2012 Vardiya Standartları Yeni Sorular

• Konuyu açan Konuyu açan Bayram Ali Karaaslan
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi
Teşekkürler. Aslında paylaşılan yeni soruları forumda "Yeni çıkan sorular" başlığı altında derleyip sabit konu haline getirmek lazım.

8 mayıs 2012 tarihinde izmirde girdiğim ve forumda paylaşılan soruların dışında denk geldiğim 2 soruyu yazacağım. Tam olarak aynısı olmasa da özet olarak

1- 245 rotasına giderken pupa fenerinin görünme açısı mesela 357.5-132.5 aralığında görünür. Gibi...
2- Siyah tema üzerinde ekranın üst tarafında tek bir kırmızı ışık. Şıklarda;
a Demirde yakıt ikmali(demir feneri görünmediği için atlamamanızı öneriyorum ama belki de doğru cevap budur araştırılsın bilenler cevaplasın)
b Tehlike işareti
c Yelkeni ve motoruyla hareket eden yelkenlinin bordadan görünüşü
d Yalnızca yelkeniyle hareket eden yelkenlinin iskeleden görünüşü
e boyu xx metreden küçük teknenin bordadan görünüşü

********** bu soru banada çıktı hatta iki tane idi ikisinide yanlış yaptım görevliye itiraz ettim cevap e sıkkı gösterdi kesin eeee

bu gün girdiğim sınavda 28.05.2013 yeni sorular arasında aşağıdaki vardı.
gündüz kesif sis nedeniyle görüşün giderek azalması durumunda vardiya zabiti ne yapmamalıdır?
a) seyir fenerlerini açmak
b) ek gözcü vardiyası düzenlemek
c) kaptanı çağırmak
d) hız kesmek
e) emercensi çıkışları açmak

birde vardiya zabitinin vardiyasında gemiyi tehlikeli bir duruma sokmaması için kesinlikle yapmaması gereken şey aşağıdakilerden hangisidir diye bir soru vardı? ben şıklardan çatışma rotasında olan bir gemi için son ana kadar beklenmemesi gibi bir şık vardı onu işaretledim,sanırım doğrudur.geri kalan sorular eski sorulardı,herkese başarılar!

25.07.2013 istanbul goss/Vardiya Standartları

ARKADAŞLAR CEVAPLAR KENDİ BİLGİ BİRİKİMİME BAĞLI OLARAK YAZDIM.SORULAR KELİMESİ KELİMESİ AYNI OLMASADA RAKAMLAR FALAN DOĞRU.SADECE CÜMLE KURULUŞU FARKLI OLABİLİR.CEVAPLARDA FARKLI GÖRÜŞÜ OLAN VARSA PAYLAŞIRSA SEVİNİRİM.
1-Pilot çarmıhının sudan asgari yüksekliği ne olmalı tarzında bir soru ? ( 3m )
2-200 mt den uzun geminin düdüğü kaç milden duyulur? (2 mil)
3-Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine yol vermeli ? (Yelkenli)
4-Dar kanalda araya giren engel nedeni ile diğer tekneleri uyarmak isteyen 1 uzun düdük çalar,bunu duyan karşı taraf ne çalmalı ? ( 1 uzun)
5-Üzerinde yol bulunan tekne ne demek? Bu soruda aceleci davranmayın şıklar çok benzer hazırlanmış.(Bir teknenin demirli olmadığı veya karaya bağlı olmadığı veya karaya oturmadığı anlamına gelecektir)
6-Kısıtlı görüş ne demektir? D şıkkı olacak.
a)görüşün 0.5 mile düştüğü durum
b)geminin pruvasının görülemediği durum
c)karanın görünemediği durum
d)görüşün kısıtlandığı durum
7-Demirli tekne boyu kaç metreden uzun is güverte ışıklarını yakmalısınız? (100 mt)
8-Boyu 25 mt den kısa tekne karaya oturduğu zaman gündüz hangi işareti toka eder?
(Altalta 3 küre)
9-Üzerinde yol bulunan tekne hangi fenerleri çeker?(Borda fenerleri+pupa+her yönden görünür üstte kırmızı altta yeşil fenerler)
10-Birbirini bordasında yedekleyen şehir hatları vapurları hangi fenerleri çeker?
(Yedekleyen Başta 2 silyon üstüste+borda fenerleri+pupa ve 50 mt uzun ise kıça 2.bir silyon çeker,yedeklenen ise borda ve pupap fenerlerini çeker)
11-Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
(Yol üstünlüğü olan tekne asla rotasını iskeleye değiştirmeyecektir)
12-Bir tekne altalta K/B/K fenerlerleri çekmiş, bundan aşağıda yan tarafta altalta 2 yeşil çekmiş.Bu tekne ne iş yapmaktadır?
(Su altı çalışması yapan müsait tarafı gözüken tekne)
13-Vardiya zabiti aşağıdakilerden hangisini her zaman aklında veya gözönünde tutamaz?
(mevsimsel akıntı ve yönünü)
14-Demir vardiyası ayarlanırken hangisi dikkate alınmaz?
(şirket talimatları)
15-Aşağıdakilerden yanlış olanı seçiniz?
(boyu 12 mtden küçük dalgıç indirmiş olan tekne gündüz ve gece göstermekle yükümlü olduğu fenerleri göstermeyebilir)
16-Emniyetli demir vardiyası için kaptan emirlere hangisini yazmaz?
(varış liman kuralları)
17-Kısıtlı görüş şartlarında tutulmakta olan seyir vardiyasında aşağıdakilerden hangisi gerekmez?
(Güverte aydınlatmalarının kontrolü)
18-Su altı çalışma yapan teknenin gündüz işaretleri ile pruvadan göstermiş küreler iskelede,eşkenarlar sancakta olacak şekilde vermiş.Bu tekne ne iş yapar diye sormuş?
Su altı taraması yapan sancağı geçişe müsait tekne.

