çarpanı olanı ile derece dakikaya çevrilerek değerler yerine koyulduğunda
(300 ft / 216 dk) x 0,565 = 0,785 mil
11) Gel-git yüksek su - alçak su seviyeleri arasındaki yükseklik farkı nedir?
- Menzil (Range)
12) Şekil-B mevkiisi hangi tür mevkiidir sorusu. (İçi noktalı kare vardı EP seçtim)
- EP (emin değilim)
13) Zaman boylam bağıntısında 4 saniye kaç derecelik yaya eşittir?
- 1 dakika
14) 43°S - 092°E mevkiinden 145 NM 180° rotasına seyrediliyor. Varış mevkii nedir?
- 45° 25'S - 092°E
Bu soruda dikkat. Enlem "S" olduğu ve biz de daha güneye gittiğimiz için enlem değeri artacak. 145NM= 2° 25' olacak ve bunu 43°S üzerine ekleyerek 45° 25'S olarak buluruz. Seçeneklerde tersi yapılan seçenek de mevcuttu (yani 40° 35'S) dikkat edin.
15) Harita düzeltmeleri işlemi için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
- Kalıcı düzeltme numarası düzeltmenin yanına yazılır.
16) Bir geminin pusulasının hangi hallerde düzeltilmesi gerekir?
17) RADAR'a cayro pusula değeri girilmediği takdirde resim seçimi hangisi tercih edilmelidir?
- Pick-up
- North-up
- TM
- Head-up (benim verdiğim cevap)
- Course-up
18) Radarın tespit ettiği temaslara ilişkin ekolar nerede sergilenir?
- Ekran (display)
19) Aşağıdakilerden hangisi "mevcudiyeti şüpheli" anlamına gelir?
- PA
- ED (bu seçeneği seçtim emin değilim, "existing doubtfull" olabilir diye mantıkla salladım)
- AP
- PE
- EP
20) GHA aries= 242° ve SHA * = 103° ise GHA * nedir?
- 345°
GHA* = GHA aries + SHA* ise 242°+103°= 345°
Verdiğim cevaplardan 2 tanesi hatalı. 18 doğru 2 yanlış ile 90 puan ile geçtim. 2 cevabımın hatalı olduğuna dikkat çekerim yararlanacak arkadaşlar dikkat etsin. Yanlışlarımı görüp düzelten arkadaşlar olursa çok sevinirim.
BONUS BÖLÜM:
02 Ağustos 2023 SEYİR - İzmir - 1400 Oturumu çıkan sorular (Kaldığım Sınav ki sorular çok da zor değildi günümde olmadığım bir zamandı):
1) Aşağıdakilerden hangisi akustik bir paraketeye ait bir özellik değildir?
a) Dip ekosu alınamayınca Water Track durumuna geçerek suya göre hız gösterebilir
b) 0-200 m derinliklerde yere göre hız gösterir
c) Doppler prensibinden yararlanarak hız ölçümü yapar
d) Su sıcaklığına duyarlı bir termistor içerir (Bu cevabı verdiğimi hatırlıyorum)
e) Su içine kesintisiz ses dalgaları gönderir
2) RADAR yanlış eko sorusu.
- Kenar ekosu
3) RADAR FTC ayarı işlevi aşağıdakilerden hangisidir? (Soru metnini tam hatırlayamadım)
- Zayıf ekoları gözükenden daha parlak yapar. (Emin olmamakla birlikte seçtiğim seçenek)
4) NAVTEX korsan uyarısı kodu?
- D
5) Bir yıldızın SHA ve Dec bulmak için aşağıdakilerden hangisi gereklidir?
- Notik almanak ve sextant
- Sadece notik almanak yeterlidir (Ben emin olmamakla beraber bu seçeneği seçtim)
Maalesef diğer seçenekleri hatırlamıyorum.
6) Geminin hızı, zaman ve akıntı değerleri dikkate alınarak bulunan mevki aşağıdakilerden hangisidir?
A) Parakete mevki
B) DR
C) EP
D) R.Fix
E) Fix (ben maalesef bunu seçmiştim)
7) Enlem 32°N ve ZC -4 olan bir bölgede ZT 140000 ve LMT141500 ise boylam nedir?
- 63° 45'E
Burada enlemi dikkate almıyoruz, ZD -4 ise merkez enlem 60°E olarak 15° x 4 ile bulunur. Merkez enlem ile 15 dk lık bir fark var. 4dk 1° ise 15dk 3,75° yi oran orantı ile bulabiliriz. 3,75°= 3° 45' yapar. LMT merkez boylam saati olan ZT'dan daha ileride, demek ki boylamımız merkez boylamdan daha doğuda. O zaman 3° 45' lık farkı 60°E boylamına ekleyerek 63° 45'E olarak buluruz.
8) 100m kaç kulaçtır?
- 1,83 metre 1 kulaç ise 100 metre = 54,64 kulaç olarak oran orantı ile bulabiliriz.
