Amerika'da Staj ve Çalışma Fırsatları

akkaya_huseyinn

Küpeşteci
Denizci
Merhaba değerli forum üyeleri,

Ben Kocaeli Üniversitesi Deniz ve Liman İşletmeciliği bölümü öğrencisiyim ve 2025 Temmuz ayında mezun olacağım. Stajımı Amerika'da yapmayı planlıyorum. 90 günlük staj süresi sonrasında 499GT Yat Kaptanlığı ehliyetimi almayı hedefliyorum. Ancak, Amerika'da staj yapma ve sonrasında iş bulma konusunda deneyimi olan kişilerden bilgi almak istiyorum.

Amerika'da gemici olarak çalışmanın şartları ve iş bulma süreci hakkında neler tavsiye edersiniz? Staj için başvuru yaparken nelere dikkat etmem gerekir ve iş bulma konusunda şansım ne kadar yüksek? Bu konuda yardımcı olabilecek deneyimlerinizi ve önerilerinizi bekliyorum.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

"USCG approve certificates "ABD deki hemen hemen tüm denizcilik iş ilanlarında bu ibareyi göreceksin.Türkiyede aldığın stcwler ABD de geçerli değil daha doğrusu karasularında çalışman için kabul edilmiyor.Oradan temel eğitimleri alıp ielts puanı eklemen gerekiyor.

Green carddan ziyade ciddi bir maddi kaynak ayırman gerekiyor ,önce ABD deki bu USCG approved eğitimleri veren kurslara kayıt olup ücretini ödemek sonra uçak bileti ve vize işlemleri(öğrenci vizesi ) sonra kalacak yer vs vs kısaca 40-50 bin dolar ve iyi bir İngilizce gerekli. Hintli zabitler 1 yıl Londrada kursa gidip MCA cüzdanlarını alıp öyle EU merkezli THOME MSC gibi yerlerde çalışıyorlar.

Green carddan ziyade ciddi bir maddi kaynak ayırman gerekiyor ,önce ABD deki bu USCG approved eğitimleri veren kurslara kayıt olup ücretini ödemek sonra uçak bileti ve vize işlemleri(öğrenci vizesi ) sonra kalacak yer vs vs kısaca 40-50 bin dolar ve iyi bir İngilizce gerekli. Hintli zabitler 1 yıl Londrada kursa gidip MCA cüzdanlarını alıp öyle EU merkezli THOME MSC gibi yerlerde çalışıyorlar.
Hocam Londra fikri mantıklıymış, Nisan ayında 10 günlük bir seyahat için uçak bileti almıştım zaten gidince araştırırım. Belki okul bitince yapabilirim. Verdiğin fikirler için teşekkür ederim hocam. Esas amacım aslında sadece yurt dışında staj yapmak, Amerika sadece hayalim olan gezmek görmek istediğim belki bir gün greencard alıp orada yaşarım umuduyla baktığım bir yer, Yat kaptanlığı stajı ve sonrasında iş bulmak için ne öneririrsiniz? Tekrardan teşekkür ederim.

Kanadada çok güzel fırsatlar var yat kaptanlığı için maalesef son 10 yılda dünya denizciliğinde ülke olarak çok geriye düştük, hintliler bizden daha şanslılar İngilizce ve matematik avantajları çok işlerine yarıyor. Dediğim gibi önce IELTS Certificate sonra gidip o ülkeden liman cüzdanı çıkarmak gerekiyor.

Kanadada çok güzel fırsatlar var yat kaptanlığı için maalesef son 10 yılda dünya denizciliğinde ülke olarak çok geriye düştük, hintliler bizden daha şanslılar İngilizce ve matematik avantajları çok işlerine yarıyor. Dediğim gibi önce IELTS Certificate sonra gidip o ülkeden liman cüzdanı çıkarmak gerekiyor.
C1 seviye ingilizce bilgim mevcut, zorunlu kara stajımı iyi bir yerde yaptım. İstanbul Bölge Liman Başkanlığı'nda çalışma fırsatı elde ettim. Güçlü sayılabilecek bir cv oluşturmaya başladım. 3 aylık Yat Kaptanlığı stajı için de yurt dışı imkanı var ama imkanı yok gibi görünüyor, belki ülkede kalıp birkaç sene çalışıp tecrübe ve para kazandıktan sonra düşünebilirim. Ama şartların bu kadar zor olması ve maddi açıdan ağır olması üzücü. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Son bir soru olarak neden STCW'ler kabul görmüyor da her ülkenin kendi sertifikaları gerekiyor? STCW zaten uluslararası geçerli sertifikalar değil midir?
Teşekkür ederim.

Hem sana hem bu siteden faydalanan arkadaslar icin indeed is ilanindaki kanada zabit pozisyonu icin istenen belgeleri yazayim konunnetlesecektir;Stcw tekbaaiba yeterli degil yani adamlar diyorki polonyalisi romanyalisi gurcusu ukraynalisi hintlisi filipinosu vs vs hir suru zabit kaptan ab var ozsman ben kendi ukemde kursa gotmis olani ise alirim, hatta isin tenelinde vatandaslik yatar yani tecrubesiz bir kanadali zabit 10 yillik turk kaptanina tercih edilir( oncelik verilir) ulkemizin geldigi son durum bu. Bizler 20-30 yillik hurda gemileri toplariz elin hintlisi dogu avrupalisi yeni gemide keyfine bakar, yoksa bizim naska hir avantajimiz yok. O yuzden genc yasta yurtdisina gitmeye liman cuzdani cikarmaya bakin. Sizde 10 yil once TC liman cuzdanini amerika ve ab resmi olarak taniyacakti.Allah selamet versin hepimize.

Education, Experience and Licenses:

• Canadian Watch keeping Mate, Near Coastal Certificate of Competency.
  • Continued Proficiency Endorsement.
  • Seafarers Medical Certificate.
  • Radio Operator Certificate.
  • Certificates of Proficiency in STCW Basic Safety, Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats, and Advanced Fire Fighting.
  • Continuous Certificate of Discharge (Discharge Book).
  • Specialized Passenger Safety Management (Certificate or Endorsement)

Hem sana hem bu siteden faydalanan arkadaslar icin indeed is ilanindaki kanada zabit pozisyonu icin istenen belgeleri yazayim konunnetlesecektir;Stcw tekbaaiba yeterli degil yani adamlar diyorki polonyalisi romanyalisi gurcusu ukraynalisi hintlisi filipinosu vs vs hir suru zabit kaptan ab var ozsman ben kendi ukemde kursa gotmis olani ise alirim, hatta isin tenelinde vatandaslik yatar yani tecrubesiz bir kanadali zabit 10 yillik turk kaptanina tercih edilir( oncelik verilir) ulkemizin geldigi son durum bu. Bizler 20-30 yillik hurda gemileri toplariz elin hintlisi dogu avrupalisi yeni gemide keyfine bakar, yoksa bizim naska hir avantajimiz yok. O yuzden genc yasta yurtdisina gitmeye liman cuzdani cikarmaya bakin. Sizde 10 yil once TC liman cuzdanini amerika ve ab resmi olarak taniyacakti.Allah selamet versin hepimize.

Education, Experience and Licenses:

• Canadian Watch keeping Mate, Near Coastal Certificate of Competency.
  • Continued Proficiency Endorsement.
  • Seafarers Medical Certificate.
  • Radio Operator Certificate.
  • Certificates of Proficiency in STCW Basic Safety, Survival Craft and Rescue Boats other than Fast Rescue Boats, and Advanced Fire Fighting.
  • Continuous Certificate of Discharge (Discharge Book).
  • Specialized Passenger Safety Management (Certificate or Endorsement)
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim. Maalesef ki T.C. Liman Cüzdanı artık gerçekten iş yapamıyor gibi bir şey olmuş. Bu gerçekten çok üzücü bir durum.

