29.07.2021 - Sefaköy UVZ Seyir Sınavı

YusufBozkan

Küpeşteci
Denizci
İyi geceler,

Bugün girmiş olduğum Seyir sınavından aklımda kalan soruları paylaşmak istedim. 3-4 soru çıkmış sorulardan geldi ve toplamda 9 sorudan emindim ki 45 alarak kaldım.

1.) IHO'ya göre ECDIS 4.kategori nedir?

- Kıyı
- Planlama
- Yanaşma
- Yaklaşma
- Hatırlayamadığım 1 şık daha vardı ben salladım Kıyı yapmıştım sanırım ve yanlış olduğuna eminim.

2.) Sorusunu hatırlayamadığım ama şıklarında şu seçenekler olan bi dümen sorusu vardı.

- Yawning
- Spreading
- Tracking

3.) 210 rotasına 15 knot ile gitmektesiniz ve kıyıdaki feneri 170 derecede kerteriz ediyorsunuz. 15 dk sonra ölçtüğünüzde 5 milden kerteriz ettiğiniz fenerin kerterizi nedir?

- Şıklarını hatırlamıyorum ama 170 derece vardı

4.) 39N - 045E boylamında Güneş'in GHA değeri:30 derece ise LMT nedir?

-1300
-1400
-1500
-1600
-1700

Bu soruda da 1400 yapmıştım.

5.) Güneş dec. verilmiş bir SİA sorusu vardı. Çeşitli değerleri de (SİA düzeltmesi, dev. ve var. hataları) isteniyordu.

6.) Gece seyrinizde pruvanızda VQ(6) gibi bir işaret veren şamandıra görürseniz manevranız ne olmalıdır?

-180 derece terse dönerim
-Rota 135 alınır
-Rota sancağa alınarak şamandıra geçilir
-Rota iskeleye alınarak şamandıra geçilir

Bu soru hakkında da en ufak bi bilgim olmadan sallayarak C yaptım ve onda da çakıldık.

Aklıma gelen sorular şimdilik bu kadardı ama özellikle ECDIS kategori 4 nedir, SİA sorusu, YAWNING olarak işaretlediğim dümen sorusu ve GHA değeriyle pozisyon verilip saat istenilen sorular daha önce hiç görmediğim sorulardı.

Kitaptan da Satürn'ün sex. düzeltmesi sorusu, emniyetli su şamandırasının şeklinin verildiği soru ve de Kuzey yarım küredeki rüzgar akıntısı soruları gelmişti.

Geçmiş olsun 2. hakkınızda umarım geçersiniz.Tavsiyem çıkmış soruları bu siteden ve diğer sosyal medyada aktif güncel paylaşım yapan mecralardan takip etmeniz, paylaşmış olduğunuz soruların çoğu önceden çıkmış gördüğümüz sorular bilginize.

1. soru ; Cevap Yaklaşma.

Overview
General
Coastal 
ApproachXXX Yaklaşma
Harbour
Berthing

2. soru muhtemelen bu iki sorudan birisi olabilir ;

2. Geminin atalet momenti nedeniyle geminin başının otopilotta girilen değerden sancak-iskeleyekaçması hareketine ne denir?

A) Yawing XXX
B) Tracking
C) Routing
D) Spreading
E) Hunting

2. Otopilot aygıtında gemi dümeninin atalet sebebiyle iskele veya sancağa kaçmasına ne ad verilir?

Cevap: Hunting

*** Soruda GEMİNİN başının kaçması denirse cevap : YAWING
*** Soruda DÜMENİN kaçması denirse cevap: HUNTING

Geçmiş olsun 2. hakkınızda umarım geçersiniz.Tavsiyem çıkmış soruları bu siteden ve diğer sosyal medyada aktif güncel paylaşım yapan mecralardan takip etmeniz, paylaşmış olduğunuz soruların çoğu önceden çıkmış gördüğümüz sorular bilginize.

1. soru ; Cevap Yaklaşma.

Overview
General
Coastal 
ApproachXXX Yaklaşma
Harbour
Berthing

2. soru muhtemelen bu iki sorudan birisi olabilir ;

2. Geminin atalet momenti nedeniyle geminin başının otopilotta girilen değerden sancak-iskeleyekaçması hareketine ne denir?

A) Yawing XXX
B) Tracking
C) Routing
D) Spreading
E) Hunting

2. Otopilot aygıtında gemi dümeninin atalet sebebiyle iskele veya sancağa kaçmasına ne ad verilir?

Cevap: Hunting

*** Soruda GEMİNİN başının kaçması denirse cevap : YAWING
*** Soruda DÜMENİN kaçması denirse cevap: HUNTING

Teşekkür ederim Tolga bey, daha dikkatli şekilde paylaşımları takip edeceğim. Ayrıca özellikle ECDIS sorusuna verdiğiniz cevap için özellikle teşekkür ederim. Kaç gündür aradım internet ortamında lakin bulamamıştım. Paylaşım yapan arkadaşlardan birinde 3.kategorinin KIYI olduğunu görmüştüm ama 4.kategoriye dair bir bilgi yoktu elimde.

Geri