Denize ve Yola Elverişlilik Belgeleri (DEB - YEB)

• Konuyu açan Konuyu açan meso
  • Açılış Tarihi Açılış Tarihi

meso

Küpeşteci
Denizci
Merhabalar,

50 rusum a kadar ,50-500 rusuma kadar ve 500 uzeri denize ve yola elverislilik belgelerini kim veriyor ve bul belgelere sahip olmayan bir gemi tam olarak ne yapamaz

sımdiden tesekkur ederim

Denize elverişlilik belgesi : (DEB) - Seaworthness Certificate: Denizcilik Müsteşarlığı tarafından geminin haiz olduğu özelliklere göre , asgari adamla donatılmasını ve yapacagı seferi içeren bir belge olmakla beraber diğer hususları da belirtir.Yapılan rutin teftişler sonucunda verilir. Geminin bu belgeye sahip olmaması, sefere çıkamayacagı anlamına gelir.

Yola elverişlilik Belgesi : (YEB) - Port Clearance : Geminin bulunduğu limanda operasyonunu bitirmesinin ardından limandan ayrılmasına izin mahiyetindeki bu belge, geminin gideceği limana kadar yeterli özelliklerde olduğu ve limandan kalkmasına hiçbir engel bulunmadığını belgeleyen dökümandır. Gemide bulunmadığında, Limandan ayrılamaz (bağlanır) veya bir sonraki limanda bunun kontrolü yapıldığında kaçak olarak bir önceki limandan ayrıldığı kabul edilir ve buna göre işlem yapılır.

Bilgiler icin cok tesekkur ederim.

Hukuk sorularında karsılatıgım sorularda tonilato olarak yani 50 tonilato,50-500 tonilato ve 500 tonilato uzeri gemilerde bu belgelerin kimin verdigi soruluyor

Cevaplar genelde Liman baskanlıgı, Bolge mudurlukleri ve istanbul bolge mudurlugu seklinde hep.

Ve bu belgeleri alamayan gemiler

1-yolcu tasıyamaz
2-yuk tasıyamaz
3-yuk tasır yolcu tasıyamaz
4-denıze cıkmaz
5-tıcaret yapamaz

seklinde siz hangi cevabı verirdiniz

Bu konuda yardımcı olursanız sevınırım.

Yola Elverişlilik Belgesi

Madde 8-Gemiler, liman sefer bölgeleri aşılarak yapılacak seferler için, kalkış liman başkanlıklarından yola elverişlilik belgesi almak zorundadır. Ancak, Kabotaj seferlerinde Yola Elverişlilik Belgesi düzenlenmesine ilişkin hususlar Gemilerin Teknik Niteliklerine Yönelik Uygulama Kuralları Rehberinde düzenlenmiştir.
Tarifeli sefer yapan yolcu gemileri her personel değişiminde personel listesini Liman Başkanlığına bildireceklerdir. Tarifeli seferler bir gemi işletmecisine/kooperatifine ait birden fazla gemi tarafından gerçekleştiriliyor ise, bu bildirim toplu olarak ve/veya vardiya düzeni bildirimi şeklinde yapılabilir.
Gemiadamlarının yeterlik dereceleri ve sayıları yönünden bu Yönergedeki çizelgelere göre donatılmamış gemilere, Liman Başkanlıkları tarafından Yola Elverişlilik Belgesi verilmez ve sefere çıkması engellenir.

Bölge müdürlükleri sadece Denize Elverişlilik düzenler, Yola elverişlilik belgeleri her tonaj için liman başkanlığından alınır.

a vessel not having a " seaworthiness certificate" or of which the part of it is over

a)can carry cargo but not passangers
b)cannot cary cargo
c)cannot carry passangers
d)cannot operate commercially
e)cannor sail bu sorunun yanıtı nedir peki ?

denize elverişlilik belgesi olmayan bu gemi "hiç bir ticari faliyette bulunamazmı" yoksa "seyre çıkamaz mı" ?

kafam karıştı bu soruya çok takıldım :S patlıcam şimdi

Grup Firması Adına Düzenlenen Denize elverişlilik belgesi

Bir firma, grup firması adına düzenlenen denize elverişlilik belgesine istinaden taşımacılık yapabilir mi,kredi kullanabilir mi?