9) 077°E boylamındasınız. Saat açısı boylamdan 60° daha doğuda ve GHA aries 37° ise GHA güneş?
- Bu soruyu yanlış yaptım maalesef.
Çözümü şöyle olmalıydı.
HA = 360° - (GHA+ Long E.)
Formülde yerine koyduğumuzda; (077°+60°= 137° derece saat açısı soruda verilmiş.)
137° = 360° - (GHA + 77°)
137° = 360° - GHA - 77°
GHA = 360° - 77° - 137°
GHA= 146° olarak bulunur.
10) Manevra levhası sorusu. Rotamız 340 süratimiz 16 kts. Rüzgâr sancak 65° den 13,5 kts ise rüzgârın hakîki yön ve hızı nedir?
- Manvra levhasında vektörleri yarı yarıya azaltarak bu ölçekle çizdim. Sonuç olarak 110° ve 16kts olarak buldum.
11) Küresel seyir üçgeninin kenarları aşağıdakilerden hangisidir?
a) CoLat – CoDec - CoAlt (doğru cevap bu)
b) CoLat – CoAlt - Az (benim yanlış seçtiğim seçenek, sınav salonundan çıkıp merdivenlere geldiğimde farkettim ve artık çok geç kalmıştım)
c) CoLat – GHA - HA
d) CoLat – Az - Zn
e) CoLat – GHA – Zn
12) Hangi izdüşüm yönteminde izdüşüm düzlemi Dünya'ya bir büyük dairede teğet olur?
- Mercator (Silindirik)
13) Bir geminin pusulasının hangi hallerde düzeltilmesi gerekir?
Dikkat ettiyseniz 13 gün sonraki sınavda da aynı soru çıktı.
14) Racon tarifi.
15) "Rk" kısaltması?
- Rocky - Kayalık dip
16) Çizemediğim bir şekil. Eğri yay üzerinde çizgiler olan. Haritadaki şamandıra üzerinde bu işaret arsa ne anlama gelir diyordu soru.
- Şamandıranın racon olduğunu gösterir.
17) Eğer Radarınızı C–UP ve RM çalıştırıyorsanız, aşağıdaki ifadelerden hangisi kesinlikle yanlıştır?
a) Radar ekran görüntüsü ve kuzey yön çizgisi hep sabittir ( doğru cevap)
b) EBL kullanılarak okuduğum kerterizleri doğrudan haritaya işleyebilirim
c) Gemi rota değiştirdiğinde pruva çizgisi döner
d) Denizli havalarda pruvanın hareketinden dolayı resim bozulması olmaz
e) Yeni rotaya girildiğinde resim rota değeri yukarı olacak şekilde gösterilir
Bu soruya hangi cevabı yapıştırdım hatırlamıyorum. Yanlış yapmış olabilirim.
18) 200 rotasına giderek 100 mil departure oluşturan bir geminin kalkış ve varış noktaları arası dlat kaç dakikadır?
a) 110
b) 172
c) 226
d) 275 (benim işaretlediğm cevap, doğruluğuna eminim)
e) 305
Çözümü ise düzlem seyir formüllerinden: Tan(Rota) = Departure / dLat
Formülde yerine koyduğumuzda;
Tan(200) = 100 / dLat
dLat = 100 / Tan (200)
dLat = 274,75' yaklaşık 275' olarak bulunur.
19) Şekil-C mevkiisi hangi tür mevkiidir sorusu. (sorudaki hangi harfli mevkii hatırlamıyorum fakat mevkii türü sorulan sorudan. Son sınavda çıkan şeklin aynısı fakat başka bir yerdeki mevkii)
1 soruyu hatırlayamadım. Umarım sınava hazırlanan arkadaşlarımıza, kardeşlerimize ve abilerimize faydalı olur.
Stabilite sınav sorularını paylaştığımda yazmıştım fakat yine bir hatırlatma yapayım;
- Şekil sorularında fare ile sağ tuşa tıklayarak yeni sekmede aç seçeneğini işaretleyin. yoksa sınava geri dönmüyor ve tekrar ana menüden çevrim içi sınava giriş yapıyorsunuz.
- Stabilite ve ilk seyir sınavlarımda kendime ait Casio fx-991CW hesap makinasıyla girdim ki bu makinanın kullanmasına 2 güne yakın çalıştım. Fakat ilk sınavda kalıp ayın 15'i tekrar girdiğim seyir sınavında hesap makinasını kendi getirdiğimiz değil ordakini kullanmamızı istediler. Demek çok özellik olan makinaları sınava almama kararı aldılar daha basit bilimsel işlevli makina tercih ediliyor.
- Öğlen oturumunu 1400'dan 1430'a almışlar.
Sınavlara girecek tüm meslektaşlarıma ve öğrenci kardeşlerime şimdiden başarılar dilerim..
Son düzenleme: