29 Mayıs 2019 - Sefaköy Vardiya Zabitliği Seyir Sınavı

sinan kaptannn

Küpeşteci
Denizci
Selam arkadaşlar, bu gün Sefaköy de Vardiya Zabitliği Seyir sınavına girdim 20 Sorunun 5'i yeni kitapta olmayan yeni sorulardı. Hatırladığım kadarını aşağıda paylaşıyorum.

1) Gelgit akıntılarının denizden karaya doğru gerçekleşme şekline ne denir? (Yeni)

2) Ecdis cihazının basic çalışma modunda aşağıdaki hangi fonksiyonlar temel olarak yer alır. (Yeni)

3) Gelgit akıntılarının, denizdrn karaya doğru olanının bitip, karadan denize doğru olanının başladığı durum aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap:Ebb Current

4) Oto-pilotun kaçmalara karşı tepki duyarlılığı hangi kontrol ile ayar edilir?
Cevap:Rudder düğmesi ile

5) Bir Navtex mesajında mesajın düzgün sayılabilmesi için CER hata oranın en fazla kaç olması gerekir?
Cevap:4

6) Bir ARPA cihazı en az aşağıdakilerden hangisini göstermelidir?
Cevap:Geminin hız bilgisini

7) Sextant irtifa 43*57'.8 ölçülmüştür, Sextantın fabrikasyon hatası, -1'.8 ve IC: +0'.3 olduğuna göre düzeltilmiş irtifa (Hs) nedir?
Cevap:43*56'.3

8) 05 Mayıs 1999 günü 39*N - 007*E mevkiinde bulunan bir gözlemci için sabah sivil alacakaranlık zamanı UT (GMT) olarak kaçtır?
Cevap:04:00:24

9) Meridyen geçişte arz tayininde DR mevkiinin enlemi >Dec ve aynı isimli ise, aşağıdaki bağlantılardan hangisi doğrudur?
Cevap:Zx=90*-Ho;Lat=Zx+DEC

10) ZD=-4 olan bir saat diliminde ve 32*N enlemindeki bir mevkiide ZT=14:00:00 iken LMT=14:15:00 ise, bu mevkiin boylamı nedir?
Cevap:63*45E

11) Iala sistem b aşağıdaki hangi ülkelerde kullanılmaktadır?
Cevaptan emin değilim ama ben Avustralya dedim, bi araştırılmalı

12) Gece şartlarında 030* rotasına seyreden bir gemi; sancak baş omuzluk orta mesafede gördüğü bir fenerin karakteristiğini VQ(3)5s olarak tespit etmiştir, bu geminin vardiya zabiti olarak hareket tarzınız ne olacaktır?
Cevap:Sancaktan dönüşle fenerin doğusundan geçecek şekilde yeni rotada viyalarım.

Hatırlayabildiklerim bu kadar, selametle.

1.soru Med-Cezir Akıntıları
Bu yatay akıntıların denizden karaya doğru olanına ☆●Flood Current●☆, karalardan denize doğru olanına Ebb Current adı verilir. Bu akıntılar bir Med-Cezir olayı süresince birbirini takip eden akıntılardır.

2.soru (şıklar hatırda olsaydı daha net cevap verebilirdim)
Base display to be permanently shown on the ECDIS
display, consisting of:

●Coastline (high water).
●Own ship’s safety contour.
● Isolated underwater dangers of depths less than the
safety contour which lie within the safe waters defined
by the safety contour.
●Isolated dangers which lie within the safe water
defined by the safety contour, such as fixed
structures, overhead wires, etc.
●Scale, range and north arrow;
●Units of depth and height; and