TC nin dünya çapında maalesef ne pasaportu nede liman cüzdanı iş yapmıyor hatta İngiltere bu hafta yeni bir kanun çıkardı Türkiyeden gelecek diplomatik pasaportlular bile vize alacak, Bu şudemek Irak suriye ve TC pasaportu aynı kategoriye konuldu. Sizin benim alinin ayşenin çok zeki yada çok çalışkan olması birşey ifade etmiyor dediğim gibi koster veya eski kimyasallarda iş buluyoruz yani polonyalının yada ukraynalının yada kanadalının tenezzül etmediği gemilerde. İşin özü uluslararası piyasada rakibimiz çok fazla.Milyonlarca zabit yat kaptanı aşçı gemici fitter filan çok , bizdeki türk armatörünün güdümündeki dergiler fakülteler hocaların lafları gerçekte hikaye kalıyor. 10 yıl önce dekanı dediki bütün ingiliz alman şirketleri sizi havada kapacaklar piyasada zabit bulunmayacak filan eee hani hangi büyük gemicilik şirketi bizden onlarca personel aldı? Kendi başına gidebilen 8-10 zabit ancak var onlarda zaten kanadada dubaide yaşıyorlar.

TC nin dünya çapında maalesef ne pasaportu nede liman cüzdanı iş yapmıyor hatta İngiltere bu hafta yeni bir kanun çıkardı Türkiyeden gelecek diplomatik pasaportlular bile vize alacak, Bu şudemek Irak suriye ve TC pasaportu aynı kategoriye konuldu. Sizin benim alinin ayşenin çok zeki yada çok çalışkan olması birşey ifade etmiyor dediğim gibi koster veya eski kimyasallarda iş buluyoruz yani polonyalının yada ukraynalının yada kanadalının tenezzül etmediği gemilerde. İşin özü uluslararası piyasada rakibimiz çok fazla.Milyonlarca zabit yat kaptanı aşçı gemici fitter filan çok , bizdeki türk armatörünün güdümündeki dergiler fakülteler hocaların lafları gerçekte hikaye kalıyor. 10 yıl önce dekanı dediki bütün ingiliz alman şirketleri sizi havada kapacaklar piyasada zabit bulunmayacak filan eee hani hangi büyük gemicilik şirketi bizden onlarca personel aldı? Kendi başına gidebilen 8-10 zabit ancak var onlarda zaten kanadada dubaide yaşıyorlar.
Abi söylediklerinle çok haklısın, gerçekten hiçbir değerimiz kalmadı, kendi kendimizi bitirdik maalesef. Sektör hakkında seminer, konferans vb. düzenleniyor sık sık, her seferinde şu kadar açık var bu kadar personel lazım falan filan deniyor. Uzak yol zabitleri için de biz yakın yol yat kaptanları için de. Yat Kaptanlığı ile yapabileceğim en iyi şey nedir? 2026'da mezun olacağım, ardından staj yapmak istiyorum ne önerirsin? Yurt dışı mümkün diyorlar hocalarımız, çevremize baktığımızda kendini iyi geliştiren kaptan abilerimizin gittiğini, çalışıp döndüğünü veya orada kaldığını görüyoruz. Bana tavsiyen ne olur? Bir de abi konular hakkında çok bilgilisin, ehliyetini merak ettim.
Tekrardan teşekkür ederim.

Is imkani bizlere tabiki var ama ; eski hurda gemilerde dusuk maasli ve sigortasiz kumanyasiz calisma seklinde, ben stajyerken 3. kaptan maasi 5500 dolardi ve 1 ay izin yapip istediğin gemiye cikiyordun( Son model arabalar o yil 25 bin dolardi) , yat kaptani yine enaz 5000 dolar maas aliyordu peki simdi durumnasil; gecen yil yabanci yerli sirket fark etmeksizin 4500 dolar 3. kaptan icin oda karada enaz 4-5 ay gemi bekliyorsun, arti gemide kaptanlarin turk zabitlere davranislari asiri derecede rencide edici(isin psikolojik yonunu nedense pek onemsenmiyor) yat kaptani arkadasim cok zengin turk isadaminin yatini kullaniyor massi aylik 2500 dolar bu maasa sevinerek gitti. Tekrar soyluyorum siz genclere imkaniniz varken yurtdisina birsekil gidin sansinizi deneyin cunku bu ulkede herkes konusur is sorumluluk almaya geldiginde kimse aksiyon almaz. Benim piyasada ve cevremde gordugum bu ve malesef yillarcada bu durum düzelmeyecek gibi. Linkedine girip yuzlerce uzak yol gemi kaptanlarinin is aradiklarini goreceksiniz bu nasil olabilir yani 15 yillik tecrubeli gemi suvarisi adam issiz, turk yat kaptanlarini utanmasalar asgari ucrete calistiracaklar. Peki ana sebep ne ; heryer mezun kaptan dolu ve bizdeki gemi sayisi belli, iste Kanada bu duruma dusmemek icin kendi ulkesinden mezun olanlara gemilerinde is veriyor yoksa gemilere doldurur gurcu ukraynali veya azeri personeli yani alt tarafi bir ucak biletine bakar! Size akil veremem hersey heran elinizin altinda aksiyon alip almamak sizlere kalmis.