SELAMETLE...

25.07.2013 istanbul goss/Vardiya Standartları

ARKADAŞLAR CEVAPLAR KENDİ BİLGİ BİRİKİMİME BAĞLI OLARAK YAZDIM.SORULAR KELİMESİ KELİMESİ AYNI OLMASADA RAKAMLAR FALAN DOĞRU.SADECE CÜMLE KURULUŞU FARKLI OLABİLİR.CEVAPLARDA FARKLI GÖRÜŞÜ OLAN VARSA PAYLAŞIRSA SEVİNİRİM.
1-Pilot çarmıhının sudan asgari yüksekliği ne olmalı tarzında bir soru ? ( 3m )
2-200 mt den uzun geminin düdüğü kaç milden duyulur? (2 mil)
3-Aşağıdakilerden hangisi diğerlerine yol vermeli ? (Yelkenli)
4-Dar kanalda araya giren engel nedeni ile diğer tekneleri uyarmak isteyen 1 uzun düdük çalar,bunu duyan karşı taraf ne çalmalı ? ( 1 uzun)
5-Üzerinde yol bulunan tekne ne demek? Bu soruda aceleci davranmayın şıklar çok benzer hazırlanmış.(Bir teknenin demirli olmadığı veya karaya bağlı olmadığı veya karaya oturmadığı anlamına gelecektir)
6-Kısıtlı görüş ne demektir? D şıkkı olacak.
a)görüşün 0.5 mile düştüğü durum
b)geminin pruvasının görülemediği durum
c)karanın görünemediği durum
d)görüşün kısıtlandığı durum
7-Demirli tekne boyu kaç metreden uzun is güverte ışıklarını yakmalısınız? (100 mt)
8-Boyu 25 mt den kısa tekne karaya oturduğu zaman gündüz hangi işareti toka eder?
(Altalta 3 küre)
9-Üzerinde yol bulunan tekne hangi fenerleri çeker?(Borda fenerleri+pupa+her yönden görünür üstte kırmızı altta yeşil fenerler)
10-Birbirini bordasında yedekleyen şehir hatları vapurları hangi fenerleri çeker?
(Yedekleyen Başta 2 silyon üstüste+borda fenerleri+pupa ve 50 mt uzun ise kıça 2.bir silyon çeker,yedeklenen ise borda ve pupap fenerlerini çeker)
11-Aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
(Yol üstünlüğü olan tekne asla rotasını iskeleye değiştirmeyecektir)
12-Bir tekne altalta K/B/K fenerlerleri çekmiş, bundan aşağıda yan tarafta altalta 2 yeşil çekmiş.Bu tekne ne iş yapmaktadır?
(Su altı çalışması yapan müsait tarafı gözüken tekne)
13-Vardiya zabiti aşağıdakilerden hangisini her zaman aklında veya gözönünde tutamaz?
(mevsimsel akıntı ve yönünü)
14-Demir vardiyası ayarlanırken hangisi dikkate alınmaz?
(şirket talimatları)
15-Aşağıdakilerden yanlış olanı seçiniz?
(boyu 12 mtden küçük dalgıç indirmiş olan tekne gündüz ve gece göstermekle yükümlü olduğu fenerleri göstermeyebilir)
16-Emniyetli demir vardiyası için kaptan emirlere hangisini yazmaz?
(varış liman kuralları)
17-Kısıtlı görüş şartlarında tutulmakta olan seyir vardiyasında aşağıdakilerden hangisi gerekmez?
(Güverte aydınlatmalarının kontrolü)
18-Su altı çalışma yapan teknenin gündüz işaretleri ile pruvadan göstermiş küreler iskelede,eşkenarlar sancakta olacak şekilde vermiş.Bu tekne ne iş yapar diye sormuş?
Su altı taraması yapan sancağı geçişe müsait tekne.

