31.07.2024 Hukuk Soruları

mariner5

Küpeşteci
Denizci
1- Tenzili muafiyet sigorta nedir?
2- Aşkın sigorta ile ilgili bir soru
3- Gemi 2000 yılı sonrası inşaa ediliyor ama makine daha eski bir makineyse NoX kapsamında nasıl hareket edilmeli? Bunda ben makinenin NoX şartlarına uygun hale getirilmesi şıkkını işaretledim, doğru mu emin değilim.
4- plimsol marka yeri izinsiz değiştirilirse kaptan cezası nedir?
5- deniz hukukunun kaça ayrıldığı ile ilgili bir soru, deniz kamu ve özel hukuku cevaplı olan
6- IMO’nun yayınladığı bir sirküler numarasını verip, buna göre hangi gemiler kuru havuza çıkarılmak zorunda gibi bir soru vardı. Şıkların hepsi 10 yaş üstü gemilerdendi, ben hepsi olarak işaretledim. Doğru olup olmadığına emin değilim.
7- sağlık belgesi hangi gemilere verilir
8- hangisi donatan sorumluluğunun sınırlı hale gelmesi şartlarından değildir sorusu
9- müşterek avarya ile ilgili bir soru, cevap yüklerin gemiye zarar vererek denize düşmesi gibi bir şeydi
10- hangisi sıklıkla olmayan müşterek avarya çeşitlerinden biridir gibi bir soru. Bundan yangın müşterek avaryası, gemiyi yüzdürme, gemiyi oturtma gibi şıklar vardı, ben yangını işaretledim. Bundan da emin değilim.

14.08.2024 - Hukuk soruları
1- barecon A-barecon B ne tip sözleşmedir? Cevaplarda bareboat charter ya da çıplak gemi kiralama gibi bir şık vardı onu işaretledim.
2- müşterek avaryayla ilgili iki soru vardı. Biri yükün gemiye zarar vererek denize düşmesi cevaplı olan, öbürü kaptanın makul direnci cevaplı olan.
3- sigortalanan unsura zarar meydana geldiğinde ödeme hangi değere göre yapılır gibi bir soru, şıklarda rayiç bedel, sigorta bedeli, sigorta değeri vardı. Ben sigorta değeri olarak işaretledim ama emin değilim.
4- iş kanununa göre hangisi yanlıştır? 100grt üstü gemilere uygulanır, 5 veya daha fazla gemiadamı çalıştırana uygulanır, bakanlık kararıyla listede olmayanlara uygulanır, denizde sadece taşımacılık yapanlara uygulanır gibi şıklar vardı.
5- tehlikeli maddeler kaç ana gruba ayrılır? Bunu bilmiyordum 7 olarak işaretlemiştim ama sanırım 9muş.
6- denizde devletler arası egemenlik ihlali hangi hukuk dalına girer?
7- cevabı halefiyet olan sigorta ile ilgili soru
8- tamire değmez gemi ya da tamir kabul etmez gemi ile ilgili hangisi doğrudur? Tamir gideri eski yeni fark etmeksizin önceki giderin 3/4ünü aşarsa tamire değmez olarak bir şık vardı.
9- marpol annex III aşağıdakilerden hangisidir?

Geri