Is imkani bizlere tabiki var ama ; eski hurda gemilerde dusuk maasli ve sigortasiz kumanyasiz calisma seklinde, ben stajyerken 3. kaptan maasi 5500 dolardi ve 1 ay izin yapip istediğin gemiye cikiyordun( Son model arabalar o yil 25 bin dolardi) , yat kaptani yine enaz 5000 dolar maas aliyordu peki simdi durumnasil; gecen yil yabanci yerli sirket fark etmeksizin 4500 dolar 3. kaptan icin oda karada enaz 4-5 ay gemi bekliyorsun, arti gemide kaptanlarin turk zabitlere davranislari asiri derecede rencide edici(isin psikolojik yonunu nedense pek onemsenmiyor) yat kaptani arkadasim cok zengin turk isadaminin yatini kullaniyor massi aylik 2500 dolar bu maasa sevinerek gitti. Tekrar soyluyorum siz genclere imkaniniz varken yurtdisina birsekil gidin sansinizi deneyin cunku bu ulkede herkes konusur is sorumluluk almaya geldiginde kimse aksiyon almaz. Benim piyasada ve cevremde gordugum bu ve malesef yillarcada bu durum düzelmeyecek gibi. Linkedine girip yuzlerce uzak yol gemi kaptanlarinin is aradiklarini goreceksiniz bu nasil olabilir yani 15 yillik tecrubeli gemi suvarisi adam issiz, turk yat kaptanlarini utanmasalar asgari ucrete calistiracaklar. Peki ana sebep ne ; heryer mezun kaptan dolu ve bizdeki gemi sayisi belli, iste Kanada bu duruma dusmemek icin kendi ulkesinden mezun olanlara gemilerinde is veriyor yoksa gemilere doldurur gurcu ukraynali veya azeri personeli yani alt tarafi bir ucak biletine bakar! Size akil veremem hersey heran elinizin altinda aksiyon alip almamak sizlere kalmis.
Abi çok doğru diyorsun ama yurt dışına çıkmak, o ülkenin belgesini stcw falan edinmesi de çok zor ve masraflı, ben de istiyorum okul bitince stajı yurt dışında yapıp sonra oraya kapak atmasını kaç aydır araştırıyorum, sayısız şirkete mail attım 3 5 dönüş aldım ama sonra onlar da boş pozisyon yok diyerek reddetti tabi ki. Muhtemelen burayi bitirdikten sonra 2 sene de Ulaştırma işletme okuyacağım sınırlı vardiya zabitliği için, hizmet verip sınırsıza dönerim muhtemelen. Ama yatta kalıp yurt dışında yaşamayı aşırı derece isterim açıkcası. Yurt dışında bizim stcw'leri olduğu gibi kabul eden ülke yok gibi birşey yani orda da ne yapacağımız başımıza ne geleceği belli değil açıkcası. Yurt dışında yat işi kanada'da zor görünüyor, belki olursa Yunanistan, Arnavutluk, Hırvatistan falan olabilir başka olması çok zor. Bu konuda ne yapabiliriz abi? Temel isteğim yatta kalıp yurt dışında çalışmak. Ama olacağı yok gibi olursa muhtemelen ulaştırma işletme okuyup sınırlı vardiya zabitliğine girerim. Yat işini yurt dışında nasıl yapabilirim?

Geri