Departure Hesaplamaları

1- b 150 olcak enlemlerin ortalamasını alıp 2ye bölersin cıkan sonuc 37 derece 50 dakika cıkar ondan sonra boylam farkını bulursun işaretler aynı oldugu için cıkarırz boylamları bize 3 derece 10 dakikayı verir dereceyi dakikaya çevirirsek 60x3 180 + 10 =190 derece eder onuda dlong xcoslat formulunu uygularız 190xcos37 derece 50 dakika =150 mil eder depature 2.ci soruysa seyre kalktıgı enlemi soruyor yani demirlemeden önceki mevkiyi onuda bu yoldan buluruz 100 nm yi dereceye ceviririz 60 dakika bi derece yapar artı 40 buda 100 nm tebakul eder derece cinsinden okursak 1 derece 40 dakika yapar onuda bulundugumuz enlemden cıkarırsak 38 derece 20 dakikyayı buluruz

Oncelıkle selamlar arkadaslar..
Yenı uyelerdenım.. Yardımcı olabılırsek ne mutlu bıze..
bende s.kaptan sınavına gırecem..

Hakiki 300 derece rotasına giderken doğal sapma 3 derece E ve yapay sapma 2 derece W ise manyetik ?

bunda kısa yol olarak benım cozumum... dogal ve yapay sapma ısaretlerı farklı ise farkını alıp verılen rotadan, course den true ya gıdıyor ise -W +E olur.. True dan Course a gıdıyor ise +W -E..

Bun agöre.. 3E-2W=1E ısaret buyuk olanınki yazılır..
300-1E =299

düzlem seyrinde bana şu tarz bir soru geldi;

boylamları vermiş. 90 rotasına 300 mil giden gemi hangi enlemde seyretmiştir diye sormuş.

bu tarz ters köşe sorular geliyor dikkat edin.

bir de,

boylam 045E güneşin ghası 030 derece. mevkii saatini sormuş.

ben 80 le geçtim. herkese başarılar.

Konuyu açan arkadaşın ikinci sorusunda şimdiki enlemi S yani güney iken yıldız rotasına yani Kuzeye gidiyor. Yani S den N ye gidiyor. Bu yüzden enlemin N olması gerekmez mi? Ayrıca aynı işaretler çıkartılır farklı işaretler toplanır diye öğrendik ama bu soruda tam tersi yapılıyor. Bunu anlatabilecek arkadaş varsa lütfen yazabilir mi, yardım edin lütfen

Geri