Peki sorumu şöyle sorayım o zaman,Gemiyi donatan(owner) X Firması,bir de bu X Firması'nın grup Firması olan Y Firması var. Y Firması bu belgeye istinaden kredi kullanmak istiyor. Bir de elimizde Y Firması'nın kestiği faturalar var.Bu şekilde kredi kullanabilir mi?

Bu hususta donatma iştirak olduğundan gemi adına yapılacak her işlemde paydaşların da onayı gerekir.
Ancak kredi çekmek eğer şirket adınaysa gemi adına değilse ve ipotek olarak gemi gösterilmeyecekse buna gerek yoktur.
İpotekte gemi gösterilecekse de İştirakde pay oranında ipotek hakkında bir bilgim yok.
Aksi durumunda Gemi tescilinde bu ortaklık belirtilmelidir.

Denize elverişlilik belgesi : (DEB) - Seaworthness Certificate: Denizcilik Müsteşarlığı tarafından geminin haiz olduğu özelliklere göre , asgari adamla donatılmasını ve yapacagı seferi içeren bir belge olmakla beraber diğer hususları da belirtir.Yapılan rutin teftişler sonucunda verilir. Geminin bu belgeye sahip olmaması, sefere çıkamayacagı anlamına gelir.

Yola elverişlilik Belgesi : (YEB) - Port Clearance : Geminin bulunduğu limanda operasyonunu bitirmesinin ardından limandan ayrılmasına izin mahiyetindeki bu belge, geminin gideceği limana kadar yeterli özelliklerde olduğu ve limandan kalkmasına hiçbir engel bulunmadığını belgeleyen dökümandır. Gemide bulunmadığında, Limandan ayrılamaz (bağlanır) veya bir sonraki limanda bunun kontrolü yapıldığında kaçak olarak bir önceki limandan ayrıldığı kabul edilir ve buna göre işlem yapılır.

bu bilgiler ışığında...

a vessel not having a " seaworthiness certificate" or of which the part of it is over

a)can carry cargo but not passangers
b)cannot cary cargo
c)cannot carry passangers
e)cannor sail bu sorunun yanıtı nedir peki ?

denize elverişlilik belgesi olmayan bu gemi "hiç bir ticari faliyette bulunamazmı" yoksa "seyre çıkamaz mı" ?

SORUSUNUN CEVABI HALA MUAMMA VE BU DERSTEN SINAVA GİRECEK ARKADAŞLARA BU SORUNUN GELME İHTİMALİ YÜKSEK...

'' sefere çıkamayacagı anlamına gelir.'' CÜMLESİ TİCARİ FALİYET Mİ ?? SEYİR Mİ ??

DENİZDE CAN VE MAL KORUMA HAKKINDA KANUN

Kanun Numarası: 4922

BİRİNCİ BÖLÜM: TARİFLER VE TİCARET GEMİLERİNİN TEKNİK NİTELİKLERİ

Madde 4 - (Değişik fıkra : 16/07/2008 - 5790 S.K. / 4.mad) Denetleme sonunda durumu yönetmeliğe uygun olduğu anlaşılan ticaret gemisine süreli bir "denize elverişlilik belgesi" verilir. Denize elverişlilik belgesi olmayan veya belgesinin süresi bitmiş olan ticaret gemisine çıkış izni verilmeyeceği gibi, herhangi bir sebeple tekne, makine ve genel donanım gibi esas kısımları bakımlarından yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri kaybetmiş olan ticaret gemisinin belgesi İdare tarafından iptal edilir. Esas kısımlar ve 3 üncü maddede belirtilen diğer araç ve teçhizattan kısa sürede tamamlanabilecek veya onarılabilecek olanlarının eksikliği gemiyi denize elverişsiz hale getirmez.

Denize elverişlilik belgesinin süresi, yolculuğun devamı sırasında biten bir ticaret gemisi, yolculuğu bir Türk limanında bitiyorsa, yolculuğu bitirdikten sonra, denetleneceği limana dönmek ödevindedir. Böyle bir ticaret gemisi, denetleneceği limana kadar, denize elverişlilik belgesi varmış gibi ticari işlem yapabilir.

(Değişik fıkra : 16/07/2008 - 5790 S.K. / 4.mad) Belge süresi içinde, yolculuğun devamı sırasında herhangi bir sebeple yönetmeliğine uygun durumunu kaybetmiş olan ticaret gemisi, ticari işleminin tamamlanacağı limana kadar yolculuğuna devam edebilir. Böyle bir ticaret gemisi, hiçbir ticari işlemde bulunmaksızın yolculuğunu tamamladığı limandan onarılabileceği en yakın limana gidebilir.

