176 Soru-Cevap Vardiya Standartları

76-Kısıtlı görüş koşullarında seyreden bir tekne için bu davranışlarda

76-Kısıtlı görüş koşullarında seyreden bir tekne için bu davranışlardan hangisi yanlıştır

KISIM III - KISITLI GÖRÜŞ KOŞULLARINDA TEKNELERİN DAVRANIŞLARI
KURAL: 19
Kısıtlı Görüş Koşullarında Teknelerin Davranışları
(a) Bu kural, görüş şartları kısıtlı olan bir alanda veya böyle bir alanayakın yerlerde seyrederken birbirini görmeyen teknelere uygulanacaktır.
(b) Her tekne, kısıtlı görüşün içinde bulunan durum ve koşullarına göreayarlanacak olan emniyetli bir hızla ilerleyecektir. Kuvvetle yürütülen bir tekne, ani manevralar için makinelerini hazır bulunduracaktır.
(c) Her tekne bu Bölümün 1 inci Kısmındaki Kuralları uygularken, kısıtlı görüşün içinde bulunalan durum ve koşullarını dikkate alacaktır.
(d) Sadece radarla diğer bir teknenin varlığını anlayan bir tekne bir çatışma alanına girme halinin oluşup oluşmadığını ve/veya çatışma tehlikesinin bulunmadığını saptayacaktır. Böyle bir durumun mevcut olması halinde önleyici manev-rayı zamanında yapacak, ancak, bu manevra bir rota değiştirilmesini gerektiri- yorsa aşağıdaki hususlardan olanağı ölçüsünde kaçınılacaktır.
(i) Yetişilen bir tekne hariç, kemere doğrultusunun ilersinde bulunan bir tekne için rotanın iskeleye alınması,
(ii) Rotanın kemere doğrultusunda veya kemere doğrultusunun gerisinde olan bir tekneye doğru değiştirilmesi,
(e) Çatışma tehlikesinin var olmadığının saptandığı haller hariç, kendi kemere doğrultusunun ön tarafında başka bir teknenin sis işaretini duyan veya kemere doğrultusu önünde bulunan bir tekne ile yakın düşme durumlarından kaçınamıyan bir tekne hızını rotasını koruyabileceği alt düzeye indirecektir. Böyle birtekne çatışma tehlikesi geçinceye kadar üzerindeki bütün yolu kesecek ve her du rumda çok dikkatle seyir edecektir.
 
o zmn seyir bölgesine göre yarım saatte bir mevkii konulabilir. yani bu doğru. bence vardiyadan sonra mevki koymak vardiya teslim alımı işlemlerine uymaz. yani cevap vardiya teslim alındıktan sonra mevkii konulur.

Merhabalar,

Mevki aralığı seyredilen bölgeye bağlı olarak geminin tehlikeye düşme zamanı değişken olacağından değişklik gösterir. Her zaman yarım saatte bir mevki atmayız. Sizin de dediğiniz gibi vardiya tesliminden önce mevkii atılması gerekir yine de bizden önceki zabitin hata yapabileceğini varsayarsak vardiya tesliminden sonra da mevki atılmasında yanlıslık yoktur.
Aslında burada yanlış olan her yarım saatte bir mevkii atılması zorunluluğun vurgulanıyor olmasıdır. Şahsi kanatim bu soruya verilecek cevabın ' her yarım saatte bir mevki atılır' olduğudur.
 
Bu sorunun cevabı A mı B mi ?

74-Seyir vardiyasından sorumlu zabit görevi esnasında geminin emniyetini zora sokacak önemli bir engel ile karşılaştığında ilk hareket tarzı ne olur?

A) Sorunu derhal gidermek zorunda olarak her imkanı kullanır***
B) Zaman geçirmeden Kaptana haber verir
C) Sorunu tanımak için uğraşır
D) Gemi düdüğünü çalar
E) Gemi alarm sistemini çalıştırır


Merhabalar;

Vardiya zabitinin şüpheye düştüğü bir durum yoksa, yapacağı manevradan emin ise sorunu gidermek için elindeki tüm imkanı kullanır. Zaten vardiya zabitinin , köprüüstünde sınırsız yetkisi vardır ve orada bulunma amacı budur. Şüpheye düştüğü zaman, yaptığı manevranın güvenirliliğinden emin değil ise kaptana haber verir.
 
Geri
Üst