Denizciliğimizin Yeni Faciası: Liman Başkanlıkları

Denizciliğimizin Yeni Faciası: Liman Başkanlıkları
Ulaştırma Bakanlığı'nın Denizcilik alanında yaptığı birçok yenilik sayesinde hızlanan sistemler malesef kadro değişimlerinde vasıfsız nitelikte atanan memurlar ile hızlanmaktan çok yavaşlıyor.

Standart işlemler için bile Ulaştırma Bakanlığı'ndan yazılı olarak "Bilgilendirme" isteyen, 10 dakikalık sürede bitecek olan bir denizcinin işlemini bu yolla 15-20 gün içerisinde bitirebilen, vatandaşın bu kadar uzun süre boyunca mağdur olmasına yol açan görevli memurlarımız malesef umursamaz birşekilde vatandaşı kısır döngü bir yönlendirmenin içerisine sokuyorlar.

Özellikle yapacağı işlemin ne olduğunu bilmediği, anlamadığı için Müdürlüğe telefon açıp "Alo Bilal Bey..?" diyerek sorularına başlayan memurlarımızı hepimiz görmüş ve duymuşuzdur.

Eğitim ve brifing olmadan farklı sektörlerde çalışmış, yada yeterli bilgisi olmayan memurların liman başkanlıklarında hizmet kadrolarına alınması uzun kuyruklara yol açıyor.
Öyle ki geçtiğimiz günlerde mezuniyetine istinaden Tanker işletimleri için limanına giden bir meslektaşımızı, yönetmelik ve yönergede sabit olmasına rağmen "Bence olmaz bu, Ulaştırma Bakanlığı'na bilgilendirmeden dilekçe yazın, cevap versinler ona göre işlem yapabilirim." diyen memur ve amir sıfatındaki kişiler karşılamış ve kendisini "Nereden ne yazı alıp memur arkadaşa eğitim verebilirim?" sorusuyla karşı karşıya bırakmışlardır.

Artık liman başkanlıklarına giderken sadece vesikalık fotoğraf ve belgeleriniz yetmeyecek.
Bununla birlikte mutlaka yapacağınız işlemin yönetmelikte geçen satırını yazdırıp yanınızda getirmeniz ve orada teneffüs olmadan memur arkadaşımızı bir ders içerisine sokmanız gerekecek.
Ne kadar acı bir tablo..

Liman başkanlıklarında Denizcilik hukuk yapısına yabancı kalmış memur şahısları denizcilik camiası olarak kınıyoruz. Ayrıca olayın ciddiyetini kavrayamadıkları için manevi olarak bir üzüntü içerisindeyiz.

Tek sebep otomasyona geçilmeye çalışılması ve yazılı mevzuatın hatalı olarak dijitalize edilmesi
Peki Sorumlu kim? Otomasyonları Kim idare ediyor ?

Aynı liman başkanlığında çalışan A isimli memura yönetmelikteki hakkı için başvuran şahıs ile B isimli memura başvuran şahıstan birisi farklı işlem görüyor, yada işlemi yapılmıyor.
Oysa ki ikisi de aynı belge ve haklarına istinaden başvuruda bulunuyor.
Biri işleminin yapılmasının mutluluğu ile ayrılıyor, diğeri ise Bakanlık'tan yazı beklemek üzere en az 30 günlük bir istirahate çekiliyor. İlgili kişiler tarafından resmen zorunlu tatile alınıyorlar.

Birçok Meslektaşımız mağduriyetlerinden dolayı haklı olarak yönetmeliği icraa etmeyen bu ilgili kişilere dava açma hazırlığında. Umarız yakın zamanda vasıflı kadrolar ilgili birimlere tayin edilir ve bu kanayan yara kapatılabilir.

Dosya Eklentileri

• 39062.jpg
    39062.jpg
    22.6 KB · Gösterim: 27,475
Ve maalesef gemiadamına hayatı boyunca sadece 1 kez sicil limanı değiştirme hakkı veriliyor.Yemin ediyorum geçen salı 106 kişi sıra bekledim,rüşvet falanda kalkmış,herkesi temizlemişler,içler acısı,sinirlenmemek için 1 haftadır gitmiyorum.bahsettiğim yer istanbul liman başkanlığı.Yazıklar olsun diyorum.

Tanker işletimlerimi yönetmelikte ve izinlere bakarsak okulumuz vermekte ve alan bir çok arkadaşım var çanakkale limanına yalova ve izmit limanına baglı onlar almakta fakat istanbul bana yönetmeliği önlerine koydugum halde ısrarla işi yokuşa sürmekte ve vermemekte git kursa al diyen bu memur zihniyetine birileri dur demeli ne ankara nede kendi limanım olan istanbul bu işle ilgilenmiyor yasal yollarla hakkımı arayacağım 1000 tl mahkemeye vericem yinede o kursa 600 tl verip kurstan almıyacağım o haklarımı...