DENİZDE CAN VE MAL KORUMA HAKKINDA KANUN VE LİMANLAR KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN

Kanun No. 5790

“MADDE 4- 4922 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci ve üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Denetleme sonunda durumu yönetmeliğe uygun olduğu anlaşılan ticaret gemisine süreli bir “denize elverişlilik belgesi” verilir. Denize elverişlilik belgesi olmayan veya belgesinin süresi bitmiş olan ticaret gemisine çıkış izni verilmeyeceği gibi,
herhangi bir sebeple tekne, makine ve genel donanım gibi esas kısımları bakımlarından yönetmeliğinde belirtilen nitelikleri kaybetmiş olan ticaret gemisinin belgesi İdare tarafından iptal edilir. Esas kısımlar ve 3 üncü maddede belirtilen diğer araç ve teçhizattan kısa sürede tamamlanabilecek veya onarılabilecek olanlarının eksikliği gemiyi denize elverişsiz hale getirmez.”
“Belge süresi içinde, yolculuğun devamı sırasında herhangi bir sebeple yönetmeliğine uygun durumunu kaybetmiş olan ticaret gemisi, ticari işleminin tamamlanacağı limana kadar yolculuğuna devam edebilir. Böyle bir ticaret gemisi, hiçbir ticari işlemde bulunmaksızın yolculuğunu tamamladığı limandan onarılabileceği en yakın limana gidebilir.”

Sorunun doğru cevabı e) şıkkıdır.

GEMİLERİN TEKNİK YÖNETMELİĞİ

İKİNCİ BÖLÜM

Belgelendirme, Sörveyler, Yükleme Sınırı,Muafiyetler ve Eşdeğer Uygulamalar

Denize elverişlilik belgesi ve su aracı uygunluk belgesi

(6) Denize Elverişlilik Belgesi olmayan yahut belgesinin süresi bitmiş olan gemilere, dokuzuncu fıkranın (a) bendinde belirtilen durumlar hariç yola çıkmasına izin verilmeyeceği gibi her hangi bir sebeple bu Yönetmelikte belirtilen niteliklerini kaybetmiş olan geminin de belgesi, Denize Elverişlilik Belgesi düzenlemeye yetkili birim tarafından iptal edilir.

(7) Yurtdışından bir Türk limanına yüklü gelip Denize Elverişlilik Belgesinin süresi yolculuğun devamı sırasında biten bir gemi yükünü bir veya birkaç limana boşaltabilir ve denetleneceği limana dönmek koşuluyla Denize Elverişlilik Belgesi varmış gibi ticaret işlemi yapabilir. Denetleneceği limana kadar bu gemilere yönelik yeni Denize Elverişlilik Belgesi düzenlenmeyeceği gibi, emniyetle ilgili her hangi bir şüphe veya ihbar olmadığı sürece ilave bir denetim de yapılmaz.

(8) Belge süresi içinde, yolculuğun devamı sırasında herhangi bir sebeple bu Yönetmeliğe uygun durumunu kaybetmiş olan ticaret gemisi, ticari işleminin tamamlanacağı limana kadar kaptan tarafından gerekli emniyet tedbirleri alınarak ve İdareye durumunu bildirerek yolculuğuna devam edebilir. Böyle bir ticaret gemisi, hiçbir ticari işlemde bulunmaksızın yolculuğunu tamamladığı limandan onarılabileceği en yakın limana gidebilir. Onarılabilecek en yakın liman, geminin güvenli bir şekilde seyrederek, İdarece uygun bulunan ve denize elverişliliğini kazanabileceği limandır.

========================== ========================== ========================== ==========================
(10) Denize Elverişlilik Belgesi sörvey ve düzenlenme yetkisi ile ilgili esaslar aşağıda belirtilmiştir.

a) Tam boyu 24 metre ve üzerinde olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi sörveyi bölge müdürlükleri tarafından yapılmak zorundadır. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi bölge müdürü tarafından imzalanır.

b) Bölge müdürlüğü ile aynı yerde bulunan Liman Başkanlığında Denize Elverişlilik Belgesi işlemleri bölge müdürlüğü tarafından yapılır.

c) Liman başkanlıklarının kendi yetki alanında bulunan ve tam boyu 24 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi, denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş liman başkanı tarafından ve tam boyu 15 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş personel tarafından da yapılabilir. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi liman başkanı tarafından imzalanır. Bünyesinde denetim uzmanı bulunan liman başkanlıklarında ise bu denetimler öncelikle denetim uzmanı tarafından yapılır.

