3000 Kw Makine Zabiti Neden Baş Makinistlik Yapamıyor?

ugur08

Küpeşteci
Denizci
3000 kw makine zabitiyim ehliyetin alt yeterliligi sinirli bas makinist o halde ben 750 kw da bas makinistlik yapamiyorum bide bu acidan bakalim sinirli bas makinist makine zabiti olmak icin kurs gitmek sinavi gecmek zirundayken onun yaptigi gorevi makine zabiti niye yapamasin bu ehliyetleri nolur artikdogru durust duzenlesinler maduruz biz turk denizcileri...

ehliyetin önemi yok arkadaşım iş tecrubede hiçmi aklın ermez o dedigin adamlar nerden baksan 10 sene denizde çalışmıştır sen 1 sene çalıştın diye yok biz niye çalışamıyoruz diye basıyon yaygarayı biraz mantıklı düşün allahtan biz bıraktık bu işleri senin giibi adamlarla uraşmıyoruz

Alt yeterliliklerden yükselerek Sınırlı Başmakinist ehliyeti alanların hakları korunacağından yükselmelerinde Baş makinist yeterlilikleri de korunur.Ancak Lise/MYO/Fakülte mezunu hiçbir kimse ilk yeterliliğinde Kaptanlık/Baş Makinistlik yapamaz. Bunlar için STCW anlaşması gereği minimum 1 yıl hizmet gereklidir ki bu ülkemizde sonraki yeterlilikte uygun görülmüştür.
Arkadaşın dediği gibi daha önceden bu mesleği düşük tonajda icra etmiş ancak ehliyet yükselttiğinde sadece 3.olabilmesi beklenemez tabi ki stajını yeni bitirmiş kişiden daha fazla tecrübesi ve bilgisi vardır. Düzenleme bu nedenle oluşturulmuş.
Son olarak hakaret içeren, yoğun tartışma oluşturacak bireysel mesajlar yazmayınız siteden uzaklaştırılmanıza sebep olur.

makıne zabıtı

ben 10 yıl oldu meslege başlayalı evet makıne zabıtı ehlıyetım 36 metre motor yatta basmakınıstlık yapıyorum bu ehlıyetlerı duzenleyenler tecrube sartı koysun ozaman calısmak ıcın o yorumda bana yaygara basmaktan bahseden sahsıyet senın gıbı ınsanlar yuzunden uzak yolu bende bıraktım.

iyi günler sırasıyla yağcı,mk.lostramo,sınırlı makina ve sınırlı başmakinist yeterlilikleri aldım.şuan bu yeterliliğimle romörkörde başmakinist olarak çalışıyorum yönetmelikler hakkında tam bir bilgim yok 3000 kW makine zabiti kursuna başlayacam bu yeterliliği aldığımda alt yeterliliğim olan sınırlıbaşmakinist ek olarak verilirmi?

Sıralama şu şekilde.

Sınırlı makine zabiti 750 kW dan küçük.
Sınırlı başmakinist 750 kW dan küçük.
Makine zabiti max.3000kw
İkinci makinist max.3000kw
Başmakinit max. 3000 kW

Max.3000 kW makine zabiti aldığında elbette 750 kW dan küçük başmakinistlik yapılabilir.

Sıralama şu şekilde.

Sınırlı makine zabiti 750 kW dan küçük.
Sınırlı başmakinist 750 kW dan küçük.
Makine zabiti max.3000kw
İkinci makinist max.3000kw
Başmakinit max. 3000 kW

Max.3000 kW makine zabiti aldığında elbette 750 kW dan küçük başmakinistlik yapılabilir.

teşekkürler,fakat çevremdeki arkadaşlardan öğrendiğim kadarıyla (yasal bilgi değil) ne hikmetse 3000 kW makine zabiti yeterliliğine liman başkanlıklarının,3000 kW altı makine gücüde olsa başmakinist olarak çıkış vermediği söylenmekte.

ilk yeterlilik olarak 'Sınırlı makine zabiti 750 kW dan küçük' diye başlayıp 3000 kw makine zabiti yeterliliğine yükseldiyseniz size bu hakkı verirler ilk yeterlilik olarak 3000 kw makine zabiti aldığınızda alt yeterlilikleri vermiyorlar bu aynı şekilde güverte zabitleri içinde geçerli aynı sorunu bende yaşadım çünkü 3000 gr vardiya zabiti yeterliliğim var fakat ufak teknelerde kaptan olarak çalışma hakkı vermiyolar saçma ama kural bu selametle

ilk yeterlilik olarak 'Sınırlı makine zabiti 750 kW dan küçük' diye başlayıp 3000 kw makine zabiti yeterliliğine yükseldiyseniz size bu hakkı verirler ilk yeterlilik olarak 3000 kw makine zabiti aldığınızda alt yeterlilikleri vermiyorlar bu aynı şekilde güverte zabitleri içinde geçerli aynı sorunu bende yaşadım çünkü 3000 gr vardiya zabiti yeterliliğim var fakat ufak teknelerde kaptan olarak çalışma hakkı vermiyolar saçma ama kural bu selametle

İlginiz ve verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.olaya mantık açısından bakmak gerekirse sırasıyla sınırlı makine zabiti yeterliliği almış ve en az 2 yıl 2.makinistlik yapmış ,sonrasında sınavla sınırlı başmakinist yeterliliği almış ve yine en az 2 yıl başmakinistlik yaptıktan sonra 3000 kW makine zabiti almış deniz ve başmakinistlik tecrübesi olan kişilere alt yeterliliği ile başmakinistlik vermemesi mantığa aykırı.

Öncelikle herkese merhabalar.yazılanları okudum.gemi makinelerini bitirip makine zabiti olan arkadaşlara yapılan haksızlığı hak çalmak Olarak görüyorum.çünkü makine zabitlerinin gördüğü müfredat vs. Malum fakat yıllarını mesleğe vermiş sıfırdan mesleği tırnakları ile kazımış ç.başılarımızın emeğine saygı göstermek gerekir.bu durumda günümüz imkan ve şartları dahilinde boynız kulağı geçer sözünüde unutmamak lazım.bugünkü eğitim öğretim ile dünkü bir değil.artık zabitlerimiz daha kaliteli yetişmekte.ben çektim sende çek mantığı toplum olarak bizleri bir yere götürmez.çekişmeleri bir kenarı bırakıp hakkımızı birlik olup aramamız gerek.saygılarımla.

STCW gereği 1 yıl zabitlik hizmet yapmadan baş makinistlik görevi alınamıyor. Türkiye'de ise durum üzerine biraz daha eklenmiş bir halde. Kabotaj ve liman seyri yapan gemilerde ancak böyle bir görevi alabiliyorsunuz.

Merhaba kaptan sakin bey , yeni taslak yönetmeliği inceledinizmi, açıkçası önemli değişiklikler var bir çok konuda bu taslak yönetmelik onaylanırmı sizce

Geri