29.01.2020 UZ.I. ZABİT SEYİR SORULARI ( YENİ SORULAR)

ugursal35

Denizci
Denizci
Merrhaba arkadaşlar İstanbul Sefaköy'de girdiğim Seyir sınavının aklımda kalan 17 sorusunu sizlerle paylaşıyorum.bunlardan yanlış olan 2 adet soruyu biliyorum yanlarına da yazdım hatamı,emin olmadıklarımı da yanında belirttim,onun haricindekilerden eminim.

80-90 bekliyordum, 70 aldım olsun,1-0 olsun bizim olsun :)

1) Kalkış rota açısı 110°, varış rota açısı 60° olan bir büyük daire seyri vertex noktası için aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır? (Maalesef B yaptım iyi ezberleyememişim bu eski soruyu)

a)Vertex noktası kalkış ve varış noktaları arasındadır.xxxx
b) Vertex noktası dışarda ve kalkış noktası tarafındadır.
c) Vertex noktası enlemi kalkış noktası enleminden büyüktür.
d) Vertex noktasının enleminin işareti kalkış noktası enleminin işareti ile aynıdır.
e) Vertex noktası ile birinci ara nokta kalkış noktasının ters tarafındadır.

2).“PA” kısaltmasının anlamı aşağıdakilerden hangisidir?
a) Kayalık hududu
b) Yaklaşık mevkii xxxx
c) Şüpheli mevkii
d) Tehlike hududu
e) Çakıl

3-Düşey mesafe açılarıyla mesaafe hangi kitaptan bulunur ? (ilk kez gördüm)
a)ALRS
B)TIDE TABLE
C)NOTİK ALMANAK
D) NORIES TABLE XXX
e)...........

4-ECDIS'de arpa hedef maximum cpa ve tcpa değerleri hangisidir ? ( şıklar bu şekilde tam olarak değerleri hatırlamıyorum , ama gemideki bir arkadaşınızdan sorup ecdis ten kontrol edebilirsiniz
(İlk kez gördüm)
a)1 NM - 3 MIN.
B)3 NM- 12 MIN
C)5 NM - 24 MIN
D)6 NM - 30 MIN xxxx
E )..... 60 MIN

5-) 368) 04 MAYIS 1999 01:25:10 UT (GMT) de, Acrux yıldızının GHA ve Dec değerleri nedir?
a) 56° 08’,2 - 63° 05’,9 S
b) 56° 07’,2 - 63° 05’,9 S
c) 43° 31’,0 - 63° 05’,9 S
d) 55° 50’,2 - 63° 05’,9 S
e) 52° 12’,2 - 63° 05’,9 S

6) 5) 5 Mart 1999 günü A gemisi vardiya zabiti Venüs gezegeninden yaptığı gözlem sonucu Sext.Alt. 28º 38´,0 olarak, Hesabi yüksekliği ise HC 28º 32´,2 olarak hesaplayıp intersepti saptamıştır. Vardiya zabiti aşağıda ifade edilen değerlerden hangisini intersept olarak saptamıştır? IC+0´,9 ve KÜGY 16 mt.
( GEZEGEN YİNE MARS , BU SORUNUN SAYILARI DEĞİŞMİŞ HALİ,CEVAP 5,5 MİL UZAK ÇIKIYOR )
a) İntersept 5.8 mil uzak
b) İntersept 5.6 mil yakın
c) İntersept 2 mil uzak
d) İntersept 4.3 mil uzak
e) İntersept 5.7 mil yakın

7)Pruva değeriniz 290 sancak 160 da bir gemi kerteriz ediyorsunuz,gemi de sizi iskele 70 de kerteriz ediyor , bu geminin rotası ?
Cevap: 340

8)Gyro değeriniz 187 sancak 35 de bir cisim kerteriz ediyorsunuz ,pusulanın hatası 2W ise cismin hakiki kerterizi kaçtır ?
Cevap:215

9)270 rotasına 10 kt ile gidiyorsunuz pruvada bir nesne var mesafesi 10 mil , 15 dakika sonra kerterizi sabit mesafesi 8 mil ise bu cismin hızı ve rotası ?
Cevap:Cisim hareketsizdir.

10)Bulundugunuz bölgede zaman ZD:-4 ve saat 1400 ise saat 14:15 olan noktanın boylamı nedir ?
Cevap:63°45'

11)Radarda T harfi var,ne demektir ?
Cevap:Trial deneme manevrası yapılıyor.

12) Bi şamandıra şekli vermiş ''RW'' yazıyor renk yok resimde.
Cevap:Emniyetli su şamandırası

13)Fl(2) 64m12M olan feneri 9 Metre göz yüksekliği olan gözlemcinin görme mesafesi ?
(Bu sorunun cevabı (8+3)x2,08=22,88 çıkıyor ancak şıklarda yok.22 ve 23 var , ben 23 yaptım )

14)Navtex de hangisi zorunlu mesajlardır.
I- Seyir ve meteoroloji uyarıları
II - SAR mesajları
III-Buz raporları
IV- AIS ile ilgili mesajlar vs.

Cevap: I ve II

15)Türk boğazlarında görülen akıntı tipi ? (ilk kez gördüm)
A) Okyanus akıntıları B) Gelgit Akıntıları C) Yogunluk farkından dolayı akıntı D ve E hatırlamıyorum
C yaptım

16)Bir günde 2 yüksek 2 alçak su oluşturan genellikle Atlantik okyanusu kıyılarında görülen akıntı ?
Cevap:Yarım günlük akıntı

17)Gemi hızını ölçen en hassas parakete ? ( Malesef seçeneklerde doppler yoktu :)ilk kez gördüm
A)Havalı
B)Pervaneli
C)Manyetik
D)Basınçlı
E)Ses XXXX

Ben bu soruyu Manyetik yaptım çünkü Doppler in ses prensibi ile değil manyetik çalıştıgını düşündüm ama şimdi öğremdimki cevap E :)

Herkese başarılar dilerim.Lütfen sınavdan çıktıgınızda sizlerde soruları paylaşın havuzumuzda biriksin herşey.Saygılar

Öncecilikle teşekkürler paylaşımız için geçmiş olsun.15 numaralı soru sıkça çıkmaktadır.hatırlanamayan şıklardan biriside rüzgar akıntısı olmalı. Boğazlarda yogunluk farkından ve rüzgarlardan dolayı akıntı gerçekleşmektedir. Bu soruya ne cevap vereceğiz kesin bir bilgisi olan arkadaşımız varsa bilgilendirirse seviniriz.

A) Okyanus akıntıları B) Gelgit Akıntıları C) Yogunluk farkından dolayı akıntı D ve E hatırlamıyorum
C yaptım.

Öncecilikle teşekkürler paylaşımız için geçmiş olsun.15 numaralı soru sıkça çıkmaktadır.hatırlanamayan şıklardan biriside rüzgar akıntısı olmalı. Boğazlarda yogunluk farkından ve rüzgarlardan dolayı akıntı gerçekleşmektedir. Bu soruya ne cevap vereceğiz kesin bir bilgisi olan arkadaşımız varsa bilgilendirirse seviniriz.

C yaptım.

orkoz akıntısı?

Bence şıklarda her iki seçeneğinde bulunması durumunda itiraz etme hakkı doğabilir.(Sonuç için 1 ay beklemeye gücü kudreti olanlar) Bitiremediler şu araftaki saçma sapan soruları sayın komisyon üyeleri...

Son düzenleme:
Geri