50 rusum tonilatoya kadar gemilerin "denize elverişlilik" denetini yapmaya
aşağıdaki kuruluşların hangisi yetkilidir?sorusunun GASM-GOSS 2013 soru bankasında doğru cevabı liman başkanlığı.

Bu cevap doğrumu?Sınavım var,bilgisi olan birisi yardım ederse çok makbule geçecek,yazılanları okudum,her tonaj için yola elverişlilik belgesini liman başkanlığının verdiğini anladım,denize elverişlilik içinde 50 rusuma kadar olanı liman başkanlığımı veriyor?50 rusum tonilatoya kadar olan gemilerin "C" paragrafıyla ilgisini belirten özellikler nelerdir?

24 metreye kadar olan demek 50 rusuma kadar olan demekmi?yada liman başkanlığı yetki alanınamı giriyor ?yanlışmı anladım?kafam karıştı?
10.Maddenin "C" paragrafını (Liman başkanlıklarının kendi yetki alanında bulunan ve tam boyu 24 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi, denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş liman başkanı tarafından ve tam boyu 15 metreye kadar olan gemilerin Denize Elverişlilik Belgesi denetimi denetim konusunda eğitim alarak yetkilendirilmiş personel tarafından da yapılabilir. Düzenlenen Denize Elverişlilik Belgesi liman başkanı tarafından imzalanır. Bünyesinde denetim uzmanı bulunan liman başkanlıklarında ise bu denetimler öncelikle denetim uzmanı tarafından yapılır. ) rusum ve tekne boyu bağlantılarını bilmeyen bir insanın anlayabileceği dilde açıklayarak yazabilecek birisi olursa harbiden eyvallaha duracağım,teşekkür ederim.

Belgenin düzenlenmesi ve denetlenmesi ayrı kavramlar olarakmı ele alınıyor?
Yani,denetini liman başkanlığı yapıp,düzenlenmesini bölge müdürlüğümü yapıyor?

Yoksa sadece sorunun cevabımı yanlış eşleştirilmiş?

Sanırım 15 ve 24 metreye kadar olan tekneler 50 rusum oluyor ve denize elverişlilikleride liman başkanlığı yetkisinde.Ozaman cevap doğru.Benimkide tam monolog oldu yahu.

Mevzuyu anladım lakin 15 ve 24 metreye kadar olan gemilerin 50 rusum tonilatoya kadar olan gemiler olduğu hususunda bir onay verirseniz aklıma kazınmış olacak.Selametle...

50 rüsum tonilatoya kadar olan gemilerin yola ve denize elverişliliklerini Liman başkanlıkları yapar.
Bu ölçekleme vergilendirme birimi üzerinden yapılır.(50-500 Arası vs.)

Sayın abilerım hep kopyala yapistir yapmissiniz sunu biri neden acik bi sekilde yazmamis?
50 tonilatolar icin sunlar yetkilidir
50 500 arasindakiler icin sunlar yetkilidir

50 ve uzeri icin sunlar yetkilidir diye neden belirtilmiyoda koca maddeyi kopyaliyoruz, ben bu topic e baktim
Ve cevabimi bulamadim sunu biri acikca yazabilirmi dolayli yollardan olmamak kaydiyla, tesekkurler

Bu kesin cevaptır. Türkçesi "Ticari faaliyette bulunamaz".

Diğer konu: 50-500 rüsum vs. Arkadaşlar malum Bölge Müdürlükleri kapatıldı, görevleri Liman Başkanlıklarına verildi. Bu nedenle tonilatolar da 24 m oldu. Artık herşeyin cevabı Liman Başkanlığı oldu.
Aksini düşünen varsa söylesin de biz de aydınlanalım...

tam boyu 24 metreden büyük gemilerin denize elveriş denetimini hangi kurulus yapar *

24 metreden kucuklere denize elveriş denetimini hangi kurulus yapar

acil cevap

saglık bakanlığı hudut ve sahiller sağlık genel müdürlügü tarafından alınan ücrettir
a patenti harcı
b tahsiliye ücreti
c fener ücreti
d yola elverişlik belgesi
e navlun hasılatı payı
lutfen cevap

Geri