Önce suçu kendimizde aramamız gerekiyo mevzuatı okuyup anlamak gerek haklarımızı ancak orda savunabılırız okulunuzun verdıgı egıtımlerın onanması gerekıyo okul bıterbıtmez gemıye kosmak degıl bu meslek kac kısı stajında gıdıp basvurmustur lıman bask. & p.s.c 'ye lutfen bıraz daha dıkkatlı olalım sucu bır baskasına atmayalım calısan abılerımızde ellerınden gelen cabayı gosterıyor emın olun ulkemızde evrak ıslerının ne kadar uzun surdugu aşıkar bızde yardımcı olmazsak hıc bırsey duzelmeyecek degerlı arkadaslarım ve abılerımin anlayısına sıgınıyorum arastırmak, ögrenmek ,bilgi sahibi olmak bizim görevimiz sevgi ve saygılarımla

el-cevap

eslektaşım bence saçma sapan bir yazı yazmışsın açıkçası zırvalamışsın. goss sınavlarına başvuru için istanbul limanına altı gün boyunca gidip geldim ve yedinci gün işimi hallettim. peki nasıl? altı gün boyunca sabah 09:00'da limana gittiğimde --tüm evraklarım hazır,işlem harcı yatırılmış-- dokuzyüzatmışlı numaraları aldım --evrak teslimde numaraların sekizyüzden başladığınıda hatırlatarak-- ogünlerde öğlen onikiye kadar kaçkişinin evrak teslimi oldu cevap:yirmi ila otuzbeş arası, yine ogünlerde saat onotuzdan sonra sıra ikincitura öğledensonra ikiden sonrada üçüncü tura geçti... ben sonuçolarak yedincigün sabah yedide liman önünde olarak ilk on sıradan birini aldım ve yine aynıgün saat onotuzbeşte işlemimi hallettim --yani bir kişinin işi yaklaşık onbeş dakika sürüyor, heriki kişiden sonra memur sigara içmeye çıkıyor--. gelelim diğer skandala goss için şifre birtürlü email adresime gelmiyor arıyorum yollandığını söylüyorlar yine gelmiyor peki niye cevap:şifre ile ilgili gelen mesaj emaillerimde gereksiz kutusuna geliyormuş ve bilgisayarım gereksiz mesajları otomatik olarak siliyor. yani konuyu açanların yazdığı yazıyı düzgün okumadan işkembe-i kübradan yazı yazılmayacak zırvalanmayacakmış...

Hizmet sayımı evrak teslimi için 2 gün bekledim, evrakları verdim hizmetimi saymaları için 15 gün bekledim, 15 gün sonra evrak teslim almaya gittim sınav kaydını yaptırabilmek için 2 gün daha geçti. En sonunda tüm kayıtları yaptım çalışan memur hadi hayırlı olsun 2 gün sonra gel sınava giriş kağıdını al dedi. Birebir bu olayları fıkra gibi yaşadım. Sorun şu istanbul limandaki memurlar ellerinden geleni yapıyorlar ama sadece 3 kişi koca istanbul limanı gemi adamları merkezini yönetemeZ bu kesin. Koy oraya 7-8 tane adam tıkır tıkır yürüsün işler. Vasıfsız memurda işi bilenin yanında 2 ayda işi öğrenir böylece bu kaos sona erer. Sınavdan sonra kagıdı işletmeye yeni liman cüzdanı çıkarmaya stcw belgeleri için başvurmaya yemin ederim korkuyorum. Liman başkanlığı hizmetim deniz hizmetimden daha fazla oldu.

@oilywater doğru söylüyor avuç içi kadar yerde 3 kişi gelenlerle ilgileniyor. harç başvurusu için 1, başvuru için 1,evrak teslim almak için 1 kişi.istanbulda memur kalmamış sanki ve istanbul gibi bir şehre ne personel sayısıyla nede binasıyla hiç yakışmıyor.bir şeyleri değiştirmeye çalışıyorsunuz doğru düzgün yapın,

İst liman baskanligina gidip de sorunsuz islem yaptirdigimi
hatirlamiyorum.İlgisiz bilgisiz ve egitimsiz memurlariyla
keşmekeş bir yerdir.hani kapisinda kurekle beklenecek
yer aslinda.Stcw yenilemek icin gidecegim
herzamanki gibi sakin ve mahrur tavrimi
takinacagim ama gercekten samimi olarak
soyluyorum tiksiniyorum liman baskanligindan
denizlerin butun gazabi uzerlerine olur
insallah!!!! Amin