SELAMETLE...

18.05.2015 tarihli Istanbul Gasm Sınav Merkezi nde girdiğim u.v.z vardiya sınavında çıkan farklı sorular;

- Narinlik katsayısı 0.80 olan hızı 14kts olan gemideki Squat sorulmuş
cevap cb*v2/100 = 0.80*14*14/100 = 1.56 olacak cevap

-Demir vardiyasındaki gemide vardiya zabiti hangisini yapmakla sorumlu değildir diyor
cevap Makine vardiyasının düzgün tutulduğunun kontrolü yaptım.Bir diğer şıkta gemi aydınlatmalarının yakılması ve cihazların açılması diyordu.Gerisi alakasız cevaplardı.

-Kural 1c deki tekneleri sormuş.
Cevap ı-ıı-ııı olacak.Savaş gemileri,konvoy filo gemileri vss

-Trol ceken balıkçılar kaç metreden uzun olduklarını farklı sekil,fenerlerini gösterebilirler diyordu
Cevap 20metre yaptım. 12 metre olacak sanırım tek yanlış cevabım buydu

Sınavdan 95 aldım. Karşılaştığım farklı sorulardan aklımda kalanlar bunlardı. Herkese başarılar

en baştaki sorulardan 10 soru rotayı iskeleye değiştirmek olacak. kemere dğrultusunun önünde hedef duyuluyor. colrek kural 19. saygılar..

28.12.2015 ANKARA VARDIYA STANDARTLARI

BU GUN GIRDIGIM SINAVDAN 75 ILE GECTIM KITAPTAN FARKLI OLARAK CIKAN SORULAR SU SEKILDE IDI.

-Resim sorusu vardı sadece ust uste kırmızı beyaz kırmızı renklı fener vardı bu nedır dıyordu.
cvp:manevrası kısıtlı, uzerınde yol olmayan gemı.

-200 metre boyunda yuksek draftlı bır gemıdesınız dar kanalda gıderken sancak bas omuzluk yonunde 5 gomınada bır yelkenlı bulunmakta davranısınız nasıl olur ?
cvp: Dümen dinleyecek sekılde suratımı azaltırım.

-Colreg kural 1c ye gore dıye baslayan bır soru vardı ?
cevaplarda 1.askerı gemıler 2.yelkenlı tekneler 3.savas gemılerı 4.balıkcılar
cvp:2 ve 4 olarak işaretledim.

19.01.2016 tuzla'da girdim. 90 aldım ama yapamadığımı ve de daha önce görmediğimi hatırlayabildiğim tek soruyu paylaşmak istiyorum ancak sınavdan birkaç gün geçince soruyu net hatırlayamasam da cevabını aşağıdaki paragrafta bulabileceğinizi söyleyebilirim . (yani cevabı A sancağını temsilen bir alamet çeker gibi bir şeydi. bu kuralı dikkate alırsanız o soruyu yaparsınız kesin.) benim iki yanlışım oldu biri buydu. diğeri de muhtemelen bir karışıklıktan kaynaklandı, söyle ki bazı sorular aynı geldi ama şıklarda metinleriyle oynanmış yani cümleler uzatılmış filan. çalışırken biraz daha özümseyerek gidilirse o tür sorularda da hiç zorlanmassınız diye düşünüyorum.

Dalgıç işleri ile uğraşan bir tekne, “Manevradan kısıtlı gemi” kapsamında olarak
gündüz biçimlerini gösterir. Ancak bu biçimleri göstermesinin mümkün olmadığı hallerde,
uluslar arası işaret kodlarından “Denizde dalgıcım var” anlamındaki, “A” işaret sancağının,
yüksekliği 1 metreden az olmayan katı materyalden yapılma kopyasını gösterir. İşaretin
ölçüleri, her taraftan görülebilecek şekilde olacaktır

Vardiya sınavında MARPOL sorularıda çıkıyor mu ? Bazı kaynaklarda örnek sorular gördüm, Çıkan sorularda genel olarak yok.

MERHABALAR ARKADAŞLAR , ELİNDE GÜNCEL KAYNAĞI OLAN YADA NOTLARI DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE BİR ARAYA GETİRMİŞ ARKADAŞIMIZ VAR MI?PAYLAŞIMDA BULUNURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM , TEŞEKKÜRLER...

Geri