Duzeltme: mağrur. :))

arkadaslar izmir liman baskanliginda butun memurlar yer degistiriyor sebebi her memur butun
donen isler den haberi olsun ve islem yapabilir vasfi kazansin diye
ve yani sira isten anliyan memur sayisi cok sayida veya en olmadi isin uzmanlari var
benden izmir limanina 10 yildiz

@oilywater doğru söylüyor avuç içi kadar yerde 3 kişi gelenlerle ilgileniyor. harç başvurusu için 1, başvuru için 1,evrak teslim almak için 1 kişi.istanbulda memur kalmamış sanki ve istanbul gibi bir şehre ne personel sayısıyla nede binasıyla hiç yakışmıyor.bir şeyleri değiştirmeye çalışıyorsunuz doğru düzgün yapın,
avuç içi kadar diyorsunuzda avuç içinin onda birti kadar olan eski liman binasında --karaköy vapur iskelesi karşısındaki köhne bina ki bunu eskiler bilir-- aynı sayıda personelle işler daha kısa sürede hallediliyordu. devletin memuru mu yok sanki? adamlar bir kişinin evrağını onbeş dakikada teslim alıyor. bari memur yerine bir kutu koysunlar evraklarımızı kutuya atalım buşekilde tüm gemi adamları işlerini daha kısa sürede halleder.

Eskiye oranla ist. lim baskanligi iyi durumda biz neler cektik 3 ay bekliyoduk evrak icin herkese rusvet veriyoduk ogrenci harcliklarimizi acimasizca aliyolardi, bazen parayida alip isi yapmiyolardi kac kere kavga ettik karakolluk olduk tabi bu 10-12 sene evvelin hatiralari.

adminin yazisini cok begendim ugrasmadan bu isler duzelmez, tabi ordaki memurlarinda isi yogun ama gelenleri onemsemedikleri isi savsakladiklari gereksiz evrak istedikleri cok acik.
kendilerini garantiye almak icin bir is icin gereksiz cok evrak istiyorlar.

su an cok isim olmuyo limanda artik uzakyol kaptaniyim ama hala oraya gittigimde psikolojik sinir oluyorum
insanlara davranislari hareketleri bir devlet memuruna yakismayacak derecededir.
iyileride vardir ama nadir.

ASKERLİĞNİ SERDÜMEN OLARAK YAPMIŞ BİRİNİN DOĞRUDAN USTA GEMİCİ OLDUĞUNU VE VARDİYA TUTMA BELGESİ DOGRUDAN VERİLDİĞİNİ HEMEN HERKES BİLİR HATTA İLK DEFA SİVİL GEMİDE ÇALIŞACAK OLAN BEN BİLE BİLİRKEN İSTANBUL LİMAN BAŞKANLIĞINDAKİ ARKADAŞA SAAATLERCE BUNU ANLATMAYA ÇALIŞTIM REZALET BİR DURUM İNANIN.DAHA YOLUN BAŞINDAYKEN BUNU GÖRMEM İYİ OLDU O YÜZDEN SİCİL LİMANIM ÇANAKKALE YAPICAM

arkadaslar izmir liman baskanliginda butun memurlar yer degistiriyor sebebi her memur butun
donen isler den haberi olsun ve islem yapabilir vasfi kazansin diye
ve yani sira isten anliyan memur sayisi cok sayida veya en olmadi isin uzmanlari var
benden izmir limanina 10 yildiz

bende goss'a izmirde girmiştim hem binasıyla hem personeliyle 10 numara bir yer,herkes güler yüzlü gelenlerle daha kapıdan girdiği andan itibaren ilgileniyorlar bekleme salonları çoğu otelde bile yoktur,bilgisayarla bir işiniz varsa bekleme salonunda ücretsiz kullanabileceğiniz bilgisayarlar var.sınav merkezi aynı binada herşey olması gerektiği gibi hatta daha da iyi, istanbul'da da bir kere sınava girdim pişman oldum sınav süresi boyunca 3 kez elektrik kesildi basık çatı arası bir yerde kendinizi bir an half life oyununun içinde buluyorsunuz.şuan izmirle kıyaslarsanız istanbul'daki denizcilik kurumları çok geride. uzaklık problem olmasa sicil limanını değiştirmek için 1 dk beklemem

Sakin kaptan, özellikle bu aralar çok güncel ve sıcak bir konuya parmak basmışsın. Liman başkanlığı tam bir keşmekeş omuş. Esasında son 3-4 senedir bir düzelme görüyordum Liman Başkanlığında, lakin son aylarda ise olan olaylar benim 95 lerde meslek hayatıma başladığımda yaşanan olaylara çok benzemekte.Şu zamanki teknolojide ve internet ortamında Vasıfsız memur ile hiç muhattap olmadan veya benzer başka bir yöntemler üretilmeye çalışılsa.

Geri